x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cum au fost reintroduse insulta şi calomnia în Codul Penal. Ziariştii şi politicienii, primii vizaţi de noile sancţiuni penale

Cum au fost reintroduse insulta şi calomnia în Codul Penal. Ziariştii şi politicienii, primii vizaţi de noile sancţiuni penale

de Gabriela Ştefan    |    01 Mai 2013   •   00:46
Cum au fost reintroduse insulta şi calomnia în Codul Penal. Ziariştii şi politicienii, primii vizaţi de noile sancţiuni penale

Curtea Constituţională a stabilit, luni, ca insulta şi calomnia să fie reintroduse în Codul Penal. Se încheie astfel o perioadă de trei ani în care, de pe rolul instanţelor de judecată, au lipsit procesele penale având ca obiect infracţiunile de insultă şi calomnie, procese care, de regulă, îi au ca pe ziarişti drept principali "protagonişti".

Decizia Înaltei Curţi, neconstituţională

Judecătorii constituţionali au stabilit, potrivit unui comunicat de presă postat pe site-ul instituţiei, că ”dezlegarea dată problemelor de drept judecate” prin Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție - Secțiile Unite nr.8 din 18 octombrie 2010, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I,  nr.416 din 14 iunie 2011, este neconstituțională, contravenind Constituției și Deciziei Curții Constituționale nr.62 din 18 ianuarie 2007, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.104 din 12 februarie 2007.
Decizia Înaltei Curţi din 18 octombrie 2010, care a soluţionat un recurs în interesul legii - formulat de procurorul general al României - a stabilit că  "normele de incriminare a insultei şi calomniei cuprinse în art. 205 şi 206 din Codul penal, precum şi prevederile art. 207 din Codul penal privind proba verităţii, abrogate prin dispoziţiile art. I pct. 56 din Legea nr. 278/2006, dispoziţii declarate neconstituţionale prin Decizia nr. 62 din 18 ianuarie 2007 a Curţii Constituţionale, nu sunt în vigoare. Obligatorie, potrivit art. 4142 alin. 3 din Codul de procedură penală".
Curtea Constituţională urmează să motiveze această decizie prin care insulta şi calomnia au fost reintroduse în Codul Penal.

De când se aplică decizia CCR

Decizia judecătorilor CCR a fost comentată de către judecătorul Cristi Danileţ, membru CSM, pe blogul personal. Magistratul împărtăşeşte punctul de vedere al CCR şi critică opinia judecătorilor de la Înalta Curte. 
"Efectele interpretării date de ICCJ a dus la apariția în spațiul public a unui limbaj licențios. Insultele și calomniile comise în public și mai ales prin intermediul presei de către simpli cetățeni, oameni politici și ziariști au devenit ceva curent. În absența unor sancțiuni penale, am asistat neputincioși la o lezare gravă și continuă a personalității umane, demnității, onoarei şi reputaţiei celor astfel agresaţi. Acest lucru a fost încurajat însă și de lipsa de fermitate a Consiliului Național al Audiovizualului în aplicarea sancțiunilor pentru încălcarea legislației specifice (oricum, însă, această autoritate nu are și competențe asupra presei scrise), dar și de durata mare a proceselor civile și cuantumul relativ mic al despăgubirilor bănești acordate pentru cei ce au apelat totuși la această cale în vederea reparării daunelor morale", scrie judecătorul Cristi Danileţ, care apreciază că, în rândul ziariştilor şi politicienilor, insulta şi calomnia au devenit "ceva curent".
În plus, judecătorul susţine că aplicarea deciziei CCR ar trebui să se facă deja şi nu să se aştepte publicarea ei în Monitorul Oficial: "În caz de constatare a neconstituţionalităţii unor dispoziţii legale de abrogare, acele dispoziţii îşi încetează aplicabilitatea, iar prevederile legale abrogate printr-o dispoziţie constatată neconstituţională continuă să fie active şi să producă efecte. Prin urmare, nici nu mai trebuie așteptată publicarea în Monitorul Oficial a motivării deciziei de ieri a CCR, căci parchetele și instanțele sunt obligate să ia în considerare direct decizia CCR nr. 62/2007 și să ignore decizia ICCJ – Secțiile Unite nr.8/2010. Opinia mea este că faptele ce aduc atingere demnității pot fi încadrate în textul art. 205 sau, după caz, art. 206 C.pen chiar dacă au fost comise anterior zilei de ieri. Aceasta pentru că din data 12 februarie 2007 când a fost publicată în M.Of. nr.104/2007 decizia nr. 62 cele două infracțiuni de insultă și calomnie se regăsesc în Codul Penal. Oricum, problema se pune pentru un număr restrâns de cauze, căci pentru declanșarea urmăririi penale e necesar ca victima să depună plângere prealabilă în termen de două luni de la momentul cunoașterii identității făptuitorului (art. 284 Cpp)".

Ce presupun infracţiunile de insultă şi calomnie

Cele două fapte penale era prevăzute de articolele 205 si 206 din Codul Penal. Insulta, articolul 205, este definită drept "atingerea adusă onoarei ori reputaţiei unei persoane prin cuvinte, prin gesturi sau prin orice alte mijloace, ori prin expunerea la batjocură, ori atribuirea unei persoane a unui defect, boală sau infirmitate care, chiar reale de-ar fi, nu ar trebui relevate”. Calomnia, articolul 206, este definită drept "afirmarea sau imputarea în public, prin orice mijloace, a unei fapte determinate privitoare la o persoană, care, dacă ar fi adevărată, ar expune acea persoană la o sancţiune penală, administrativă sau disciplinară, ori dispreţului public”. 

×