x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mesajul din stradă: Abrogați și apoi plecați!

Mesajul din stradă: Abrogați și apoi plecați!

de Diana Scarlat    |    06 Feb 2017   •   14:57
Mesajul din stradă: Abrogați și apoi plecați!
Sursa foto: Bogdan Cristel/EPA

Protestatarii au rămas în continuare în stradă, chiar dacă au văzut ordonanța de abrogare a OUG 13/2017 publicată în Monitorul Oficial. Unii cer demisia Guvernului și alegeri anticipate. Studenți din mai multe orașe au ajuns încă de dimineață la București, strigând că vor o „Românie liberă”. Au fost înregistrate și incidente în grupurile de protestatari, iar forțele de ordine au scos din mulțime provocatorii.

 

Oamenii continuă protestele, iar nemulțumirile sunt legate de Guvern. Mulți au spus că „strada a câștigat o bătălie, dar nu a câștigat încă războiul”. Oamenii spun că multe dintre punctele din ordonanță se vor regăsi în viitorul proiect de lege care va fi dezbătut și votat în parlament. După abrogarea OUG 13/2017, atât liderii PNL și USR, cât și oamenii din stradă au cerut în continuare și alte schimbări. Printre noile cerințe, în afară de demisia Guvernului și organizarea de alegeri anticipate, se mai cere retragerea proiectului de lege pentru grațiere, dar se contestă și Ordonanța 9/2017, pentru planificarea bugetară pe anul în curs.

 

Opoziția participă la miting, de la început

Unii dintre protestatari cer stoparea corupției în totalitate și acuză, în egală măsură, toate partidele politice. Alții scandează ceea ce mai întâi au declarat liderii partidelor politice de opoziție. Unii cer clarificări, alții anticipate, chiar dacă alegerile au fost acum două luni. Mulți dintre politicieni chiar au cerut oamenilor din stradă să rămână la manifestații, pentru că va continua lupta în Parlament, unde coaliția PSD-ALDE are majoritate. Cei mai „avantajați” par a fi acum cei de la USR, care-și revendică stRada, pentru că nu au fost implicați politic până acum. „Oamenii nu au ieșit în stradă doar pentru abrogare, ci și pentru demisie. Oamenii vor o altă clasă politică, ori această clasă politică nu se schimbă odată cu abrogarea. Mesajul acesta a fost: abrogare și demisie! Strada nu va renunța doar dacă oamenilor li se dă capul lui Iordache”, a declarat deputatul USR Emanuel Ungureanu, pentru un post de televiziune.

 

Să vă fie frică, studenții se ridică!

Sutele de studenți care au ajuns la București cu trenul, din alte orașe, au adaptat sloganuri mai vechi: în loc de „Să vă fie frică, țara se ridică!”, sloganul tinerilor a fost „Să vă fie frică, studenții se ridică!”, dar au cerut și „Libertate!” sau „Vrem o Românie liberă!”.

 

„Deocamdată nu am văzut ordonanța publicată în Monitorul Oficial. Când o s-o vedem, dacă suntem siguri că nu produce efecte, probabil vom mai da o șansă acestui guvern, dar până atunci trebuie să rămânem în stradă, până când acest guvern își dă demisia”

 

Protestele ar putea continua pentru o perioadă nelimitată în Piața Victoriei din București și în alte orașe ale țării, dar și în străinătate. În același timp, susținătorii Guvernului au început deja să protesteze la Cotroceni.

×