x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Facebook, folosit de traficanţii de carne vie la racolarea victimelor

Facebook, folosit de traficanţii de carne vie la racolarea victimelor

de Mara Raducanu    |    26 Noi 2014   •   20:52
Facebook, folosit de traficanţii de carne vie la racolarea victimelor

Cât de mare este pericolul “socializării” pe internet? Mulţi dintre noi nu ştiu că deseori s-au aflat la un click distanţă de o adevărată dramă. Traficanţii de persoane folosesc Facebook şi alte reţele de socializare pentru a monitoiza şi a “înrobi” femeile pe care le forţează să se prostitueze. Anunţurile de pe reţelele de socializare care promit locuri de muncă pentru menajere sau dădace sunt utilizate de grupări infracţionale pentru a atrage tinere vulnerabile. Ulterior, traficanţii folosesc camere web pentru a-şi monitoriza victimele, controlându-le mişcările şi asigurându-se că îşi fac treaba.

Este anunţul făcut de directorul Europol, Rob Wainwright, care susţine că utilizarea tehnologiei moderne a permis “industrializarea” activităţilor traficanţilor, pentru că îi ajută să controleze tot mai multe victime. Citat de Daily Mail şi The Telegraph, Wainwright susţine că majoritatea victimelor “sclaviei moderne” din Europa provin din România, Bulgaria şi Ungaria. Marea Britanie, Germania, Belgia şi Olanda sunt principalele destinaţii pentru trafic.

Cât de mare este pericolul “socializării” pe internet? Cât de tentante sunt pentru adolescenţi - şi nu numai- discuţiile cu persoanele fără “chip”cu care intră în contact pe reţelele de socializare? Unde încep dramele şi cum un simplu “click” poate schimba definitiv o viaţă de om? Traficanţii de persoane folosesc Facebook şi alte reţele de socializare pentru a “înrobi” şi a monitoriza femeile pe care le forţează să se prostitueze. Este anunţul făcut de directorul Europol, citat de Daily Mail, care susţine că majoritatea victimelor “sclaviei moderne” provin din Europa fiind din România, Bulgaria şi Ungaria. La nivel mondial, 36 milioane de persoane ar fi victimele unei forme de “sclavie modernă”, dintre care cel puţin 500.000 în Europa, potrivit mediafax.ro. Astfel, Marea Britanie, Germania, Belgia şi Olanda sunt principalele destinaţii pentru trafic. Totodată, potrivit unui studiu al Asociaţiei “Salvaţi Copiii”, din cei aproape o mie de copii chestionaţi în 2013, 90% au spus că folosesc frecvent internetul şi reţelele de socializare. 45% au admis că au vorbit online cu necunoscuţi, iar peste 22% şi-au dat întâlnire cu persoane cunoscute pe internet.

Traficanţii de persoane şi Facebook-ul
Mai exact, traficanţii de persoane folosesc Facebook pentru a “înrobi” femeile, forţându-le să se prostitueze sau să comită alte activităţi infracţionale, a avertizat directorul Europol, Rob Wainwright. El a adăugat că anunţurile de pe reţelele de socializare care promit locuri de muncă pentru menajere sau dădace sunt utilizate de grupări infracţionale pentru a atrage tinere vulnerabile. Ulterior, traficanţii folosesc camere web pentru a-şi monitoriza victimele, controlându-le mişcările şi asigurându-se că îşi fac treaba. Wainwright a mai declarat la Centrul pentru Justiţie Socială din Londra că utilizarea tehnologiei moderne a permis “industrializarea” activităţilor traficanţilor, pentru că îi ajută să controleze tot mai multe victime. “Facebook este folosit în multe cazuri ca un mijloc de a atrage şi apoi de a înrobi tinere vulnerabile” a afirmat el.

Omorâtă de “iubitul” cunoscut pe internet
Din nefericire însă, relaţii începute pe reţelele de socializare, se încheie tragic. Este cazul unei tinere din Alexandria, care a fost bătută cu bestialitate, înţepată cu cuţitul şi strangulată cu şnurul de la hanorac de un bărbat cu care începuse o relaţie pe Facebook. Tânăra de 30 de ani, Eliza Dragne, a fost a fost găsită în weekend abandonată la marginea unui câmp de lângă Alexandria, potrivit dcnews.ro. Se pare că ajunsese aici cu maşina iubitul ei, un bărbat însurat cu care avea o relaţie, după ce îl cunoscuse pe Facebook. Abandonată de câmp, fata s-a târât cu ultimele puteri până la marginea şoselei unde a fost găsită de un şofer care a alertat poliţia. Eliza era îmbrăcată sumar, avea un şnur de la hanorac în jurul gâtului, semn că agresorul a vrut să o ştranguleze, şi era plină de răni. Tânăra a decedat luni la Spitalul Clinic de Urgenţă “Bagdasar-Arseni” din Bucureşti. Nicu-Alin Cristea, criminalul tinerei, a fost arestat pentru 29 de zile. Conform teleormanul.ro, mama Elizei Dragne a decis ca organele fiicei sale să fie donate: rinichii la Spitalul Fundeni, iar pancreasul şi splina la un spital din Cluj Napoca.

Drama “online” a unei tinere de 13 ani din America
Un alt caz este cel al unei tinere de 13 ani din America care a hotărât să povestească drama prin care a trecut pentru a salva alte potenţiale victime ale pedofililor.
Drama ei a început în faţa monitorului, cu tastatura în braţe,acolo unde a crezut că l-a întâlnit pe EL. Credea că este un adolescent ca şi ea cu care putea să vorbească şi să povestească orice. În ajunul Anului Nou s-a pregătit, în secret, să-l întâlnească. După cină s-a prefăcut că are o durere de stomac şi s-a strecurat în afara casei. Deşi era frig, nu-şi luase haine groase, nu plănuia să stea foarte mult. S-a auzit strigată, dar cel care o făcuse nu era adolescentul de care se îndrăgostise în timpul conversaţiilor online, era un bărbat în toată firea. Nu-şi mai aduce aminte decât că s-a trezit sechestrată într-o maşină, fără vreo posibilitate de a scăpa. În cele patru zile care au urmat a fost ţinută în lanţ tot timpul, violată, bătută, torturată. Şansa sa a fost faptul că răpitorul a transmis, într-un grup online, imagini video ale torturii la care a fost supusă. Unul din membri grupului s-a speriat că ar putea fi acuzat de complicitate şi a anunţat poliţia.

Sfaturi pentru siguranţa online
1. Oricine este în pericol de întâlni pe internet un agresor sexual. Agresorii nu se diferenţiază în funcţie de gen, etnicitate, educaţie, statul socio-economic, venit sau religie.

2. Învăţaţi copiii să nu ofere străinilor date personale sau de identificare persoanelor care nu sunt cunoscute şi de încredere în viaţa reală. Un agresor sexual poate folosi aceste date pentru a-l localiza şi a-i cunoaşte obiceiurile.

3. Întăriţi setările de confidenţialitate în toate reţelele de socializare şi verificaţi să rămână neschimbate după fiecare update al softurilor utilizate.

4. Dezactivaţi opţiunea de localizare geografică prin intermediul dispozitivelor mobile.

×