x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Observator - Romania in 5 minute

Observator - Romania in 5 minute

05 Oct 2006   •   00:00

15:22 - DEMISIE

EXERCITIU. Mai multe echipaje de pompieri au intervenit la Spitalul Judetean Constanta pentru a simula stingerea unui incendiu de proportii.
SIBIU. Toti cei 33 de voluntari din cadrul Salvamont si-au dat demisia, nemultumiti de proasta administrare a Serviciului. (D.T.)

15:27 - PROPUNERI

COMISAR EUROPEAN. Presedintele Basescu a declarat ca nici un partid din afara coalitiei nu poate spera ca va obtine postul de comisar european, apreciind ca acesta va fi nominalizat din PD sau din PNL. El n-a exclus posibilitatea propunerii a doua persoane - una de la PD si una de la PNL.
TRATAMENT. Managerul spitalului Elias a anuntat ca femeia accidentata marti de o masina din coloana oficiala a presedintelui Basescu va ramane internata o saptamana. Potrivit medicului, femeia a suferit un traumatism cranio-cerebral minor. Starea ei este stabila.

OFERTA - Burse de studiu la Budapesta
Tinerii aflati in ultimul an de studiu sau care au absolvit facultatea pot candida pentru o bursa la Universitatea Central Europeana din Budapesta, pentru un program de masterat sau doctorat pentru anul universitar 2007-2008. Termenul-limita pentru depunerea dosarelor este 1 noiembrie 2006. Mai multe detalii, la www.ceu.hu. (E. Mihalcea)

PROPUNERE PC - Arhiva Bancorex sa ramana la stat
Liderul conservator, Dan Voiculescu, a anuntat aseara la Realitatea TV ca PC va face o initiativa parlamentara, astfel incat privatizarea BCR sa aiba un punct foarte clar legat de arhiva Bancorex care sa ramana in proprietatea statului. Aceasta arhiva a ajuns la BCR prin "topirea" pe rand in aceasta banca a BRCE si Bancorex si ar putea face lumina in operatiunile financiar-bancare ale ICE Dunarea. Potrivit liderului PC, arhiva Bancorex nu face parte din patrimoniul negociat al BCR cu Erste Bank. (G.A.)

LOCURI IN CAMIN - DNA-ul studentesc, la primul flagrant
Locurile din camine se vand din nevoia de bani. Asa si-a justificat gestul un student in anul I la Facultatea de Inginerie din cadrul Universitatii Politehnice, care a fost prins cand voia sa vanda pentru 500 de euro un loc in caminul P18 din Complexul Regie. El a "cazut in plasa" Uniunii Nationale a Studentilor din Romania care a trimis un reprezentant sa pretinda ca vrea sa cumpere locul si a organizat un flagrant. Tanarul nu va mai primi niciodata loc la camin si risca sa fie exmatriculat din facultate. (Eugenia Mihalcea)

RELANSARE - Alexandrescu revine la Cronica Romana
Horia Alexandrescu va conduce ziarul Cronica Romana din fotoliul de director fondator, calitate in care va concepe un plan de relansare a publicatiei. Horia Alexandrescu a declarat ca va continua sa colaboreze cu Lucia Ivanescu, redactorul-sef al saptamanalului Independent, pe care cei doi l-au lansat la sfarsitul lui 2005. Potrivit lui Dan Olteanu, redactorul-sef al Cronicii Romane, ziarul va contine mai multe pagini tematice axate pe domeniul economic. Numarul de pagini al ziarului ar putea creste si el, iar formatul poate fi schimbat, a mai spus Olteanu. (Mediafax)

CONFLICT - Scandal la AJOFM Mures
Directorul executiv al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Mures, Reghina Farcas, a fost amendat in ultimele doua zile cu cate 500 de lei, pentru tulburarea linistii publice. Femeia a fost destituita in 2005 dupa ce a pus la dispozitia presei o inregistrare in care seful AJOFM Mures, Silviu Bian, ii spunea ca nu o mai poate mentine pe post, intrucat nu este agreata politic. Ea are insa o hotarare judecatoreasca de repunere in functia de conducere si s-a prezentat la serviciu. Cu toate acestea, Reghina Farcas a fost sanctionata de politisti pentru ca nu s-a conformat celuilalt director executiv, Luminita Core, care i-a cerut sa paraseasca institutia.

CONSTANTA - Copii accidentati pe trecerea de pietoni
Trei copii cu varste intre 11 si 13 ani au fost loviti de un autoturism in localitatea constanteana Ovidiu chiar pe trecerea de pietoni, dupa ce au coborat din autobuzul care-i ducea spre scoala. Copiii au traversat in fuga si au fost loviti de un sofer din Neamt, care n-a mai apucat sa franeze. Unul dintre micuti este in stare grava. (Emilia Sava)

STOMATOLOGIE - Aparatura medicala veche in scoli
Cele peste 130 de cabinete stomatologice ce functioneaza in unitatile scolare din Capitala folosesc aparatura veche de 30 de ani, sustine secretarul Uniunii Nationale a Asociatiilor Stomatologice (UNAS), Horia Georgescu. Reprezentantii UNAS au tras un semnal de alarma si in ceea ce priveste igiena orala a romanilor. Ei au citat un studiu al companiilor specializate in domeniu, care arata ca, in medie, romanii folosesc un tub de pasta de dinti pe an, mai precis 125 ml, adica de sase ori mai putin decat ar fi normal. (L.F.)

SOLICITARE - Tender vrea sa plece din tara
Omul de afaceri Ovidiu Tender, judecat pentru infractiuni economice in dosarul RAFO, a cerut Tribunalului Bucuresti sa-i permita sa paraseasca tara. Tender a invocat faptul ca trebuie sa urmeze un tratament inceput la o clinica din Viena, dar si ca in momentul de fata se afla in imposibilitatea de a discuta cu partenerii sai de afaceri din Spania. Avocatii omului de afaceri au incercat sa prezinte instantei acte medicale in limba germana, in sprjinul solicitarii lor, dar au primit reprosuri din partea judecatorului. (L.F.)

GRIPA AVIARA - Proces pentru despagubiri
Fosta ferma Patiprod de pe platforma Codlea, redenumita Galli-Gallo, a dat in judecata Directia Agricola pentru Dezvoltare Rurala si Directia Sanitar-Veterinara Brasov, pentru ca au refuzat sa semneze documentele de despagubire pentru pierderile suferite in urma gripei aviare. Reprezentantii companiei spun ca valoarea acestor despagubiri este de peste 46 de miliarde de lei vechi. Dupa valul de gripa aviara din primavara, noul "pui de Codlea", denumit Galli-Gallo, a fost lansat pe piata la sfarsitul lunii septembrie. (Mediafax)

PROIECT - Centru pentru nevazatori
Cei peste 80.000 de nevazatori din Romania au sarbatorit ieri 100 de ani de la infiintarea de catre Regina Elisabeta a Asociatiei Nevazatorilor din Romania. Primaria Sectorului 2 a atribuit asociatiei un teren in concesiune gratuita pentru a infiinta un centru de reabilitare. Acest centru va fi destinat in special celor care isi pierd vederea la varsta adulta, pentru a-i ajuta sa se adapteze la noul mediu. (Eugenia Mihalcea)

DNA - Procuror retinut pentru spaga
DNA a retinut ieri un procuror de la Parchetul Curtii de Apel Iasi, acuzat ca ar fi luat mita pentru a solutiona partinitor un dosar penal. Potrivit DNA, Ioan Ciofu (foto) ar fi primit, cand lucra la Parchetul instantei supreme, aproximativ 10.000 de euro, in bani si bilete de avion, de la afacerista Maricica Iovita din Vaslui. In schimbul spagii, procurorul trebuia sa-l puna sub invinuire pe omul de afaceri Adrian Porumboiu. Ciofu si Iovita au fost adusi ieri la instanta suprema cu propunere de arestare preventiva. (M. Pasa)


INTERVENTIE. Specialistii romani incearca sa curete pata de petrol lunga de peste 50 de kilometri de pe Dunare si care se afla ieri in zona Corabia - Cetate. Autoritatile au vehiculat varianta inchiderii circulatiei pe fluviu, insa seful Autoritatii Navale Teritoriale Mehedinti, Marinica Cenofu, a declarat ca actiunea de neutralizare a poluarii nu va afecta traficul fluvial. Ministrul Mediului, care a fost ieri in zona afectata, a spus ca va da in judecata autoritatile sarbe care au recunoscut ca sunt responsabile pentru poluare. (Florina Zainescu, Mihai Gavrila)
×
Subiecte în articol: observator