x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Justitie - Un nou razboi intre ministru si CSM

Justitie - Un nou razboi intre ministru si CSM

de Miruna Pasa Petru    |    19 Sep 2005   •   00:00
Justitie - Un nou razboi intre ministru si CSM

Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a transmis ieri, prin intermediul unui comunicat de presa, ca vrea suspendarea tuturor numirilor de judecatori la Inalta Curte de Casatie si Justitie, pe motiv ca procedurile n-ar fi transparente.

Aceasta noua dorinta a ministrului continua deja obisnuitul conflict pe care-l are cu Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), numai ca de data aceasta ar putea sa coste grav chiar mersul Justitiei, prin blocarea activitatii instantei supreme. "In acest moment avem nevoie de 13 judecatori la Inalta Curte. Va dau un singur exemplu. Am incercat sa reducem perioada de solutionare a recursurilor la cel mult 6 luni, dar in acest moment activitatea Curtii este blocata din cauza lipsei judecatorilor", ne-a declarat ieri vicepresedintele instantei supreme, Lidia Barbulescu.

DE NEINTELES. Cerinta ministrului vine imediat dupa ce modificarile legilor si regulamentelor din Justitie s-au incheiat, cand abia a inceput aplicarea schimbarilor facute. Si tocmai cand Inalta Curte atrage atentia ca are mare nevoie de judecatori.

Surse din CSM au sustinut ieri ca cerinta Monicai Macovei este de neinteles si nu are vreo baza legala, pentru ca numirea magistratilor este cat se poate de transparenta. Aceste numiri au loc dupa discutii publice desfasurate in plenul CSM, pe baza unor criterii foarte clare de vechime si profesionalism. In cursul acestei saptamani, Consiliul trebuia sa discute deja cu 34 de candidati pentru ocuparea a sase locuri vacante de la Inalta Curte de Justitie.

×
Subiecte în articol: observator