x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Nu mint niciodată şi au "gena geniului". O firmă IT angajează doar persoane cu Sindromul Asperger

Nu mint niciodată şi au "gena geniului". O firmă IT angajează doar persoane cu Sindromul Asperger

de Istvan Deak    |    22 Iul 2013   •   19:03
Nu mint niciodată şi au "gena geniului". O firmă IT angajează doar persoane cu Sindromul Asperger

Mulţi fac legătura între termenul de ‚autism’ şi celebrul film ‚Rain Man’, iar acolo, într-adevăr, este portretizată o persoană cu autism. Puteţi afla mai multe despre acest lucru pe site-ul nostru”. Acesta este mesajul de întâmpinare postat de compania Auticon, din Germania. Una mai puţin obişnuită. Companie din domeniul tehnologiilor IT, care se ocupă cu testarea de produse de programare (software), Auticon este prima firmă din Germania, şi, deocamdată, singura care angajează exclusiv persoane cu autism ca testeri de software pentru serviciile sale. 

Sindromul Asperger

Potrivit site-ului companiei, persoanele cu sindromul Asperger (autism înalt funcţional) sunt în măsură să detecteze chiar şi cele mai mici defecte de software. În fiecare dintre compartimentele firmei lucrează asistenţi profesionişti, gata oricând să vină în ajutor angajaţilor în cazuri dificile ale vieţii profesionale.

Experţii menţionează că persoanele diagnostice cu autism au o gândire logică extrem de dezvoltată şi abilităţi analitice foarte bune.

Abilităţi

Managementul de la Auticon susţine că astfel de oameni sunt capabili să sa se concentreze pe o anumită problemă, de multe ori, la fel ca eroul din celebrul film hollywoodian 'Rain Man', care i-a avut ca protagonişti pe Dustin Hoffman şi Tom Cruise, şi au o foarte bună memorie fotografică. În plus, persoanele cu autism au o gândire ce sparge standardele şi nu mint niciodată.

Zeci de mii de persoane afectate

În general, în Germania, potrivit celor mai recente date, există aproximativ 40.000 de persoane diagnosticate cu autism, dar experţii cred că, în realitate, numărul lor este mai mare. În special, statisticile de multe ori nu iau în considerare persoanele adulte, care sunt clasificate ca fiind bolnave psihic şi care sunt încadrate în instituţii sociale corespunzătoare.

Solicitări din străinătate

“Am primit un număr mare de solicitări la Auticon din afara Germaniei. Suntem bucuroşi să aflăm că ştirile despre compania noastră s-au propagat la nivel internaţional. Există mai multe condiţii pentru a solicita un loc de muncă la noi. Mai întâi, candidaţii trebuie să fie diagnosticaţi cu autism. Acest diagnostic poate fi pus de un medic specialist, de un centru medical local sau de orice altă instituţie oficială. Apoi candidaţii trebuie să aibă cunoştinţe serioase de IT, pentru că noi nu oferim o pregătire de bază pentru acest domeniu. De asemenea, cerem din partea candidaţilor noştri să scrie şi să vorbească perfect limba germană şi să fie de acord să locuiască la unul dintre centrele noastre din Germania (Berlin, Dusseldorf sau Munchen). Din păcate, nu putem oferi mijloace de deplasare către acestea de la distanţe mari, căci nu avem birouri în afara ţării”, se arată pe site-ul companiei.

Probleme sociale

Lgislaţia germană în domeniu este destul de bine reglementată. Totuşi, încă mulţi oameni nu pot beneficia de drepturile care li se cuvin. Mulţi solicită asistenţă socială şi sunt refuzaţi. Funcţionarii pun de multe ori la îndoială dacă o persoană sau alta suferă într-adevăr de autism. Deci nu s-a ajuns încă la un automatism: ai fost diagnosticat cu autism şi gata, primeşti automat asistenţă socială. Multe dintre aceste persoane sunt nevoite să-şi croiască drum prin această junglă.

Preocupare

Sprijinirea acestei categorii de persoane intră în responsabilitatea unei multitudini de organizaţii neguvernamentale, atât la nivel local, cât şi la nivel federal în Germania. Acestea ajută nu numai în obţinerea de asistenţă medicală şi financiară, dar, de asemenea, la socializarea persoanelor cu această afecţiune. Ca urmare, mulţi din cei diagnosticaţi cu autism reuşesc să ajungă să lucreze pentru mari companii datorită intervenţiei acestor organizaţii non-profit.

Poveste de familie

Auticon a fost fondată în 2011 de Dirk Muller Remus. Pentru acesta, ideea de business social are legătură cu o poveste din familie. Unul dintre cei patru copii ai săi a fost diagnosticat în 2007, pe când avea 14 ani, cu Sindromul Asperger. Acum, compania are 22 de angajaţi în trei oraşe: 16 dintre ei suferă de autism.

După o pregătire specială, cei de la Auticon pot să lucreze la proiecte ale unor firme de IT, dar rămânând şi salariaţi ai firmei. Persoane special pregătite îi ajută să se adapteze la mediul de lucru al clienţilor firmei. Aceasta le dă persoanelor care prezintă această maladie posibilitatea de a-şi ameliora calitatea vieţii şi de a deveni mai autonome.

×
Subiecte în articol: germania firma it autism sindromul asperger