x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Decizie la palat / Ţiganii infractori, excluşi din comunitate!

Decizie la palat / Ţiganii infractori, excluşi din comunitate!

17 Mar 2009   •   00:00

Autointitulatul rege al ţiganilor din România, Florin Cioabă a anunţat, marţi, la Sibiu, că îi va exclude din comunitatea roma pe ţiganii infractori, mai ales pe cei care au încălcat legea în Italia. Cioabă recunoaşte că din cauza unora dintre aceştia s-a ajuns la unele dispute româno-italiene.



Florin Cioabă doreşte ca romii cinstiţi să se delimiteze clar de cei infractori: "Din cauza unora de-ai noştri şi nu numai, s-a ajuns la unele dispute foarte grave între două state, România şi Italia. Noi, comunitatea roma, vrem să luăm o atitudine faţă de cei care încalcă legea în spaţiul european. Un infractor poate să fie exclus din comunitate. Toţi care vor încălca legea vor vedea consecinţele ei. Trebuie să transmitem un semnal clar, că ne delimităm de toţi cei care comit infracţiuni în afara graniţelor, dar totodată vrem să îi apărăm pe cei care vor să lucreze cinstit, cei care au plecat din România să ducă un trai mai bun. Cei care au încălcat legea  trebuie să înţeleagă clar că în spaţiul european trebuie să se comporte ca şi cetăţeni europeni".

Acesta a promis, marţi, înfiinţarea, în capitala Italiei, a unui centru pentru ţigani, unde aceştia vor fi instruiţi şi li se va găsi un loc de muncă. "Vom încerca împreună cu reprezentanţii romilor din Italia să putem deschide chiar la Roma un centru de îndrumare, centru în care romii care sunt pe teritoriul Italiei să poată să fie ajutaţi, îndrumaţi, chiar o să încercăm să le găsim de lucru, dacă se va putea, pentru a nu mai crea probleme în spaţiul european", a spus Cioabă, care este şi primvicepreşedinte al organizaţiei mondiale a romilor.

Regele ţiganilor susţine că a discutat deja cu reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe pentru "o colaborare mai bună între reprezentanţii romilor şi autorităţi, pentru a putea stopa acest conflict (româno-italian n.r.) care nici pentru romi nu este plăcut". La Academia Evanghelica Transilvania din Sibiu are loc un colocviu cu tema ""Migraţia romilor în spaţiul european. Între integrare şi infracţionalitate"", la care participă atât reprezentanţi ai romilor, dar şi ai autorităţilor. Vor prezenta prelegeri: dr. Peter Eckstein - Kovacs (Consilier Prezidential pentru Minoritati Nationale), Florin Cioabă (Presedintele Centrului Crestin al Romilor), Robert Laurentiu Iapornicu (Presedintele Agentiei Nationale pentru Romi), Ioan Dumitru Vintila (Consul functionar in cadrul Directiei Consulare a Ministerului Afacerilor Externe), Nicolae Gheorghe (Sociolog, fost Reprezentat al Romilor la OSCE).

×
Subiecte în articol: romania romilor