x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Încep interviurile pentru funcţiile de procuror general al României şi de procuror - şef al DNA

Încep interviurile pentru funcţiile de procuror general al României şi de procuror - şef al DNA

de Veronica Micu    |    23 Oct 2012   •   08:36
Încep interviurile pentru funcţiile de procuror general al României şi de procuror - şef al DNA

Candidaţii care s-au înscris pentru a ocupa funcţiile de procuror general al României sau de procuror - şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie vor susţine, începând de astăzi, interviurile. Premierul Victor Ponta a declarat luni că ministrul Justiţiei Mona Pivniceru va face propuneri doar din rândul celor care şi-au depus CV-urile. Rezultatele vor fi anunţate în data de 1 noiembrie.

Potrivit ministerului Justiţiei, pentru şefia DNA au fost depuse şapte candidaturi, iar pentru cea a PÎCCJ şase, toţi cei înscrişi depunându-şi proiectele în termenul limită, care a expirat pe 15 octombrie.

Azi vor susţine interviul Gheorghe Cornescu, candidat pentru funcţia de procuror general PÎCCJ, Claudiu Dumitrescu, candidat pentru funcţia de procuror şef al DNA, Elena Hach, candidat pentru funcţia de procuror general PÎCCJ, Vasile Ioniţă, candidat pentru funcţia de procuror şef al DNA, şi Ioan Irimie, candidat pentru funcţia de procuror şef al DNA.

Potrivit programului iniţial afişat de MJ, miercuri ar urma să susţină interviul Laura Codruţa Kovesi, candidat pentru funcţia de procuror şef al DNA, Gheorghe Emil Moţa, candidat pentru funcţia de procuror general PÎCCJ, Tiberiu Niţu, candidat pentru funcţia de procuror general PÎCCJ, şi Constantin Sima, candidat la ambele funcţii, iar joi - Viorica Stoica, candidat la ambele funcţii şi Paula Nicoleta Tănase, candidat pentru funcţia de procuror şef al DNA.

În 18 octombrie, Laura Codruţa Kovesi a comunicat însă MJ că nu se va prezenta la interviul pentru funcţia de procuror-şef al DNA întrucât din data de 16 octombrie îşi desfăşoară activitatea la Reprezentanţa Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană, ca înalt reprezentant al Ministerului Justiţiei pentru relaţia cu Comisia Europeană pe aspectele referitoare la îndeplinirea condiţionalităţilor stabilite în cadrul MCV privind reforma sistemului judiciar şi reforma anticorupţie.

Interviurile au loc la sediul MJ, iar timpul alocat fiecărui candidat este de o oră în cazul celor care s-au înscris pentru o singură funcţie de conducere şi de o oră şi 30 de minute în cazul celor care candidează pentru ambele funcţii.

Pe 5 octombrie, MJ a publicat pe pagina de internet lista procurorilor care şi-au depus candidatura şi îndeplinesc condiţiile legale de participare la selecţie, respectiv şapte pentru funcţia de procuror-şef al DNA: Claudiu Dumitrescu (DNA - detaşat la Guvern - DLAF), Vasile Ioniţă (DNA), Ioan Irimie (DNA - ST Cluj), Laura Codruţa Kovesi (DIICOT - ST Sibiu, detaşată la MAE), Constantin Sima (PÎCCJ), Viorica Stoica (PÎCCJ) şi Paula Nicoleta Tănase (Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi) şi şase pentru funcţia de procuror general al României: Gheorghe Cornescu (PÎCCJ), Elena Hach (Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Braşov), Gheorghe Moţa (Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj), Tiberiu Niţu (PÎCCJ - numit la Inspecţia Judiciară - CSM), Constantin Sima (PÎCCJ) şi Viorica Stoica (PÎCCJ).

Ministrul Justiţiei va fi sprijinit la interviu de un procuror de la PÎCCJ, un procuror de la DNA, un procuror specialist în management judiciar de pe lista Institutului Naţional al Magistraturii şi un psiholog recomandat de INM.

Cei doi procurori care asistă la interviul de la PÎCCJ şi DNA sunt selectaţi de ministrul Justiţiei dintr-o listă de câte cinci propuneri formulate, la cererea acestuia, de procurorul general al României şi şeful DNA, care trebuie să aibă şi calitatea de formator la INM.

"Centralizarea rezultatelor interviului, cuprinse în fişele individuale de evaluare, se realizează de ministrul Justiţiei, punctajele astfel obţinute de procurorii participanţi fiind utilizate ca un reper în formularea propunerilor de numire în funcţie, pe care ministrul Justiţiei le va înainta preşedintelui României, ministrul având un drept exclusiv şi suveran în actul decizional. Ministrul Justiţiei formulează propunere motivată de numire pentru fiecare dintre funcţiile de conducere, pe baza aprecierilor proprii, în urma evaluării înscrisurilor depuse de către procurorii participanţi la selecţia pentru funcţia respectivă şi a îndeplinirii de către fiecare procuror participant la selecţie a standardelor de evaluare a interviului'', explica MJ.

Mandatul Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror general al României a expirat în 2 octombrie, iar cel al şefului DNA, Daniel Morar, a încetat în luna februarie.

×