x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Hăineală s-a numit Hajnal. Lipsuri în biografia de familie a magistraţilor legaţi de Monica Macovei

Hăineală s-a numit Hajnal. Lipsuri în biografia de familie a magistraţilor legaţi de Monica Macovei

de Dan Constantin    |    04 Ian 2013   •   16:24
Hăineală s-a numit Hajnal. Lipsuri în biografia de familie a magistraţilor legaţi de Monica Macovei
Sursa foto: Oana Hăineală Schmidt

Ascensiunea rapidă în magistratură a Oanei Hăineală Schmidt la preşedinţia CSM este legată şi de o serie de coincidenţe boigrafice ale familiei. Numită acum Schmidt, după căsătoria cu un manager din industria de gaze naturale, Hăineală a avut alte câteva nume anterioare.

Astfel, s-a născut cu numele de familie Hajnal, după tată, procuror înainte de revoluţie în judeţul Covasna. Procurorul Hajnal a fost promovat la Bucureşti în 1990, sub mandatul procurorului general Robu. Hajnal a fost numit procuror şef al Capitalei spre surprinderea totală a instituţiei Parchetului.

În timpul mineriadei din 13 -15 iunie1990, Procuratura Capitalei a executat o serie de acţiuni împotriva manifestanţilor. Procurorul şef Hajnal a organizat desantul de procurori care a anchetat lotul de arestaţi depuşi în fortul de la Măgurele. Potrivit unor surse din Ministerul Justiţiei, în mapa profesională a Monicăi Macovei, care era procuror la Capitală, recomandarea de promovare la Parchetul General a fost semnată şi înaintată de procurorul şef Hajnal. Acesta şi-a schimbat numele în Hăineală astfel ca fiica lui studentă la drept a devenit magistră sub noul nume.

Monica Macovei , ajunsă la Parchetul General a întreprins din proprie iniţiativă o anchetă asupra activităţii Parchetului Capitalei în timpul mineriadei al cărui conţinut a rămas secret dar în care procurorul Hajnal alias Hăineală nu apare ca o figură importantă, potrivit aceloraşi surse din interiorul sistemului.

Tânăra Hăineală ajunge în scurt timp şefa la Parchetul Tribunalului Bacau în timpul când Monica Macovei a avut o influenţă puternică în politca de cadre din justiţie. La Bacău Oana Hăineală are în răspunderea profesională o gravă eroare judiciară. Nicolae Ţigaret a fost acuzat şi trimis în judecată pentru omor deosebit de grav dar toate instanţele, inclusiv Înalta Curte l-au găsit nevinovat. Dosarul a fost trimis spre judecare cu semnatura procurorului şef Hăineală.

Doamna Oana Hăineală apare apoi consiliera a minstrului Dan Nica la Ministerul de Interne în timpul lunii de miere PSD-PDL.
Victima erorii procurorului Hăineală, Nicolae Ţigaret caută şi acum reparaţii morale şi materiale produse de dosarul infirmat de instanţe. Reclamaţiile către CSM , unde doamna Hăineală Schmit, fostă Hajnal a fost vicepreşedinte au rămas fără răspuns.
 

×