x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Deus Vult - Cavalerii templieri din Cetatea Oradea

Deus Vult - Cavalerii templieri din Cetatea Oradea

de Diana Scarlat    |    16 Oct 2017   •   10:20
Deus Vult - Cavalerii templieri din Cetatea Oradea

Templierii au reînviat, la Oradea, în cetatea medievală, unde orice iubitor de istorie și de expoziții interactive poate să simtă pe pielea lui – la propriu – cât cântărește un costum de zale, purtat în luptă, cum se mânuiește o spadă medievală sau cum trebuie să fie ținut scutul, în luptă. Și cei care vor să intre în pielea unui gladiator pot să participe la lupte reconstituite perfect.

 

Doi frați din Oradea, Arany Janos și Arany Jozsef – sau Deus Vult -, pasionați de istorie și de reconstituirea costumelor, armelor și a scenelor de luptă pe care le vedem de obicei în muzee sau în filme, au organizat o expoziție interactivă permanentă, în care funcționează și atelierul lor de lucru, în interiorul Cetății Oradea. Ceea ce studiază cu mare atenție, reproduc apoi cu minuțiozitate, astfel încât să readucă la lumină perioade mai puțin cunoscute pentru români. Și, pentru că sunt foarte buni, sunt invitați în toate cetățile României, dar și în Ungaria, pentru demonstrații, în cadrul unor evenimente.

 

„Am studiat tot ce ține de templieri. Avem expoziția din cetate, dar facem și spectacole, reconstituim lupte medievale sau lupte de gladiatori. Există foarte multe surse de documentare, trebuie doar să le cauți și să le citești. Templierii purtau cămăși de zale, dar și pantaloni de zale, pe care noi le-am reconstituit. Noi le și purtăm, când facem demonstrații. Pantalonii au șase kilograme, iar costumul, cu totul, 26 de kilograme. Am fost la Suceava, la Drobeta Turnu Severin, Mediaș, Sibiu, Brașov și suntem invitați în multe locuri”, explică Arany Jozsef.

 

În Cetatea Oradea poate să se înscrie oricine la antrenamente pentru mânuirea spadei, a alebardelor, sulițelor sau a scutului. „În fiecare zi a săptămânii avem un anumit tip de program. Lunea facem formații de luptă, marțea avem jonglerii de foc, miercuri e liber, iar joi avem lupte de gladiatori, vineri avem jos, în atelier, antrenament pentru tir airsoft, unde îi învățăm poziții de tragere, cum să ochești, cum să schimbi un încărcător. Avem veste și tot ce trebuie pentru a simula realitatea cât mai bine. Sâmbăta avem jocuri de societate, tot jos, în atelier. Duminică avem liber. Toate activitățile sunt între orele 18.00-20.00”, mai spune Jozsef.

 

Pentru a răspunde cât mai multor preferințe ale tuturor categoriilor de public, cei doi tineri întreprinzăători au introdus în programul de divertisment și lumea virtuală, printr-un simulator cu mai multe posibilități de programare. Cei doi frați care au înființat Deus Vult sunt căutați și de iubitorii obiectelor medievale reproduse perfect, folosind nu doar materialele – metal, piele, nituri, etc. - la fel ca în acele vremuri, dar și tehnicile de manufactură din perioada medievală. Cel mai impresionant exponat din atelierul lor este o cămasă de zale nituite, lucrată manual, folosind tehnica medievală a templierilor.

×
Subiecte în articol: Deus Vult