x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator UPDATE. Incendiu la Terapia Intensivă a Spitalului din Piatra Neamț: Bilanțul a ajuns la 11 morți

UPDATE. Incendiu la Terapia Intensivă a Spitalului din Piatra Neamț: Bilanțul a ajuns la 11 morți

16 Noi 2020   •   11:39
UPDATE. Incendiu la Terapia Intensivă a Spitalului din Piatra Neamț: Bilanțul a ajuns la 11 morți

UPDATE 10. Încă un pacient de la Spitalul din Piatra Neamț a murit, luni, 16 noiembrie, transmite Antena 3. Este vorba despre un pacient care a fost transportat la Pașcani. 

Sâmbătă seară, un incendiu a izbucnit în secția ATI a Spitalului Județean Piatra Neamț. Flăcările au cuprins două saloane, în care se aflau 16 pacienți. Dintre aceștia, 11 și-au pierdut viața.  

Pacientul nu a avut legătură cu incendiul, el fiind în stare gravă, infectat cu SARS-Cov-2, susține Ministerul Sănătății.

Pacientul era în stare gravă, cu comorbidităţi, şi ar fi avut nevoie de terapie intensivă, fiind dispus transferul după ce Secţia ATI a fost închisă în urma incendiului.

UPDATE 9. Ieri, 14 noiembrie 2020, în jurul orei 19:00, a fost anunțat un incendiu  la secția de Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Județean de Urgență din Piatra Neamț, informează IGSU.

În aproximativ 5 minute de la primirea apelului, pompierii au ajuns la fața locului și au constatat că incendiul se manifesta cu flacără și degajări mari de fum, la secția ATI, în cele 2 saloane aflate la etajul 2 al spitalului.

Prioritatea echipajelor  de intervenție a reprezentat-o salvarea persoanelor  surprinse în urma incendiului, din cele două încăperi. Pentru evacuarea de urgență a pacienților, precum și pentru stingerea incendiului, pompierii au acționat simultan, atât din exterior, cu ajutorul scărilor, cât și din interior, prin echipe de căutare-salvare special echipate. Incendiul a fost lichidat în aproximativ 25 de minute de la primirea apelului.  

Având în vedere numărul persoanelor implicate, pentru gestionarea eficientă a evenimentului a fost activat  Planul Roșu de Intervenție, care presupune suplimentarea echipajelor operative, inclusiv a celor medicale.

Totodată, pentru optimizarea misiunii de răspuns, forțele și mijloacele de intervenție au fost suplimentate gradual, la fața locului. 

Astfel, echipajele de  salvatori au fost suplimentate cu pompieri și resurse medicale de la ISU Neamț, ISU  Bacău, ISU Iași și SAJ Neamț, respectiv:

ISU NT:1 Autospecială pentru transport victime multiple și 2 ambulanțe SMURD (cu medic)

ISU IS: 2 Autospeciale pentru transport victime multiple și 2 ambulanțe SMURD (cu medic)

ISU BC - 1 Autospecială pentru transport victime multiple

SAJ Neamț- 9 Ambulanțe tip B

Misiunea a fost una dificilă având în vedere numărul mare de persoane aflate la interior, precum și vizibilitatea scăzută din cauza fumului degajat, pompierii militari acționând  pentru evacuarea pacienților din cele 2 saloane. 

Ulterior acestei operațiuni, s-a constatat decesul celor 8 persoane aflate în incinta unde a izbucnit incendiul, iar celelalte 8 aflate în salonul alăturat au fost duse la Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului. 
Din nefericire, 2 dintre acestea (deja aflate în stare critică din cauza infectării cu noul tip de coronavirus) au decedat.

Pentru continuarea îngrijirilor medicale care se impuneau pacienților evacuați și care nu puteau fi continuate la spitalul din Piatra Neamț, s-a luat decizia transferului la Spitalul Modular din Lețcani, Județul Iași. Cele 6 persoane au fost transportate cu 2 autospeciale de transport victime multiple și 2 unități de terapie intensivă mobilă. Totodata precizăm că  împreună cu acestea a fost transportată și o altă persoană confirmată pozitiv, aflată la UPU în așteptarea internării la terapie intensivă. Pe toată perioada deplasării, persoanele au beneficiat de asistență medicală acordată de echipaje ale  UPU SMURD Iași.

Printre persoanele afectate în urma incendiului se află și medicul de gardă. 

În sprijinul lui,  s-a luat de urgență măsura transportului cu o unitate de terapie intensivă mobilă SMURD la aeroportul din Iași, de unde a fost preluat cu o aeronavă militară pusă la dispoziție de Ministerul Apărării Nationale  și transportat la Spitalul Floreasca din București. 

Totodată, în urma acordului  primit de spitalul militar “Regina Astrid” din Bruxelles, medicul urmează a fi transferat în cursul acestei dimineți, cu o aeronavă pusă la dispoziție de MApN. 

Asistența și echipamentele medicale necesare  transportului pacientului vor fi asigurate de un echipaj aparținând UPU- SMURD București. 


***

Forțe participante la intervenție: 140 pompieri, medici și asistenți de la ISU Neamț, SAJ Neamț, ISU Iași, ISU Bacău, Spitalul Clinic Județean de Urgență Piatra Neamț, Spitalul Clinic de Urgență Sf. Spiridon Iași și Spitalul Clinic Militar de Urgență Iași.

Mijloace implicate : 8 autospeciale  de stingere, 1 autoscară, 1 autospecială de descarcerare,  14 ambulanțe tip B, 4 Unități de Terapie Intensivă Mobilă, 4 autospeciale transport persoane victime multiple.

Totodată, conform competențelor, poliția a derulat misiuni de identificare a victimelor, aparținătorii acestora fiind informați despre starea de sănătate a pacienților și transportul acestora către o altă unitate spitalicească. Totodată, au fost derulate și misiuni de informare a familiilor celor decedați.

UPDATE 8. Medicul rănit în incendiul de la ATI Piatra Neamț va fi transferat la București cu un avion militar. În noaptea de sâmbătă spre duminică, el va fi dus cu o autospecială SMURD la Iași de unde va fi luat de aeronavă. Medicul va ajunge la Spitalul Floreasca.

Medicul care a suferit numeroase arsuri încercând să-i salveze pe pacienți va fi dus cu o autospecială la Iași și apoi va fi transferat la București cu o aeronavă militară.

„Din ultimele informații pe care le dețin medicul cu arsuri, dupa o evaluare la Spitalul Județean din Iași, va fi transferat la Spitalul Floresca”, a declarat Oana Grigore, purtător de cuvânt la Ministerul Sănătății.

Ministrul Sănătății Nelu Tataru a declarat, sâmbătă seara, că în afară de medicul de gardă mai mai sunt si alte cadre medicale cu arsuri după incendiul de la ATI. În noaptea de sâmbătă spre duminică, Tătaru merge la Piatra Neamț, apoi la Iași.

UPDATE 7. Premierul României, Ludovic Orban, participă la celula de criză convocată la Ministerul Afacerilor Interne după incendiul de la secția ATI a Spitalului Județean din Piatra Neamț unde au murit 10 persoane. Ședința este coordonată de secretarii de stat Raed Arafat și Bogdan Despescu.

În cadrul ședinței la care participă și premoerul Ludovic Orban se vorbește despre criza de la Piatra Neamț unde 10 pacienți au murit în urma unui incendiu apărut la secția ATI pentru bolnavii de Covid 19. Potrivit primelor informații, opt pacienți intubați au murit din cauza flăcărilor, iar două persoane au decedat în timpul transferului.

Ședința este coordonată de secretarii de stat Raed Arafat și Bogdan Despescu. Ministrul Sănătății, Nelu Tataru, se află în drum spre Piatra Neamț pentru a evalua situația la fața locului.

UPDATE 6. Pacienții de la secția ATI a Spitalului din Piatra Neamț sunt transferați în noaptea de sâmbătă spre duminică la Spitalul mobil de la Lețcani, județul Iași. Opt persoane sunt transferate cu autospeciale ISU din mai multe județe.

„Sunt pacienți COVID care vor fi preluați în zona Lețcani unde mai deschidem un salon de șase paturi. După ce am socotit cu cei care organizează, vom putea să absorbim toți pacienții cu probleme de la Neamț. Sunt șase locuri și alte două s-au eliberat. Trebuie să rezolvăm problema cu personalul medical”, a declarat Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași.

Medicul de gardă care a încercat să-i salveze pe pacienți a suferit multiple arsuri și este transferat la Spitalul Județean din Iași. În total, 13 autospeciale din județele Iași, Neam, Bacău și Suceava sunt mobilizate în această misiune.

UPDATE 5. Ministrul Sănătății Nelu Tătaru a declarat, sâmbătă seara, la Antena 3, că în fara medicului de gardă care are arsuri grave mai sunt și alte cadre medicale care au suferit răni în urma incendiului de la Secția ATI a Spitalului Județean Neamț.

„Sunt și alte cadre medicale care au suferit arsuri, nu doar medicul de gardă. Eu sunt în drum spre Piatra Neamț. De la Piatra Neamț merg la Iași”, a spus Tătaru.

Bilanțul incendiului de la secția de Terapie intensivă din cadrul Spitalului Județean Piatra Neamț se ridică la 10 morți și 7 răniți, între care medicul de gardă care a încercat să își salveze pacienții.

Vineri seara, Draga Olteanu Matei a fost transferată de la Spitalul din Piatra Neamţ la UPU al Spitalului „Sf. Spiridon” din Iaşi, din cauza unei hemoragii digestive superioare.

UPDATE 4. Bilanțul incendiului de la secția de Terapie intensivă din cadrul Spitalului Județean Piatra Neamț se ridică la 10 morți și 7 răniți, între care medicul de gardă care a încercat să își salveze pacienții.

La spitalul din Piatra Neamț vor ajunge o autospecială pentru transport victime multiple și două ambulanțe SMURD cu medic de la Neamț, o autospecială pentru transport victime multiple și două ambulanțe SMURD cu medic de la Iași, o autospecială pentru transport victime multiple de la Bacău, o autospecială pentru transport victime multiple de la Suceava și nouă ambulanțe tip B de la Servicul Județean Neamț

UPDATE 3. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, merge la Piatra Neamț pentru a coordona ancheta privind tragedia de la Spitalul Județean unde opt persoane au murit în urma unui incendiu la secția ATI. Medicul de gardă este în stare gravă și va fi transferat la Iași.

Ministrul Sănătății, Nelu Tataru, se află în drum spre Piatra Neamț pentru evaluarea situației create după incendiul în care au murit opt persoane. Inițial, au fost șapte decese, dar încă un pacient aflat în salonul care a luat foc a murit.

Medicul de gardă care a încercat să-i salveze pe pacienți a suferit multiple arusri cu arsuri și va fi transferat la Spitalul Judetan din Iași.

Alți pacienti cu COVID 19 vor fi transferați la Lețcani. Aceștia nu au suferit arsuri.

UPDATE 2. Opt pacienți de la Spitalul Județean din Piatra Neamț sunt transferați la Iași. Este vorba despre pacienții care se aflau în salonul învecinat cu cel care a luat foc și în care au murit șapte persoane. Potrivit primelor informații, pacienții nu au arsuri.

Conducerea Spitalului Județean din Piatra Neamț a decis să-i transfere pe pacienții ATI care se aflau lângă salonul care a luat foc. Mai multe autospeciale de la Iași au plecat la Piatra Neamț pentru a-i lua pe bolnavi. Tot la Iași este transferat și medicul de gardă care a încercat să-i salveze pe pacienții morți în incendiul de la ATI.

„Sâmbătă seară, în jurul orei 18.30, la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Piatra Neamț a avut loc un incendiu care a afectat secția de ATI unde erau internați, în două saloane, 16 pacienți. La acest moment șapte dintre pacienți sunt decedați, iar al optulea se află în stare critică. În același timp, un medic care se află în secție se află în stare gravă, suferind răni extinse. Ceilalți pacienți nu mai pot fi îngrijiți în secția de ATI și urmează să se facă toate demersurile pentru a fi transferați către alte spitale. Incendiu a fost lichidat de către echipele ISU Neamț. Conducerea SJU Piatra Neamț îi asigură pe pacienți că, în continuare, echipa medicală este la muncă și intervine pentru a oferi tratamentul necesar celorlalți pacienți internați în celelalte secții ale unității medicale”, a transmis conducerea Spitalului Județean din Piatra Neamț.

O ambulanță SMURD cu medic și o autospecială pentru transport victime multiple de la ISU Iași se deplasează către Piatra Neamț, pentru transportul victimelor la Spitalul Județean Iași. În funcție de evoluția situației, unii pacienți ar putea fi transferați la alte spitale din regiune, printre cele vizate fiind Spitalul din Bârlad.

Incendiul de la spitalul din Piatra Neamț a fost stins, iar primele evaluări arată că, probabil, incendiul a fost provocat de un scurt circuit la echipamentele medicale.

UPDATE 1. Șapte persoane au murit, sâmbătă seara, în urma incendiului izbucnit la Secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean Piatra Neamț. Se pare că toți erau pacienți infectați cu SARS-CoV-2. Medicul de gardă  a suferit arsuri de gradul II și III pe 80% din suprafața corporală.

Purtătorul de cuvânt al ISU Neamț, Irina Popa, a declarat, sâmbătă seara, pentru MEDIAFAX, că până în acest moment, șapte persoane sunt decedate, dintre pacienții surprinși de incendiu în Secția ATI a Spitalului Județean Piatra Neamț.

„Șapte persoane sunt decedate ca urmare a incendiului produs la secția ATI de la Spitalul Județean Piatra Neamț. Incendiul este lichidat, nu au fost afectate și alte secții. Se pare că erau persoane cu COVID-19”, a spus Popa.

-----------------------------------------------------------------

Știre inițială. Autoritățile sunt în alertă, sâmbătă seara, din cauza unui incendiu izbucnit la secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean din Piatra Neamț. Din primele informații, opt oameni ar fi în interior.

Incendiul a izbucnit la Secția ATI a Spitalului Județean din Piatra Neamț.

Primele informații sunt că 8 persoane sunt internate, în prezent, la ATI.

„Incendiul este în procedură de evaluare și lichidare. Sunt acolo toate echipele de la ISU Neamț (...) Nu se poate intra acolo sus”, a declarat, pentru MEDIAFAX, prefectul județului Neamț, George Neamț.

La locul incendiului se deplasează 23 de subofițeri cu mai multe autoutilitare.

„La momentul acesta incendiu este localizat. Spitalul e foarte aproape de pompieri. Din păcate e vorba de 6 persoane care au decedat în incendiu", a spus purtătoarea de cuvânt ISU Piatra Neamț, Mariana Popa. 

Este activat planul rosu de interventie in judetul Neamt, toate echipajele disponibile merg catre Spitalul Judetean de Urgenta din Neamt.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: terapie intensiva piatra neamţ incendiu