x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Elevii premiaţi pentru campaniile antiviolenţă

Elevii premiaţi pentru campaniile antiviolenţă

de Diana Scarlat    |    18 Iun 2015   •   22:20
Elevii premiaţi pentru campaniile antiviolenţă
Sursa foto: Diana Oros

Festivitatea de premiere a celor mai bune campanii realizate de elevii din 20 de licee, în cadrul proiectului Viaţa fără violenţă a astăzi, la Palatul Copiilor, din Bucureşti. Evenimentul a fost moderat de realizatorul TV Dan Antonescu, specialist criminalist, criminolog şi colonel în rezervă, alături de avocata Mihaela Olaru, preşedinta Asociaţiei Viaţa Fără Violenţă.

La eveniment au participat reprezentanţi ai Administraţiei Prezidenţiale, Poliţiei Capitalei, Parchetului de pe lângă judecătoria sectorului 1, Tribunalul Bucureşti, CSM, Ministerului Educaţiei şi Inspectoratelor şcolare, printre care s-a numărat şi inspectorul şcolar general Ionel Florian Lixandru. Elevii şi profesorii care au participat la eveniment au avut ocazia să interacţionezhe cu avocaţi, procurori, poliţişti şi specilaişti în diverse domenii. După ce au fost înmânate diplomele pentru echipele câştigătoare ale celor 20 de licee care au participat la campanie, a doua parte a evenimentului a constat într-un program artistic susţinut de invitatul special Tudor Turcu, laureat al concursului X Factor, de două ori finalist al concursului Eurovision, în 2013 şi 2015, dar şi de elevii de la liceele câştigătoare.

“Prin acest proiect, ajuns deja la cea de-a doua ediţie, ne adresăm, în primul rând, familiei şi şcolii, de unde copiii îşi aleg modelele de viaţă. Un părinte sau un profesor agresiv – chiar dacă vorbim despre violenţă verbală – poate fi sursa unui comportament violent al copiilor şi al viitorilor adulţi. Iar de la violenţă pânţă la fapte penale este un singur pas. Viaţa fără violenţă este proiectul care ar trebui să genereze o serie de întrebări, mai întâi, atât în rândul tinerilor, cât şi în rândul părinţilor şi al profesorilor. Viaţa fără violenţă este un deziderat al oricărei societăţi care îşi doreşte dezvoltarea armonioasă şi evoluţia firească. Viaţa trebuie să fie fără vilenţă!”, a spus Dan Antonescu, cu ocazia deschiderii evenimentului.

Asociaţia “Viaţa fără Violenţă”, condusă de avocata Mihaela Olaru, a organizat, în acest an, cea de-a doua ediţie a campaniei de prevenire şi combatere a violenţei în şcoli, cu aceeaşi denumire. În cadrul proiectului, elevi din 20 de licee din România au primit, de la procurori, magistraţi, judecatori, poliţişti, avocaţi, criminologi şi psihologi, explicaţii legate de Codul penal şi funcţionarea sistemului juridic. Proiectul a fost implementat, până în prezent, în 12 şcoli din Bucureşti şi câte două din judeţele Ilfov, Braşov, Prahova şi Giurgiu.

La finalul unei săptămâni de dezbatere, elevii au fost învăţaţi să creeze propria campanie împotriva violenţei în şcoli, urmând ca cele mai bune proiecte să fie premiate şi să constituie mijloace de informare pentru colegii lor. “Scopul acestui proiect este acela de a introduce în şcoli educaţia juridică, aşa cum este şi religia. Copiii noştri trebuie să crească spiritual, dar, în egală măsură, trebuie să fie învăţati de către specialişti să cunoască legile, să ştie să le interpreteze, pentru a putea interveni şi lua atitudine, atunci când este nevoie. Aportul adus prin activitatea de conştientizare şi responsabilizare este acela de a contribui la dezvoltarea unei societăţi sănătoase, prin dezvoltarea spiritului civic, promovând principii şi valori care să ne permită să convieţuim în armonie. Copiii răspund penal de la vârsta de 14 ani şi trebuie să ştie ca nimeni nu te absolvă de litera legii. Educaţia juridică este necesară în şcoli şi sunt convinsă că acest proiect va fi extins în curând la nivelul întregii ţări. Sper ca într-o bună zi, să putem depune la Ministerul Educaţiei proiectul introducerii educaţiei juridice ca disciplină obligatorie în şcoli. ”, explică avocata Mihaela Olaru, preşedintele Asociaţiei Viaţa fără Violenţă.

 

×