x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Motociclete cu defibrilatoare pentru urgenţele din oraşele aglomerate

Motociclete cu defibrilatoare pentru urgenţele din oraşele aglomerate

22 Mai 2017   •   16:30
Motociclete cu defibrilatoare pentru urgenţele din oraşele aglomerate

Unităţile SMURD din Cluj şi Constanţa vor primi, în decurs de o lună, motociclete dotate cu defibrilator care se pot deplasa rapid în condiţii de trafic aglomerat, a anunţat secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne (MAI) Raed Arafat, sâmbătă seară, la o conferinţă organizată de studenţii medicinişti din Cluj.

Potrivit acestuia, motocicletele pot duce aceste dispozitive medicale foarte repede acolo unde este nevoie, în caz de urgenţă, soluţia fiind utilă în special în oraşele aglomerate, unde echipajele de pe ambulanţe se descurcă mai greu în trafic.

“În Bucureşti deja avem şase motociclete cu defibrilator pe ele, ca să ajungă foarte rapid la caz. În Cluj, în următoarea lună sper să aveţi şi voi două motociclete aici pentru că oraşul deja este foarte aglomerat. Urmează să introducem două motociclete la SMURD cu defibrilatoare pe ele. La fel la Constanţa”, a spus Arafat.

Secretarul de stat în MAI propune şi generalizarea folosirii defibrilatoarelor în spaţiile publice şi instituţii.

Într-un plan cu termen mai lung, Raed Arafat vede clădirile publice, locurile foarte aglomerate din oraş şi chiar şi blocurile de locuinţe dotate cu defibrilatoare. El a subliniat că prezenţa acestui aparat în locuri care să fie la îndemâna populaţiei, astfel încât să poată fi folosit de către oamenii obişnuiţi este foarte importantă, având în vedere că, în caz de stop cardio-respirator, la fiecare minut pierdut scad cu 10% şansele de supravieţuire în cazul neacordării primului-ajutor.

Un defibrilator costă 1.000-1.500 de euro şi ar putea fi folosit foarte rar, potrivit lui Raed Arafat, dar “dacă salvează o viaţă, atunci eu zic că merită”.

×