x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ioan Mircea Pascu - Miza politica in scandalul CIA

Ioan Mircea Pascu - Miza politica in scandalul CIA

de Radu Tudor    |    25 Noi 2005   •   00:00
Ioan Mircea Pascu - Miza politica in scandalul CIA

Fost ministru al Apararii, Ioan Mircea Pascu dezminte categoric existenta unor centre de detentie ale CIA pe teritoriul Romaniei.

Fost ministru al Apararii, Ioan Mircea Pascu dezminte categoric, intr-un interviu pentru Jurnalul National, existenta unor centre de detentie ale CIA pe teritoriul Romaniei. El pune abundenta informatiilor aparute pe aceasta tema pe seama luptei politice interne la baioneta din SUA.

Jurnalul National: Dle Ioan Mircea Pascu, ca fost ministru al Apararii, va rog sa ne precizati pozitia dvs. referitor la zborurile CIA cu detinuti, despre care se vorbeste atit de mult.
Ioan Mircea Pascu: Va multumesc pentru posibilitatea de a-mi putea face cunoscuta pozitia reala. In ultimele zile, numele meu a fost mentionat in legatura cu subiectul respectiv. Am spus de la bun inceput ca o asemenea tema nu a fost discutata niciodata in CSAT. Asa cum au aratat si cele doua servicii de informatii, asemenea centre de detentie nu au existat si nu exista pe teritoriul Romaniei. Nu pun la indoiala declaratia comandantului Aeroportului "M. Kogalniceanu", potrivit careia nici un avion cu indicativul mentionat in presa nu a aterizat acolo. Cu atat mai mult cu cat si MApN a confirmat declaratia. In plus, am avut si o interventie in plenul Parlamentului European, negand veridicitatea informatiilor vehiculate in presa internationala.

Unii au inteles ca declaratiile dvs. ulterioare pun sub semnul intrebarii negarea autoritatilor romane. Care este realitatea?
Din pacate, disponibilitatea mea de a discuta in detaliu pe subiect a fost exploatata in alt sens. Cele spuse de mine au fost prezentate selectiv, creand impresia falsa ca eu m-as indoi de negarea autoritatilor romane. Sprijinul meu pentru pozitia oficialilor romani nu a mai fost mentionat, fiind considerat de jurnalistul respectiv drept... nerelevant. In alt caz s-a afirmat ca eu as fi vizitat Aeroportul "Kogalniceanu" dupa plecarea trupelor americane si ca o anumita zona a aeroportului ar fi fost total inaccesibila autoritatilor romane. De aici se intelegea ca afirmatia mea, potrivit careia pe aeroport nu se desfasurau altfel de activitati decat cele militare, nu are nici o valoare, din moment ce eu am fost acolo dupa plecarea americanilor. Iar afirmatia mea ca pe aeroport a existat o zona cu restrictii a fost echivalata cu... imposibilitatea autoritatilor romane de a patrunde acolo. E neadevarat!

Ati intreprins ceva pentru a corecta distorsionarile?
Da, desi cand esti singur si nu beneficiezi de sprijinul unei institutii este foarte greu sa inoti impotriva curentului. Iar daca nici nu esti in tara, e si mai greu. Am reusit totusi sa public o revenire, in care declar negru pe alb ca ma asociez declaratiilor oficiale romane. In celalalt caz insa, mi-e teama ca nu o sa am acelasi succes. Unii jurnalisti straini mi-au cerut deja opinia reala fata de aceste lucruri si am putut sa mai disipez din ceata creata in jurul declaratiilor mele, care au starnit, se pare, valva.

Ce credeti ca se ascunde in spatele intregii povesti?
Personal, cred ca intreaga istorie nu poate fi scoasa din contextul in care in SUA are loc o lupta politica interna la baioneta, exact pe aceasta chestiune, Polonia nu si-a vazut locul in UE consolidat inca, Romania sta sa devina membru cu drepturi depline si, in plus, se afla in preajma semnarii unui acord prin care tocmai Aeroportul "Kogalniceanu" va fi inclus in infrastructura utilizata de SUA in lupta impotriva terorismului.

ROMANIEI I SE CERE COOPERARE COMPLETA
Mihai Razvan Ungureanu, a declarat, ieri, la finalul unei intalniri cu secretarul general al Consiliului Europei, Terry Davis, ca nu exista, in opinia Romaniei, nici o dovada "factuala" privind potentiale inchisori ale CIA in Romania. Ministrul de Externe a spus ca aceasta este o "acuzatie nefondata", iar institutiile romaneşti care ar fi putut avea o legatura cu asemenea baze au negat la unison. La randul sau, Davis a precizat ca, imediat dupa aparitia acuzatiilor in presa americana, a primit raspuns de la autoritatile romane, insa dupa noul val de afirmatii, referitoare la alte state europene pe teritoriul carora este banuita existenta unor asemenea inschisori secrete, a decis sa ceara tuturor statelor membre ale Consiliului Europei un raspuns privind garantiile legale, ca asemenea lucru nu se poate intampla. Ungureanu a afirmat ca, practic, intrebarile adresate de Terry Davis Romaniei au primit deja un raspuns. Insa a adaugat ca oricine vrea sa desfaşoare o ancheta pe aceasta tema in Romania este binevenit.

Pe de alta parte, tot ieri, purtatorul de cuvant al Guvernului ungar, Boglar Laszlo, a declarat ca avioane apartinand CIA, dupa toate probabilitatile, au aterizat in doua randuri la Budapesta, in cursul ultimilor doi ani. Ministrul olandez de Externe, Ben Bot, a avertizat SUA ca, daca vor continua sa "ascunda" informatiile despre eventuale inchisori secrete ale CIA in Europa de Est, atunci contributia OIandei la operatiunile militare conduse de americani ar putea fi revizuita.
×
Subiecte în articol: observator