x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Info

Info

19 Oct 2005   •   00:00
ALBA. Doi adolescenti din Budapesta, aflati in excursie in Romania, au furat luni noapte un drapel tricolor arborat pe Biblioteca "Liviu Rebreanu" din Aiud. Adolescentii sunt cercetati pentru ofensa adusa unor insemne nationale si risca amenda sau inchisoarea pana la trei ani. (Lucian Dobrater)

ELIBERARI. Toti inculpatii din dosarul "Electrica" au fost eliberati ieri din arest. Nasty Vladoiu, avocatul fostului director general al "Electrica", Silviu Boghiu, impreuna cu avocatii celorlalti inculpati, au cerut instantei eliberarea lor, din cauza erorii de procedura la judecatorul de fond. Aceasta eroare consta in lipsa minutei de la dosar, ceea ce atrage dupa sine exceptia nulitatii absolute a incheierii. (Razvan Belciuganu)

ASIGURARI. Cota datorata de angajatori la bugetul asigurarilor pentru somaj va scadea cu 0,5% de la 1 ianuarie 2006, a decis ieri Executivul. Contributia va fi de 2,5%. Totodata s-a stabilit ca indemnizatia de somaj va reprezenta 75% din salariul de baza minim brut pe tara. In plus, angajatorii, care incadreaza absolventi, nu vor plati pentru acestia contributia la bugetul asigurarilor de somaj timp de 1 an. (Aniela Nine)

FINAL. Divortul dintre fostul ministru al Sanatatii Ovidiu Branzan si prezentatoarea tv Dana Razboiu s-a incheiat ieri. Judecatoria Sectorului 1 a luat act de despartirea amiabila a celor doi. Astfel, Dana Razboiu va pastra casa - pentru care are de achitat un credit ipotecar pe numele sau - , iar Ovidiu Branzan va ramane cu cele doua masini.

INVESTITORI. Firma Samsung intentioneaza sa introduca in Romania autobuze pe baza de gaz natural comprimat, care au ca efect in primul rand reducerea poluarii. Vestea a primit-o presedintele Traian Basescu, aflat in vizita oficiala in Coreea de Sud. Un alt investitor corean, Daewoo Shipbuilding and Marine Engineering, care a achizitionat pachetul majoritar la santierele 2 Mai din Mangalia, doreste sa creeze inca 2.000 de locuri de munca, in timp ce Korea Hydro and Nuclear Power s-a aratat interesata sa participe la construirea Unitatii nr. 3 a Centralei Nucleare Cernavoda.

REFORMA. In cadrul reformei sistemului sanitar, anuntata de ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu (foto), se prevede ca pensionarii cu venituri de peste 9.000.000 de lei vechi sa contribuie cu 6,5% din pensie la asigurarile sociale de sanatate. Pentru pensionarii din sistemul public sau cei din agricultura se va achita contributia din bugetul de stat prin Casa Nationala de Pensii, incepand cu anul 2007. Pachetul legislativ mai stabileste reducerea numarului de farmacii la maximum patru dintr-un lant farmaceutic intr-o localitate cu pana la 400.000 de locuitori. (Steluta Indrei)

OPTIMISM. Cutremurul devastator, anuntat ca ar putea avea loc in Romania undeva dupa 2006, nu mai reprezinta o amenintare. Directorul Institutului National de Fizica a Pamantului, Gheorghe Marmureanu, a spus ca o mare parte din energiile din scoarta terestra au fost eliberate in urma seismului din Pakistan, unde actioneaza aceeasi placa tectonica pe care se afla si Romania.
×
Subiecte în articol: observator