x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Facturile cu titlu executoriu, imposibil de aplicat la bloc

Facturile cu titlu executoriu, imposibil de aplicat la bloc

de Diana Scarlat    |    01 Dec 2016   •   13:42
Facturile cu titlu executoriu, imposibil de aplicat la bloc

Noua lege care transformă facturile în titluri executorii pare foarte amenințătoare, dar nu prea se poate aplica. Teoretic, noile modificări ar putea să-i lase fără case pe proprietarii care nu au bani să-și plătească întreținerea, dar și pe cei care și-au închiriat apartamentele și nu verifică plata datoriilor de către chiriași. Practic, acest lucru nu se va întâmpla, acolo unde furnizorii au contracte cu asociațiile de proprietari, nu cu fiecare beneficiar în parte. Singurii vizați de modificarea legislativă intrată în vigoare pe 26 noiembrie sunt cei cu proprietăți individuale.

 

Proprietarii care au apartamente la bloc nu sunt în pericol de a rămâne fără ele prin aplicarea legii care transformă facturile la utilități în titluri executorii, dacă au acumulat datorii la întreținere. Tot asociațiile de proprietari îi vor da în judecată, ca și până acum. Legea 225 din 2016 a intrat deja în vigoare, pe 26 noiembrie, și prevede, între altele, plata obligatorie a tuturor facturilor în cel mult 15 zile calendaristice de la emiterea acestora, nu de la data la care au fost primite. Facturile considerate executorii sunt cele pentru încălzire în sistem centralizat și de salubrizare, astfel încât, pentru recuperarea banilor, în caz de neplată, nu mai este necesar un proces pentru a se ajunge la decizia judecătorească pentru executarea silită. Noua măsură este inclusă în legea pentru modificarea și completarea Legii serviciilor comunitare de utilități publice nr. 51/2006. Încă din cursul anului 2015, prin modificările aduse Legii nr. 241/2006, facturile de alimentare cu apă și canalizare sunt deja titluri executorii. Tot prin noile modificări legislative, furtul de apă și de agent termic din sistemele publice de alimentare a devenit infracțiune și se poate pedepsi chiar cu închisoarea, conform Codului penal.

 

Modificări făcute degeaba

Radu Opaina, președintele Federației Asociațiilor de Proprietari din România (FAPR) a explicat, pentru Jurnalul Național, că noile modificări legislative nu vor produce efecte în cazul proprietarilor apartamentelor din blocuri și că, de fapt, nu se schimbă cu aproape nimic situația. "Această lege a fost modificată pentru furnizorii care nu şi-au mai putut recupera banii, chiar dacă au sistat furnizarea bunului sau a serviciului pentru care nu s-a plătit. Sunt oraşe în care furnizorul de căldură s-a desființat, din cauza datoriilor foarte mari, nerecuperate, dar s-au desființat şi asociațiile de proprietari. Modificările făcute acum ar fi avut efect doar dacă s-ar fi aplicat o altă lege, din 2007,  prin care furnizorii ar fi trebuit să încheie contracte individual, cu fiecare proprietar. Acum nu se mai poate aplica acea lege, acolo unde sunt datornici, pentru că proprietarii care au datorii nu vor dori să accepte aceste contracte, astfel încât să poată fi executați silit ulterior. Această schimbare de legislație nu e decât o țeapă națională, în favoarea rău platnicilor", a declarat Opaina. Cu alte cuvinte, acolo unde există asociații de proprietari, toți membrii asociațiilor vor avea de suferit în continuare din cauza rău platnicilor și vor fi nevoiți să le acopere cheltuielile, până la executarea silită decisă de o instanță de judecată. În această situație sunt aproape jumătate dintre proprietari în România, restul locuind la case sau în blocuri în care nu există ori s-au desființat asociațiile. Din această perspectivă, noile modificări legislative sunt și abuzive și discriminatorii, pentru că permit executarea silită direct doar celor care vor avea de acum înainte întârzieri de plată, în timp ce vor scăpa exact aceia care au acumulat datorii uriașe.

 

Scăderi pe piața imobiliară

Scăderea prețurilor locuințelor din blocurile cu datorii este deja una dintre consecințele refuzului furnizorilor de a încheia contracte individuale, pentru apă, căldură, servicii de salubrizare și canalizare, deși legea îi obliga să facă acest lucru. În acest moment, în Capitală sunt aproape 1.000 de blocuri debranşate de RADET, din cauza datoriilor, conform lui Opaina. În cele mai multe cazuri, la datoriile proprietarilor s-au adăugat şi furturile din casieria administraţiei. La nivelul întregii ţări, peste un milion de locuinţe au rămas fără furnizor de căldură, tot din cauza datoriilor acumulate. “Aceste proprietăți au prețurile scăzute cu până la 40%, față de cele fără probleme, dar și așa sunt evitate. Chiar dacă problema încălzirii poate fi rezolvată prin instalarea unei centrale termice de apartament, oamenii se tem că alte datorii accumulate îi vor lăsa fără alte servicii”, explică reprezentantul unei agenții imobiliare.

 

Instalarea unei centrale termice de apartament, care ar rezolva problema apei calde și a încălzirii în blocurile cu datorii la întreținere nu implică doar costurile de achiziție și manopera. Proprietarul trebuie să plătească un proiect complex care necesită o serie de aprobări. Costurile se ridică la peste 20.000 de lei, cu proiect, taxe, și instalația completă. Reprezentantul unei agenții imobiliare 

Până pe 25 noiembrie, plata facturilor trebuia făcută în maximum 15 zile lucrătoare de la primire, astfel încât se aplică o dublă reducere a termenului de scadență, prin calculul în zile calendaristice, nu în zile lucrătoare, și luarea în considerare a datei emiterii facturilor. Data emiterii nu este neapărat și data primirii, pentru facturile trimise prin poștă.

 

Executarea silită se poate face prin poprire pe conturile proprietarilor și confiscarea unor bunuri din casă, dar poate ajunge, în cazuri extreme, până la vânzarea proprietății, pentru a se recupera sumele restante, datorate furnizorilor.

×