x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Guvernul susţine în continuare reducerea TVA şi majorarea salariilor în Educaţie şi Sănătate, în pofida opoziţiei FMI

Guvernul susţine în continuare reducerea TVA şi majorarea salariilor în Educaţie şi Sănătate, în pofida opoziţiei FMI

23 Oct 2015   •   15:51
Guvernul susţine în continuare reducerea TVA şi majorarea salariilor în Educaţie şi Sănătate, în pofida opoziţiei FMI
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

România este o poveste de succes pentru Fondul Monetar Internaţional (FMI), însă în acest moment există două puncte de divergenţă între cele două părţi, respectiv reducerea TVA şi majorarea salariilor în Educaţie şi Sănătate, măsuri susţinute în continuare de Guvern, a declarat vineri premierul Victor Ponta în conferinţa de presă organizată la finalul şedinţei de Guvern.

'România este, categoric, şi din punctul lor de vedere, ţara care a obţinut cele mai bune, remarcabile, pozitive progrese în baza programelor anterioare. Dacă ne gândim de unde am plecat în 2009, de la deficit de 8% şi scădere economică, şi unde suntem astăzi, cu cea mai mare creştere economică, cu 400.000 de locuri de muncă recuperate din cele pierdute, cu ratingurile agenţilor internaţionale, categoric este o poveste de succes', a explicat premierul.

El a ţinut să precizeze că singurele puncte în care Guvernul nu s-a înţeles cu FMI este reducerea TVA, pentru alimente din vara acestui an la 9%, şi cota generală la 20% de anul viitor, şi mărirea salariilor la Educaţie şi Sănătate cu câte 25%. "Aici nu este o chestiune de negociere sau de supărare. Este o chestiune de viziune. Din punctul de vedere al actualului Guvern, reducerea TVA este un element esenţial al reformei economice, al relansării noastre economice şi îl susţinem în continuare. De asemenea, din punctul de vedere al actualului Guvern, atunci când ai creştere economică, când ai bani mai mulţi la buget, când ai dezvoltare, nu poţi să spui că nu faci nimic cu ea. Ci trebuie să încerci în primul rând către domeniile fundamentale. Şi fundamentale sunt Sănătatea şi Educaţia. Salarizarea în aceste domenii oricum este nesatisfăcătoare. (...) Dar este un mesaj, este o strategie, este o gândire, alături de investiţiile în infrastructură, alături de ce am făcut în Sănătate cu cardul de sănătate, în Educaţie cu finalizarea şcolilor, cu autonomia universitară. Aceste două puncte eu, împreună cu Guvernul pe care îl reprezint, le susţinem în continuare", a subliniat premierul.

Victor Ponta a mai spus că Parlamentul va decide dacă susţine această viziune, pentru că va fi cuprinsă în buget pe 2016, care va fi fundamentat pe un deficit bugetar care nu va depăşi "sub nicio formă" 3% din PIB, dar va fi de peste 2%.

Premierul a vorbit şi despre emisiunile de obligaţiuni plasate de România pe pieţele financiare internaţionale în urmă cu două zile. "România a emis pe piaţa privată eurobonduri pe 10 şi pe 20 de ani. Am obţinut cea mai mică dobândă din istorie şi a fost suprasubscrisă de trei ori. Noi am vrut două miliarde de euro şi ei (investitorii - n.r.) au vrut să ne dea şase miliarde. Dacă nu ar avea încredere în România nu ne-ar da bani lor. Un semnal mai clar şi din partea unor oameni mai deştepţi şi care ţin la banii lor...", a subliniat premierul.

×