x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Lucrări blocate de legea autorizațiilor ISU

Lucrări blocate de legea autorizațiilor ISU

de Diana Scarlat    |    20 Dec 2016   •   19:00
Lucrări blocate de legea autorizațiilor ISU
Sursa foto: Comstock Images/Getty Images

Modificările legislative pentru autorizarea lucrărilor de construcții de către ISU îi pun în dificultate atât pe ingineri, cât și pe responsabilii din departamentul pentru Situații de Urgență. Inginerii sunt obligați să le expună proiectele tehnice celor de la ISU, care nu au suficienți specialiști care să poată interpreta calculele constructorilor. În această situație, le constructorii presupun că celor de la ISU le este frică să semneze și să-și asume răspunderea, iar proiectele civile se blochează.

 

Legislația pentru obținerea autorizațiilor de construire din partea Inspectoratului pentru Situații de Urgență a fost schimbată imediat după tragedia din clubul Colectiv, prin OUG 33 din 2016, însă astăzi s-a ajuns la un blocaj, pentru că specialiștii ISU nu au suficienți specialiști cu pregătirea necesară care să-i ajute să înțeleagă planșele tehnice ale constructorilor, pentru care ar trebui să-și asume răspunderea, dacă dau autorizații. „Personal nu m-am confruntat cu această situație anul acesta, pentru că aveam lucrări începute înainte de schimbarea legii, dar de anul viitor e posibil să ne confurntăm cu această situație care deja e cunoscută la nivelul patronatului. Vom încerca să avem mai multe discuții cu cei de la IGSU, să găsim soluții pentru a debloca situația”, spune Cristian Erbașu, președintele Uniunii Europene a Promotorilor Constructori (UEPC).

 

Se caută soluții comune

Reprezentanții ISU și IGSU spun că deja s-au făcut astfel de întâlniri și se încearcă identificarea unor soluții. „Se trimit proiectele în țară, la aprobare, pentru că nu mai sunt cadre în București. Trimiți proiectul, după o lună sau două ei trimit o hârtie, pentru unele modificări, apoi trimiți modificările, mai trece o lună sau două și mai cer lucruri în plus. Și tot așa, până se blochează proiectele. Eu sunt în situația asta din luna iulie”, explică un inginer constructor. Pe de altă parte, reprezentanții ISU susțin că proiectele nu sunt trimise la specialiștii din țară, pentru că în București există specialiști. „Probabil că unii dintre cei care au probleme nu au reușit să trimită documentarea cu toate cerințele noastre, dar nu se pune problema lipsei specialiștilor”, explică purtătorul de cuvânt al ISU, Dragoș Vasile.

 

Vor consiliere de la ISU

 

Constructorii care s-au lovit de întoarcerea proiectelor de mai multe ori cer sprijinul autorităților, eventual prin stabilirea unor cerințe pe care să le aibă în vedere la începutul proiectului și să le poată plăti către ISU. „Vin oamenii cu portbagaje pline de planșe, intră în audiență și toată lumea se ia la harță. Ar trebui ca ei să facă scenariul, așa cum trebuie, conform legii, și apoi să se facă proiectele conform cerințelor lor, iar astfel să se autofinanțeze, pentru că noi am putea plăti la ISU acest tip de consiliere”, mai spune inginerul. Legislația românească nu prevede, însă, o astfel de colaborare între părți. „La noi nu se poate face așa ceva. Nu există posibilitatea de a percepe astfel de taxe. Va trebui să găsim cele mai bune soluții împreună cu cei din Construcții”, explică Alina Moisoiu, purtător de cuvânt al IGSU.

 

Soluții pentru deblocare

Specialiștii din construcții spun că legislația, care clar a fost făcută „pe genunchi”, ar trebui fie modificată cu celeritate, fie ar trebui creat cadrul tehnic necesar implementării noii legi, prin reformarea ISU. „Dacă s-a creat această situație, ISU trebuie să-și facă un departament specializat. Dacă le-au fost stabilite atribuții suplimentare, trebuie să li se ofere și posibilitatea preluării unor specialiști, la nivelul întregii țări. Va trebui să angajeze în cadrul ISU ingineri constructori, specialiști care să se priceapă la calculele din acest domeniu”, explică Anton Hadăr, profesor universitar de Rezistența Materialelor, la Universitatea Politehnica din București. Chiar și așa – spun experții în construcții - vor fi foarte mari probleme, pentru că sunt puțini specialiști în România care se pricep la toate tipurile de construcții. O soluție ar fi externalizarea acestui tip de expertiză, astfel încât specialiștii deja existenți în piață să poată colabora cu ISU.

 

Numărul angajaților ISU a rămas același după tragedia de la clubul Colectiv, însă numărul dosarelor care vin zilnic spre soluționare a crescut de la o medie de cinci, la una de 30, astfel încât și soluționarea lor este mult mai dificilă. Constructorii propun o suplimentare de personal la ISU, pentru a nu se bloca proiectele.

 

Constructorii cred că cei de la ISU se feresc acum de răspundere și le este frică să mai semneze documente, iar astfel s-a ajuns la un blocaj. Cei care deja au proiectele blocate de mai mult de șase luni spun că s-au impus o serie de criterii suplimentare, fără a se analiza dacă acestea pot fi respectate.

 

×