x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Jacotă, propunere scandaloasă de ambasador!

Jacotă, propunere scandaloasă de ambasador!

de Gabi Golea    |    10 Iun 2012   •   12:04
Jacotă, propunere scandaloasă de ambasador!

Este fierbere mare in Ministerul de Externe: "diplomatii" patrunsi in institutie cu carnetul de partid in mana, trimisi pe linia portocalie, se pregatesc in viteza sa-si incheie socotelile. Lunga lista de consuli trimisi in strainatate cu misiunea de a aranja voturi dupa modelul brevetat la Paris de Baconschi in 2009 o regasim acum pe "lista lui Ponta", la rechemari. Palatul Cotroceni face eforturi disperate sa astupe gaurile pe unde "iau apa" reprezentantele diplomatice ale Romaniei, impunand o serie de ambasadori fideli.

Citind adresa nr. 401 din 17.04.2012 a Presedintiei Romaniei catre Senat si Camera Deputatilor, in care se solicita audierea in Comisia de politica externa a Parlamentului Romaniei a unor ambasadori, ne-a sarit in ochi numele Gruia Jacota, propus de tandemul Basescu-Baconschi ambasador al Romaniei in Regatul Thailandei.
Vazand CV-ul lui Jacota am ramas socati de lipsa totala a experientei diplomatice a "diplomatului de cariera" Gruia Jacota. Jacota vine in MAE in 2006 cu gradul diplomatic atasat, in 2008 a fost avansat secretar III, iar in 2011, octombrie, secretar II. A urcat treptele in viteza cosmica, si in anul 2011, in luna octombrie, este trimis la primul sau post diplomatic la o ambasada a Romaniei, fiind numit, fara nici o experienta profesionala, sef de misiune al Ambasadei Romaniei in Thailanda! Iar dupa cateva luni de "experienta diplomatica", Baconschi, vizionarul ministru de Externe, il propune ambasador in Thailanda lui Traian Basescu, care trimite propunerea Parlamentului Romaniei!

Ne intrebam daca cineva din Presedintia Romaniei a citit totusi atent CV-ul dl Gruia Jacota? Ce anume au descoperit domnii Basescu si Baconschi in CV-ul dl Jacota pentru a-l califica, fara un minimum de experienta diplomatica, fara grad diplomatic corespunzator, fara a lucra niciodata in misiune la vreo ambasada, in functia de ambasador al Romaniei? Oare si-au pus domnii Basescu si Baconschi intrebarea cum ne privesc, cum vor reactiona si cum vor lucra colegii dlui Jacota, ambasadorii UE din Corpul Diplomatic din Thailanda, cand se vor aseza la masa cu "pila" Cotrocenilor? Am studiat lista Corpului Diplomatic din Thailanda si din Romania si nu am regasit vreun ambasador de cariera care sa nu aiba cel putin trei-patru posturi diplomatice la activ. In plus, nici un ambasador nu are gradul diplomatic secretar II! Cunosc domnii Basescu si Baconschi cate grade diplomatice au sarit dansii cand au propus un secretar II in functia de ambasador?

Semnalam Comisiilor de politica externa ale Parlamentului Romaniei sa citeasca CV-ul lui Gruia Jacota, si sa judece cu discernamant propunerea domnilor Basescu si Baconschi de a-l numi ambasador al Romaniei!
Este firesc ca ministrul de Externe sa retraga propunerea, lipsita de profesionalism, a tandemului Basescu-Baconschi de a-l numi pe Gruia Jacota ambasador al Romaniei in Thailanda.

Prin aceasta numire s-ar crea un precedent periculos si daunator diplomatiei romane, tinerilor diplomati ai MAE, intregului Corp Diplomatic romanesc, ce incearca, cu un buget auster, sa reprezinte cu responsabilitate si onoare interesele Romaniei in lume.

×