x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie ”Legea mirosurilor”, adoptată dar neaplicată. Ce spune Ministerul Mediului

”Legea mirosurilor”, adoptată dar neaplicată. Ce spune Ministerul Mediului

de Redacția Jurnalul    |    26 Iun 2024   •   21:15
”Legea mirosurilor”, adoptată dar neaplicată. Ce spune Ministerul Mediului

”Legea mirosurilor” există de mai mulți ani dar nu a fost pusă în aplicare. Aceasta are drept scop scăderea disconfortului olfactiv al oamenilor.

Astfel că Legea 123/2020 obligă Guvernul ca, în termen de 180 de zile de la intrarea în vigoare, să conceapă planul de gestionare a disconfortului olfactiv și metodologia pentru stabilirea nivelului de disconfort olfactiv. Normele de aplicare a legii nu au fost încă emise. 

La scurt timp după publicarea legii în Monitorul Oficial, Ministerul Mediului a pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre ce conținea cele două norme subsecvente dar s-a oprit în această fază deoarece nu a adoptat hotărârea în cauză în timp util.

 avocatnet.ro a solicitat un punct de vedere Ministerului Mediului, care a precizat faptul că, în momentul de față, există în lucru o nouă metodologie, adaptată standardului european în materie. 

Acest standard (SR EN 13725:2022), care oferă metode actualizate pentru măsurarea intensității mirosurilor, a apărut la doi ani de la intrarea în vigoare a Legii 123/2020.

”În prezent, proiectul de hotărâre a Guvernului privind aprobarea Metodologiei pentru stabilirea nivelului de disconfort olfactiv și a conținutului Planului de gestionare a disconfortului olfactiv pentru activitățile care pot crea disconfort olfactiv, se află în analiză la Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor cât și la Ministerul Sănătății, care sunt coinițiatori ai acestui proiect, urmare a observațiilor/propunerilor de modificare primite după dezbaterea publică, din partea unor persoane fizice și juridice, autorități publice locale, institute de cercetare, federații și asociații patronale și organizații neguvernamentale, precum și a necesității armonizării, după caz cu prevederile SR EN 13725:2022”.

Prin urmare, ministerele își doresc să finalizeze un proiect axat pe planul de gestionare a disconfortului olfactiv și organizarea de noi consultări publice pentru proiectul revizuit, ceea ce înseamnă că, deocamdată, prevederile legii referitoare la amendarea companiilor responsabile de poluarea olfactivă nu vor putea fi aplicate, transmite Antena3 CNN.

 

×
Subiecte în articol: legea mirosurilor mediu