x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Explozie a interceptărilor în timpul regimului Băsescu

Explozie a interceptărilor în timpul regimului Băsescu

30 Sep 2014   •   19:54
Explozie a interceptărilor în timpul regimului Băsescu
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images

Numărul mandatelor de inteceptare SRI a ajuns de la câteva mii pe an la câteva zeci de mii pe an, scrie Lumea Justiţiei. În primul an de preşedinţie al lui Traian Băsescu, au fost emise 6.370 de mandate. În 2013, numărul mandatelor de interceptare a fost de 38.884, conform ultimului Raport de activitate al SRI. Creşterea este de 610%. Cele mai multe mandate de interceptare sunt puse în aplicare de SRI pentru alţi beneficiari, printre care Parchetul General şi DNA.

Dezvăluirea a fost făcută de jurnalistul Radu Tudor, duminică, la emisiunea “Punctul de întânire”, de la Antena 3. Făcând o comparaţie cu anul 2007, se poate observa o creştere de aproximativ 400% a mandatelor de interceptare. Mai exact, dacă în 2007 numărul mandatelor de interceptare era de puţin peste 10.000, în 2013 acesta a fost de aproape patru ori mai mare. “Spune SRI, în cursul anului 2013, CNIC a pus în aplicare 38.884 de acte de autorizare pentru beneficiarii din sistemul de securitate naţională faţă de 36.085 de acte de autorizare în anul precedent, reprezentâ nd o creştere cu 7,76%.

Avem creştere la interceptări, bucuraţi-vă! Creşte şi România cu ceva. Din punctul de vedere al instituţiilor solicitante, 35.183 de acte de autorizare au provenit de la celelalte instituţii din sistemul de apărare, de ordine publică şi securitate naţională, 3.701 de acte de autorizare pentru SRI.
 
Şi mai e o afirmaţie aici, că se menţine tendinţa de reducere a ponderii mandatelor de securitate naţională în totalul autorizărilor legale de interceptare, comparativ cu perioada 2008-2010, când aceasta se situa între 10-13%. Reţinem de aici, din aceste date, faptul că SRI are doar 10% operaţiuni şi beneficiu din punct de vedere al mandatelor şi că restul de 90%, mandatele sunt puse în aplicare de catre SRI pentru alţi beneficiari”, a afirmat Radu Tudor în cadrul emisiunii.

Adversarii lui Băsescu, vânaţi de DNA
El a mai spus că beneficiarul cel mai important al interceptărilor este DNA, care s-a concentrat în ultimii ani pe deschiderea unor dosare penale pentru adversarii lui Băsescu.
“Veţi vedea că beneficiarul cel mai important al acestor interceptări în România este Direcţia Naţională Anticorupţie. Graţie acestei instituţii, care a făcut să explodeze interceptările în România avem o creştere cu 400%. (…) Potrivit analizelor din surse deschise, în limbaj de specialitate surse deschise înseamnă presă scrisă, radio, TV şi Internet, DNA s-a concentrat în ultimii ani pe deschiderea unor dosare penale pentru adversarii lui Băsescu şi anume ceea ce a apărut public drept USL şi anume PSD şi PNL, în proporţie de peste 70% dosarele DNA făcute cu explozia de interceptări, este la adresa acestor oameni, la adresa acestor politicieni, care s-au opus lui Traian Băsescu. Sutele de informări şi sesizări despre marea corupţie din camarila lui Băsescu sunt ţinute la sertar. Cazurile ALRO, Bercea – Băsescu, Nana, Gazprom, Udrea – Cocoş, «Gala Bute», Blejnar – Marta, Duţă – CNAS, Videanu – «băieţii deştepţi» din energie, Bebe Ionescu – BRD şi multe altele demonstrează din plin acest lucru. Că sesizările şi informările în legătură cu afacerile de corupţie imensă din jurul lui Traian Băsescu sunt ţinute la sertar de DNA şi doar adversarii acestuia sunt interceptaţi, sunt anchetaţi, sunt monitorizaţi şi eventual trimişi în judecată dacă lucrul acesta nu cumva se face şi într-o forţată stare de reţinere şi apoi de cerere de arest în faţa instanţei”, a mai spus Radu Tudor.

Peste 36.000 de interceptări în 2012
În 2012, an electoral şi anul suspendării lui Băsescu din funcţie, Centrului Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor (CNIC) a pus în aplicare un număr de 36.085 acte de autorizare pentru beneficiarii din sistemul de securitate naţională (faţă de 35.678 acte de autorizare în anul precedent, reprezentând o creştere cu 1,14%). O dinamică foarte uşor pozitivă a caracterizat doar autorizările pentru activităţi coordonate de organele de urmărire şi cercetare penală, pe fondul continuării demersului naţional de contracarare a evaziunii fiscale şi criminalităţii organizate ce afectează volumul veniturilor la bugetul de stat consolidat. Distribuţia, din perspectiva instituţiilor beneficiare, a fost următoarea: 32.680 acte de autorizare pentru celelalte instituţii din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională; 3.405 pentru SRI.

Care era situaţia la începutul mandatului lui Băsescu
În 2005, în primul an de mandat al lui Traian Băsescu, au fost supravegheate, inclusiv la solicitarea celorlalte instituţii din sistemul de securitate naţională ori a organelor de cercetare şi urmărire penală, 6.370 de posturi telefonice (2.373 de persoane), cu 27,19%  ai puţine decât în 2004. Aceste activităţi au fost realizate prin punerea în executare a 5.244 mandate (3.454 acte de autorizare de bază şi 1.790 de prelungiri şi extinderi), dintre care: 1.977 au revenit Ministerului Public (37.70% din total); 1.722 au fost puse în practică pentru MAI (32,84%); 1.395 (în scădere cu 38,05% faţă de 2004) au revenit SRI (26,60%); 103 au fost realizate la solicitarea SPP, 31 pentru SIE şi 16 pentru MApN. Cele 1.977 acte de autorizare puse în aplicare pentru Ministerul Public au următoarea distribuţie: Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – 331; Parchetele de  pe lângă Curţile de Apel – 1.297; Departamentul Naţional Anticorupţie – 349.


×