x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Medicii români sunt apreciaţi în Franţa, unde există spitale cu raport de gardă în română

Medicii români sunt apreciaţi în Franţa, unde există spitale cu raport de gardă în română

de Agerpres    |    07 Iun 2014   •   20:35
Medicii români sunt apreciaţi în Franţa, unde există spitale cu raport de gardă în română

Medicii români sunt foarte căutaţi în Franţa şi în provinciile franceze din lume, a declarat un medic român care a participat la întâlnirea festivă prilejuită de aniversarea a 40 de ani de la absolvirea Universităţii de Medicină din Cluj.

Medicul Gelu Popescu, deşi este pensionar la cei 65 de ani ai săi, lucrează într-un spital din Franţa, unde spune că raportul de gardă se ţine în limba română, iar anii trecuţi a lucrat şi în Martinica, unde a întâlnit mulţi medici români.

"Am fost de două ori pensionar şi acum aştept a treia pensionare. Am fost medic militar, am ieşit la pensie, m-am angajat civil, am ieşit la pensie, iar acum acum lucrez în Franţa. Acolo se spune aşa: dacă îţi trebuie restaurant, cauţi unul armenesc, dacă îţi trebuie doctor, caută unul român şi dacă ai treabă cu instalaţiile sanitare, cauţi un polonez. În oraşul Val-d'Oise, capitala unui departament, există, de exemplu, mulţi medici români. La secţia de oftalmologie, unde a venit în urmă cu vreo 19 ani dr. Mărgescu, a adus încă doi oftalmologi, care au adus câte alţi doi, şi au venit nişte asistente, infirmiere, iar raportul de gardă se ţine în limba română", a menţionat Popescu.

În urmă cu câţiva ani, el a dat peste o adevărată comunitate de medici români în zona Caraibe, unde spune că străinii cântau cântece româneşti şi găteau mâncăruri specifice României.

"Am emigrat la 59 de ani, în 2008, iar în 2009, la 60 de ani, eram urgentist în Martinica. Când m-am dus acolo mi-am făcut formele de angajare la spitalul cel mai mare pe care l-am găsit, în capitala Fort de France. Acolo am găsit 17 medici români, numai în Fort de France. Nu departe era un mare spital de psihiatrie, şi acolo erau 5 medici români. Medicii români erau organizaţi într-o asociaţie, iar absenţa de la şedinţe era plătită. Mergeau în fiecare săptămână pe mare cu o ambarcaţiune, într-o zonă în care există foarte mulţi corali, mergeau întotdeauna cu acelaşi căpitan de vas care stătea la cârmă şi cânta la chitară 'M-a făcut mama oltean'. Iar bucătarul, un negru, prepara mămăliguţă şi sărmăluţe", povesteşte medicul clujean.

El a mai spus că în Franţa sunt foarte multe posturi libere de medici şi că "nu contează vârsta" la angajare.

Medicul Gelu Popescu a participat, sâmbătă, alături de alţi circa 40 de foşi colegi ai săi, la aniversarea a 40 de ani de la absolvirea Universităţii de medicină şi Farmacie Cluj, în 1974.

×
Subiecte în articol: medici romani