x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Celebra „Anaconda”, ultimul general SRI găsit în fabrica de bani a lui Florian Coldea

Celebra „Anaconda”, ultimul general SRI găsit în fabrica de bani a lui Florian Coldea

de Ion Alexandru    |    27 Mai 2024   •   00:05
Celebra „Anaconda”, ultimul general SRI găsit în fabrica de bani a lui Florian Coldea

Rețeta sumelor uriașe de bani pe care foștii generali SRI Dumitru Dumbravă și Florian Coldea le produceau din trafic de influență seamănă „unul la unul” cu metodele practicate de rețelele de crimă organizată. Clienții care aveau probleme în justiție erau racolați prin intermediul casei de avocatură a lui Doru Trăilă, de aici erau prelucrați de generalul Dumitru Dumbravă, după care grosul banilor ajungea la firmele lor de consultanță. Trăilă opera doar onorariile avocațiale, cu ponderea cea mai mică, după care se făceau transferuri în contul companiei lui Dumbravă. Totul, sub paravanul unor contracte de consultanță.

 De aici, firma lui Dumbravă redirecționa sume de bani în contul companiei lui Florian Coldea, tot în baza unor contracte de consultanță. Însă sume de bani ajungeau și la alte companii, tot de consultanță, patronate de alți foști grei ai „Statului Paralel”. Una dintre aceste firme îi aparține celebrei „Anaconda”, respectiv generălesei pensionare Elena Istode, fosta șefă a ofițerilor acoperiți plasați în presă, ANAF și MAI. Profiturile oficiale ale firmei „Anaconda” sunt de 10.000 de euro pe lună. Plăți au mai plecat din conturile firmei lui Dumbravă în conturile unei firme controlate de un apropiat al unui fost „greu” din DGPI, colaborator al fostul director al STS, Marcel Opriș. Acționarii aceste firme mai dețin și o agenție de investigații devoalată, în 2020, de omul de afaceri Ioan Niculae că l-a filat trei săptămâni, pentru a obține informații compromițătoare despre el, despre fosta și actuala sa soție sau despre fetele sale.

Detalii-bombă reies din dosarul prin care foștii capi ai SRI, generalii Florian Coldea și Dumitru Dumbravă au fost puși sub acuzare și în care cei doi au calitatea de inculpați, cercetați de DNA, prin procuroarea Mihaiela Moraru Iorga, sub control judiciar, pentru trafic de influență. Firmele pe care generalii le-au fondat și pe care le controlează sunt, de asemenea, anchetate în acest dosar pentru spălare de bani. Potrivit Ordonanței prin care a fost instituită măsura controlului judiciar pe cauțiune, există unele aspecte incredibile cu privire la modul prin care au fost comise faptele de spălare a banilor, circuitele financiare și realizarea așa-ziselor servicii de consultanță.

Astfel, anchetatorii arată că, în data de 23 noiembrie 2023, omul de afaceri Cătălin Hideg a plătit, ca urmare a constrângerilor la care a fost supus, suma de 20.000 de euro către Societatea Civilă Profesională „Doru Trăilă și Asociații”, după care, la data de 27 noiembrie 2023, compania SC Sanimed International Impex SRL, patronată de același om de afaceri Cătălin Hideg, a efectuat o altă plată, de 200.000 de euro, către casa de avocatură a lui Doru Trăilă. Conform procurorilor, relevant este că, în aceeași perioadă, plățile primite de această casă de avocatură de la alți clienți au fost în cuantum de doar 44.000 de lei.

După ce a încasat aceste sume de la Hideg, SCP „Trăilă și Asociații” a făcut plăți, reprezentând onorarii, către avocații Alexandru Moise, Eugen Chivu și Doru Trăilă în sumă de 105.000 de lei, din care Trăilă și-a alocat 65.000 de lei, iar restul de 245.000 de lei au fost plătiți, la data de 28 noiembrie 2023, către firma generalului SRI pensionat, Dumitru Dumbravă, zis și „Câmpul tactic”, SC Wise Line Consulting SRL.

„Câmpul tactic”, pușculița șefului

Lucrurile nu se opresc aici. La data de 18 ianuarie 2024, compania omului de afaceri Cătălin Hideg, SC Sanimed International Impex SRL a mai plătit SCP „Doru Trăilă și Asociații” suma de 238.000 de lei, după care casa de avocatură în cauză a plătit 100.000 de lei drept onorari către avocații Moise, Chivu și Trăilă (cel din urmă oprindu-și partea de 60.000 de lei), iar suma de 119.000 de lei fiind avansată în contul companiei SC Wise Line Consulting SRL, patronată de generalul Dumitru Dumbravă.

Din analiza tranzacțiilor efectuate în contul de lei de către casa de avocatură a lui Doru Trăilă, procurorii DNA au stabilit că, în perioada 2022 – 2024, au fost efectuate servicii repetate de la anumite grupuri de firme. S-a constatat, de asemenea, că, după ce a încasat banii, casa de avocatură a efectuat imediat plăți către SC Wise Line Consulting SRL, firma lui Dumitru Dumbravă. „Cea mai mare parte a încasărilor era redirecționată către SC Wise Line Consulting SRL”, se arată în ordonanța citată.

Mai mult, din analiza tranzacțiilor efectuate de către SC Wise Line Consulting SRL, rezultă faptul că, după efectuarea încasărilor de la casa de avocatură a lui Doru Trăilă, această firmă a efectuat, la rândul ei, plăți către alte societăți de consultanță, fiind nominalizate SC Strategic Sys SRL, SC Cocoandconsulting SRL și SC Interdiligence Consulting SRL.

Casa de avocatură a lui Trăilă acționa ca un vehicul pentru transferul banilor

„Caracterul repetitiv al plăților efectuate creează o suspiciune plauzibilă, în sensul că Societatea Civilă Profesională «Doru Trăilă și Asociații» reprezintă doar un vehicul pentru transferul sumelor de bani către societățile de consultanță, concluzie întărită și de faptul că, deși sunt încheiate contracte de servicii de consultanță juridică, ponderea serviciilor de consultanță din costul total achitat de beneficiarul acestora, raportat la serviciile de consultanță contractate, este redusă”, precizează procuroarea Mihaiela Moraru Iorga.

Astfel, din analiza rulajelor de cont, a rezultat că, în perioada 10 ianuarie 2022 – 28 februarie 2024, SC Wise Line Consulting SRL a încasat de la Societatea Civilă Profesională „Doru Trăilă și Asociații” suma totală de 5.200.794,19 de lei, din care 1.029.409,10 lei în anul 2022, 3.370.431,9 lei în anul 2023 și 800.953,18 lei în anul 2024. În continuare, din analiza rulajelor de cont a mai rezultat că, în exact aceeași perioadă, SC Strategic Sys SRL, firma lui Florian Coldea, a încasat de la compania lui Dumitru Dumbravă suma totală de 1.241.726,47 de lei, prin intermediul a 19 transferuri, din care 17.239 de lei în anul 2022, 1.075.146,23 lei în anul 2023 și 149.251,09 lei în anul 2024.

Societățile generalilor, acuzate de spălare de bani

În acest context, procurorii DNA concluzionează că, „pentru a disimula natura și proveniența sumelor de bani ce au fost achitate de Cătălin Hideg «echipei» din care face parte Dumitru Dumbravă, SC Wise Line Consulting SRL a încheiat cu Societatea Civilă Profesională «Doru Trăilă și Asociații» contracte de consultanță și acte adiționale în baza cărora au fost emise facturi fiscale și a încasat, la data de 29 noiembrie 2023, suma de 238.000 de lei, iar, la data de 19 ianuarie 2024, suma de 119.000 de lei, ascunzând, astfel, folosul pretins și sumele încasate de Dumitru Dumbravă din infracțiunea de trafic de influență”. 

În același context, SC Strategic Sys SRL, companie de consultanță patronată de generalii SRI pensionați Florian Coldea și Dumitru Cocoru, a încheiat cu SC Wise Line Consulting SRL contacte de consultanță și acte adiționale la acestea, în baza cărora a emis facturi fiscale și a încasat, la data de 4 decembrie 2023, suma de 82.279,80 lei, iar, la data de 5 februarie 2024, suma de 8.765,31 lei, „ascunzând, astfel, folosul pretins și sumele încasate de Florian Coldea pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență”.

Anchetatoarea Mihaiela Moraru Iorga mai precizează că „în drept, faptele firmelor SC Wise Line Consulting SRL și SC Strategic Sys SRL întrunesc elementele constitutive ale infracțiunii prevăzute de articolul 49 alineat 1, litera «b» din Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului”.

Șefa agenților acoperiți, patroană de firmă de consultanță cu profituri nete de 90%

Așa cum am arătat mai sus, firma de consultanță a generalului SRI Dumitru Dumbravă nu a alimentat cu bani de la casa de avocatură a lui Doru Trăilă doar compania lui Florian Coldea, ci și alte două societăți de consultanță. Este vorba despre SC Cocoandconsulting SRL și despre SC Interdiligence Consulting SRL.

Ei bine, SC Cocoandconsulting SRL a fost înființată, potrivit datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului, la data de 18 februarie 2020, avea sediul social în sectorul 3 și și-a declarat drept obiect principal de activitate „consultanța pentru afaceri și management”. Capitalul social, de 200 de lei, este deținut integral de unicul asociat Elena Istode, care are și calitatea de administrator. În data de 29 august 2023, compania și-a mutat sediul social, de acasă de la asociatul unic Elena Istode, într-un alt imobil amplasat în Bulevardul Geniului nr. 46 – 48 (în apropierea Palatului Cotroceni și al sediilor SPP, DGPI și Poliției de Frontieră). 

Patroana firmei, Elena Istode (FOTO), este nimeni alta decât fosta subalternă a lui Florian Coldea, fiind, la rândul ei, general SRI iesit la pensie. Personajul este cunoscut sub porecla „Șefa ofițerilor acoperiți” și, în vara anului 2017, a fost trecut în rezervă de către președintele României, Klaus Iohannis.

Elena Istode se ocupa de ofițerii acoperiți ai Serviciului Român de Informații, plasați în presă, ANAF și Ministerul Afacerilor Interne, conducând, tot oficial, Direcția de Securitate Economică a SRI. Elena Istode a apărut în mai multe poze din vacanțe exotice petrecute la Monaco și la Cannes împreună cu familia fostului deputat Cristian Rizea, condamnat definitiv pentru spălare de bani.

Interesant este că, la fel ca și în cazul firmelor lui Dumitru Dumbravă și Florian Coldea, compania de consultanță a „Anacondei” (o altă poreclă a generălesei SRI Elena Istode) a mers pe profituri maximale.

Astfel, în 2020, primul an de activitate, firma a avut o cifră de afaceri de 315.369 lei și a realizat un profit net de 309.786 de lei. În 2021, cifra de afaceri a fost de 654.015 lei, iar profitul net de 621.011 lei. În 2022, cifra de afaceri a fost de 658.017 lei, iar profitul net de 624.121 lei. În 2023, compania Anacondei a avut o cifră de afaceri de 803.180 de lei și a realizat un profit net de 629.931 de lei. 

În aceste condiții, SC Cocoandconsulting SRL a avut, în nici patru ani de activitate, o cifră de afaceri totală de 2.430.581 de lei, iar profitul total net realizat s-a ridicat la 2.184.849 de lei, adică 48.552,2 lei pe lună (aproximativ 10.000 de euro).

Alte transferuri către un grup de „investigații”, acuzat de magnatul Ioan Niculae că i-a filat familia

Cea de-a treia companie către care SC Wise Line Consulting SRL redirecționa banii primiți de la casa de avocatură a lui Doru Trăilă, SC Interdiligence Consulting SRl, este o entitate înființată în data de 27 august 2018, care se ocupă, de asemenea, cu consultanța pentru afaceri și management, și care îi are drept asociați pe Marius Valeriu Ghiba (acesta deține și funcția de administrator), pe Ovidiu Andrei Susan și pe cetățeanul american Matthew Charles Vernon. 

Cei trei mai controlează o companie, pe nume SC Interdiligence Investigatos SRL, înființată în 7 decembrie 2005 de Marius Valeriu Ghiba și de un anume Ștefan Berciu. Acesta din urmă  a părăsit structura acționariatului în 26 august 2008. Apoi, în 7 octombrie 2014, respectiv în 31 martie 2017, Ghiba i-a cooptat în companie pe americanul Matthew Charles Vernon și pe românul Ovidiu Andrei Susan.

În primăvara anului 2020, omul de afaceri Ioan Niculae (FOTO) a denunțat public modul în care a fost hărțuit de aceste companii, în schimbul a sute de mii de euro, la ordinul patronilor unei companii pe nume Purolite. „Treaba cea mai josnică a început în iulie 2019, când Purolite (…) s-a înțeles cu această firmă de investigații (SC Interdiligence Investigations SRL – n.red.) să strângă date compromițătoare despre mine, fetele mele, Niculae Adina și Fratea Anca, despre fosta soție, actuala soție (…) dacă avem legături cu lumea interlopă, dacă avem legături politice. Acest ultim aspect l-am aflat din suplimentul de investigații solicitate ulterior. Au făcut filaj, mașina B-87-ZCC s-a ținut după mine timp de peste trei săptămâni. M-au urmărit inclusiv la vizitele oficiale făcute cu conducerea unei firme din Israel, la Ministerul Transporturilor, la Ministerul Economiei, la Agenția Națională de Resurse Minerale. Scopul lor principal era acela de a găsi elemente compromițătoare despre mine, despre cineva din familia mea sau despre colaboratori de-ai mei, ca să mă poată șantaja, pentru ca eu să accept prelungirea unui contract din 2005 și care expiră acum”, povestește Ioan Niculae.

Surse din piață precizează că omul de afaceri Marius Valeriu Ghiba, patronul acestor companii, este un apropiat și colaborator al colonelului în rezervă Dan Chirilă, pensionat la 39 de ani, în 2017, și care ar fi trebuit, în 2019, să devină ministru al Afacerilor Interne, în locul lui Mihai Fifor. În civilie, el ar fi activat în cadrul S Quality Business Solutions SRL, firmă controlată de omul de afaceri Octavian Nicolae și de fostul director al Serviciului de Telecomunicații Speciale, generalul Marcel Opriș. Chirilă a avut o funcție de conducere în DGPI, serviciul secret al Ministerului Afacerilor Interne, și a activat în cadrul Direcției de Combatere a Crimei Organizate din Inspectoratul General al Poliției Române.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×