x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Lider pentru Integritate - Studenții învață să lupte împotriva corupției

Lider pentru Integritate - Studenții învață să lupte împotriva corupției

de Diana Scarlat    |    23 Iul 2016   •   10:03
Lider pentru Integritate - Studenții învață să lupte împotriva corupției

Studenți de la mai multe facultăți din București participă în aceste zile la Școala de vară „Lideri pentru Integritate”, în perioada 20-27 iulie, la Costinești. Evenimentul face parte din proiectul Lideri pentru Integritate, implementat de Asociația Pro Democrația, Direcția Generală Anticorupție și PROEDUS. Scopul proiectului este formarea tinerilor pentru a deveni cetățeni model de integritate și moralitate, prin implicarea acestora în diverse activități non-formale de prevenire a infracțiunilor de corupție.

Au fost selectați 40 de studenți bucureșteni de la facultățile de științe politice, administrație publică, relații internaționale, jurnalism, comunicare și drept, care vor încerca, împreună cu lectorii și cu organizatorii să găsească răspunsuri la întrebări precum: „Ce poți face tu pentru comunitatea ta?”, “Cum poți fi cetățean activ?”, “Cum te poți implica în prevenirea faptelor de corupție?” sau “Cum poți ajuta la dezvoltarea unei societăți de cetățeni integri, corecți și morali?”. Pentru dosarul de înscriere, participanții au trimis curriculum vitae și o propunere de proiect, sub forma unui eseu, cu tema prevenirea corupției, integritate, moralitate și corectitudine. Propunerea a trebuit să conțină scopul proiectului și soluții care să conducă la diminuarea infracțiunilor de corupție. Organizatorii asigură costurile de cazare în camere duble și mesele pe toată durata evenimentului. „Este un workshop care se adresează studenților bucureșteni cu vârsta cuprinsă între 18 și 25 de ani, unde vor afla și vor înțelege mai multe despre buna guvernare, transparența decizională, justiție, dar mai ales despre fenomenul corupției, metodele de prevenire, ce înseamnă integritate, moralitate, corectitudine și cum poți fi un cetățean model pentru societatea românească. De asemenea, participanții vor învăța cum pot dezvolta proiecte proprii”, explică organizatorii.

Învață de la cei mai expertimentați

Tinerii participă la un adevărat transfer de know-how, de la specialiști cu o vastă experiență profesională. Activitățile și temele interesante au început din prima zi, cu prezentarea Iulianei Iliescu, expert APD, „Democrație și bună guvernare, cetățenie activă”, apoi „Lidership: artă și provocare, cu Viorela Bucur”, comisar șef, doctor, DGA, „Corupție, etică și integritate”, prezentat de comisar șef de poliție în cadrul DGA, Dan Moldoveanu. Seria de workshop-uri s-a încheiat cu o prezentare interactivă - „Limbajul non-verbal, avantaje în relațiile de serviciu și în situații de criză” – în care lectorul, fostul șef al serviciului Omoruri din Poliția Capitalei, Dan Antonescu, specialist criminolog, le-a făcut studenților demonstrații de interpretare a poziției corpului și a microexpresiilor, studiate în peste 20 de ani de activitate și corelate cu teoriile celor mai mari experți ai lumii, precum Joe Navarro și Paul Ekman.

×