x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Medicii români "cuceresc" spitalele din Franţa

Medicii români "cuceresc" spitalele din Franţa

de Veronica Micu    |    09 Sep 2009   •   00:00
Medicii români "cuceresc" spitalele din Franţa

Ordinul medicilor din Franţa este îngrijorat de afluxul practicienilor români, a căror formare pune "probleme de nivel", în pofida echivalării diplomelor în Europa, a declarat ieri preşedintele organizaţiei, Michel Legmann.



Circa 20% din cei 5.000 de medici înregistraţi în Franţa în 2008 sunt străini, iar românii au reprezentat aproape 40% dintre aceştia, a spus preşedintele Ordinului medicilor.

Dintre cei 9.000 de medici străini din Franţa, românii se clasează pe locul doi (12%), în urma belgienilor (16%) şi înaintea germanilor.

Legmann s-a declarat îngrijorat de calitatea formării acestor medici veniţi din Europa de Est. Mai mult, preşedintele Ordinului a acuzat sistemul european de recunoaştere a echivalării diplomelor, "bazat pe numărul anilor de studiu". "Ar trebui să se gândească la problema conţinutului", a spus el, precizînd că "au fost probleme de nivel cu românii şi bulgarii" şi afirmând că Ordinul a reperat "un anumit număr" de diplome false.

Este cunoscut faptul că românii au devenit ţinta agenţiilor de recrutare de medici, pentru a acoperi "golul" din anumite zone din Franţa. "Un medic român câştigă 400 de euro. Dacă vine aici, câştigă de zece ori mai mult, iată explicaţia", a spus Legmann, subliniind şi "tradiţia de francofonie" a României.

"Ni s-a spus că medicii europeni şi extraeuropeni vor umple golul din densitatea medicală, dar ei aleg sistemul salarial (în spitale, mai ales) sau exercită meseria în centrul oraşului", a notat Legmann.

×
Subiecte în articol: observator franta medici diplome