x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Doina Cornea a murit. Declarație la Securitate în 1987: „Aceasta nu mai ține de politică, ci de apărarea celor mai elementare drepturi umane"

Doina Cornea a murit. Declarație la Securitate în 1987: „Aceasta nu mai ține de politică, ci de apărarea celor mai elementare drepturi umane"

04 Mai 2018   •   11:22
Doina Cornea a murit. Declarație la Securitate în 1987: „Aceasta nu mai ține de politică, ci de apărarea celor mai elementare drepturi umane"

Doina Cornea a murit. Cunoscuta disidenta anticomunistă a reprezentat un simbol al Revoluției din decembrie 1989. Ea a luptat pentru a drepturile „stegarilor arestați la Brașov” în 1987. Istoricul Mihai Demetriade, consilier principal la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), a dezvăluit un fragment din declarația Doinei Cornea care i-a fost luată în 19 decembrie 1987, în stare de arest, de Securitatea Cluj.

 

„Următorul fragment îi aparține doamnei Doina Cornea. Este parte din declarația care i-a fost luată în 19 decembrie 1987, în stare de arest, de Securitatea Cluj.

Tocmai atunci când, împreună cu fiul ei, răspândise mai multe zeci de manifeste solidarizându-se cu soarta stegarilor arestați la Brașov.

"Subsemnata, Doina Cornea, fiica lui Iacob și a Mariei, născută la Brașov, la data de 30 mai 1929, absolventă a Facultății de Filologie, pensionară, domiciliată (…), în legătură cu activitatea de răspândire a unor bilete cu următorul conținut: «Solidaritate cu muncitorii brașoveni», declar următoarele:
Ideea răspândirii acestor bilete mi-a venit auzind știrea, prin postul de radio «Europa Liberă», manifestației de protest a muncitorilor de la uzinele Steagul Roșu din Brașov. Biletele le-am confecționat din hârtie, pe care am scris cu o pensulă cu tuș violet. Știrea am recepționat-o prin postul de radio „Europa Liberă” în ziua de 17 noiembrie. Mă solidarizez cu muncitorii deoarece consider că o orânduire care pretinde a sluji interesele lor trebuie să se pună realmente în slujba celor ce muncesc, fără a-i supune la privațiuni de hrană, căldură, lumină, îngrijiri medicale etc. și de libertatea de a-și exprima doleanțele și gândurile. Aceasta nu mai ține de politică, ci de apărarea celor mai elementare drepturi umane".

Nimic nu mai e de spus.

Dumnezeu să o odihnească”, scrie Mihai Demetriade în postarea sa pe Facebook.

 

×
Subiecte în articol: Doina Cornea a murit