x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator O familie de spioni, monopol pe porţile antitero de la Camera Deputaţilor

O familie de spioni, monopol pe porţile antitero de la Camera Deputaţilor

de Cristian Anton    |    15 Mai 2017   •   09:19
O familie de spioni, monopol pe porţile antitero de la Camera Deputaţilor
Sursa foto: Thinkstock/Getty Images

Camera Deputaţilor îşi repară porţile de control anti-terorist la Avsec Security Services SRL, o mică firmă deţinută de o familie cu state vechi în serviciile secrete. Societatea este printre puţinele din România autorizate să presteze astfel de activităţi, iar printre clienţii săi se mai află Nuclearelectrica, Serviciul de Protecţie şi Pază (SPP) şi Ministerul Apărării Naţionale. Asociatul Dan Michael Georgescu este colonel în rezervă al SRI, fost ofiţer în Direcţia de Informaţii Externe (DIE), iar soţia sa, Luminiţa Georgescu, de asemenea asociată, este fiica generalului DIE Aurel Gheorghe.

 

Camera Deputaţilor a atribuit pe 02.05.2017 un contract pentru revizii şi reparaţii la aparatele de control tehnic anti-terorist asocierii formate din Avsec Security Services SRL (lider de asociere) şi Mira Telecom SA, care vor împărţi pentru serviciile lor 209.179,73 lei. Potrivit caietului de sarcini, vor beneficia de revizii semestriale şapte aparate de control bagaje cu raze X şi anuale în cazul a altor cinci aparate. De asemenea, aparatele mai vechi de 10 ani vor fi verificate semestrial, în timp ce porţile cu o vechime sub 10 ani sunt verificate anual. Avsec Security Services prestează încă de la înfiinţare astfel de activităţi pentru Camera Deputaţilor, ceea ce îi asigură venituri constante şi un profit garantat.

Afacere mică, dar prosperă

Avsec Security Services SRL Voluntari a raportat pentru anul 2015 o cifră de afaceri de 387.320 lei şi un profit net de 179.703 lei, cu şase angajaţi. Firma a beneficiat în ultimii ani de peste 30 de contracte cu statul, în valoare totală de circa 600.000 de euro. Principalul client este Camera Deputaţilor, dar de servicii similare au avut parte şi Nuclearelectrica (pentru porţile de control anti-tero de la Centrala Nuclearelectrică de la Cernavodă), Ministerul Apărării Naţionale şi SPP.

Poveste de dragoste între spioni

Asociaţi cu procente egale în Avsec Security Services SRL sunt soţii Luminiţa şi Dan Michael Georgescu, iar pentru un timp a fost în afacere şi fiul acestora, Daniel Georgescu. Familia Georgescu are o istorie spectaculoasă de viaţă, strâns legată de serviciile secrete. Dan Georgescu a fost ofiţer DIE activ în Seattle şi s-a căsătorit cu Luminiţa în 1977, în salonul oficial al Misiunii României la New York. Luminiţa era traducătoare la ONU şi fiica generalului Aurel Gheorghe, al doilea om din DIE şi a maiorului DIE Emilia Gheorghe. După 1990, Dan Georgescu activează în SRI la Direcţia Antitero, responsabil de porţile de acces cu raze X de la Aeroportul Otopeni. Ieşit la pensie cu gradul de colonel, Georgescu îşi transferă cunoştinţele şi experienţa în mediul privat, înfiinţând Avsec Security Services SRL, specializată în servicii privind sistemele de securizare, iniţial cu sediul în comuna Cornu. Obţine autorizaţiile necesare de la foştii săi colegi din SRI, precum şi de la Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare, iar de atunci se ocupă de întreţinerea sistemelor antitero din instituţiile cheie.

Şi partenerii din Mira Telecom au trese în istoric

Nici Mira Telecom SA, firma asociată cu Avsec Security Services SRL în contractul de la Camera Deputaţilor, nu este străină de lumea serviciilor secrete. Unul din asociaţi, Dragoş Băsmăluţă, este partener de afaceri cu Iulia Maria Zamfir, fiica generalului Dumitru Zamfir, fost director adjunct al SRI, cunoscut sub porecla “Timpanul”. Evident, Mira Telecom este o răsfăţată a structurilor de forţă ale României, primind contracte de zeci de milioane de euro de la MApN, Poliţia de Frontieră, Ministerul de Finanţe etc.

 

Aparatele de control de la Camera Deputaţilor sunt întreţinute de firme cu trese intelligence

×
Subiecte în articol: Avsec Security Services SRL