Un primar din Gorj, un om de afaceri, soţia acestuia şi o angajată a Primăriei comunei Slivileşti, din judeţul Gorj, au fost reţinuţi într-un dosar, pe care presa l-a numit “afacerea strămutaţilor de lux. Afaceristul ar fi vândut companiei lignitului o casă, despre care anchetatorii susţin că n-ar fi existat în realitate. Întreaga afacerea a fost descoperită, după ce la dosarul de despăgubire de la compania statului a fost găsită autorizaţia de demolare a casei, fără să existe şi autorizaţie de construire sau o dovadă că acest imobil ar fi existat. In urma tranzacţiei cu acte false, omul de afaceri a încasat 680.000 de lei de la stat. Intr-un dosar asemanator, fostul secretar de stat, Ionel Manţog şi fostul director al CNLO, Ion Vulpe, au fost condamnaţi la 5 ani cu executare. Cei 4 sunt acuzaţi de procurorii din Târgu-Jiu de abuz în serviciu, instigare la această infracţiune, fals şi uz de fals.
Primarul comunei Slivileşti, Sorin Bucurescu, şefa Serviciului de Urbanism, Alexandra Loghin, omul de afaceri din Motru, Mihai Rîmescu şi soţia sa au primit ordonanţe de reţinere de 24 de ore pentru o afacere pusă la cale în 2006 cu privire la despăgubirea unei case de locuit, despre care procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu susţin că nu a existat.
Edilul spune, însă, că în această afacere nu are niciun amestec: “Nu am emis autorizaţie de construcţie. Nici nu aveam pe ce, era un şopron acolo. Am văzut că este un certificate fiscal pe acea construcţie, că în acesta scrie că este o casă de locuit, dar nu e treaba mea. Nu eu am emis acest document, ci viceprimarul. Eu nu am dat niciun document”, a explicat primarul Sorin Bucurescu.
Procurorii susţin însă că edilul a semnat autorizaţia de demolare a unei case pentru care nu fusese emisă autorizaţie de construire şi nici n-a existat.
Cu acte false, despăgubiri de sute mii de lei
Cu aceste documente, afaceristul Mihai Rîmescu a mers la Compania Naţională a Lignitului Oltenia şi a negociat despăgubirea. Pentru terenul de sub grajd s-a efectuat un schimb. Cel din Slivileşti a fost luat de companie pentru exploatarea cărbunelui, îl locul lui afaceristul primind în oraşul Motru aceeaşi suprafaţă. Pentru “casă”, omul de afaceri a primit 680.000 de lei.
Mihai Rîmescu este afaceristul care în urmă cu câteva luni a intrat în greva foamei, protestând împotriva şefului IJP Gorj pentru că-l anchetează abuziv.
Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu au emis pe numele celor patru ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore. Primarul şi angajata de la Serviciul Urbanism sunt acuzaţi de comiterea infracţiunii de abuz în serviciu. Afaceristul şi soţia sa, pentru instigare la abuz în serviciu, fals şi uz de fals.