x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Observator - Romania in 5 minute

Observator - Romania in 5 minute

20 Sep 2006   •   00:00

12:12 - SMURD

TARGU-MURES. Un exercitiu de salvare si evacuare aeromedicala "Cooperative SAREX 2006" s-a desfasurat la baza aeriana SMURD.
TICHILESTI. Detinutii aflati in custodia Penitenciarului de Minori si Tineri au putut fi vizitati de parinti cu ocazia deschiderii noului an scolar.

12:17 - SENAT

SOLICITARE. Senatul a trimis Ministerului Finantelor proiectul de buget pentru anul 2007, solicitand suma de 111,6 milioane RON, din care deplasarile reprezinta peste 14 milioane RON, posta si internetul - 3,5 milioane RON, iar fondul presedintelui - 200.000 RON.
TIMIS. Judecarea pe fond a celui mai mare dosar de coruptie din vestul tarii, Electrica Banat, a fost amanata ieri din nou, din cauza numeroaselor absente atat din randul inculpatilor, cat si al avocatilor. Dintr-o eroare procedurala, toti inculpatii arestati au fost eliberati la finele anului trecut.

LIBERALII NEAGA - Vladescu inlocuit de Vosganian?
Liderul PC Dan Voiculescu a afirmat ieri ca saptamana viitoare ministrul Finantelor Sebastian Vladescu va fi inlocuit cu Varujan Vosganian. "Sper ca domnul Vosganian sa inteleaga mai bine ca este nevoie ca produsele alimentare de baza sa aiba TVA redus pentru ca noi nu renuntam la proiectul nostru care se refera la acest lucru", a spus Voiculescu. Conducerea PNL a negat insa ca ar fi discutat despre inlocuirea lui Vladescu precizand ca "afirmatiile presedintelui PC nu au nici o legatura cu realitatea". (Dana Piciu)

CAZUL ZAMBACCIAN - Sotii Nastase si-au vazut dosarul la DNA
Fostul premier Adrian Nastase si sotia sa Dana au venit ieri pe rand la DNA pentru a li se prezenta materialul de urmarire penala in dosarul Zambaccian. Dupa intalnirea cu procurorii anticoruptie, Adrian Nastase a descris DNA-ul ca pe o masinarie ingrozitoare. Fostul premier este acuzat ca ar fi primit ca foloase necuvenite termopane si mai multe obiecte din China pentru a determina numirea si mentinerea Irinei Jianu in functia de presedinte al Consiliului de Conducere la Inspectoratul de Stat in Constructii. (M.P.)

TARIFE - Gazele s-ar putea scumpi cu 20%
Pretul gazelor naturale pentru populatie ar putea creste cu pana la 20% la 1 ianuarie 2007, influentat in special de evolutia preturilor pe piata internationala, a declarat presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN), Stefan Cosmeanu, citat de Mediafax. "O cifra exacta vom putea da in perioada 15 noiembrie-1 decembrie, cand putem trage deja niste concluzii", a precizat Cosmeanu. El a aratat ca influenta pretului gazelor din productia interna este mai redusa. Pretul gazelor din productia interna se va mentine la nivelul de 330 lei/1.000 metri cubi si in trimestrul patru.

DECLARATIE - Dificultati financiare la Flux tv
Bogdan Ficeac, reprezentantul postului Flux TV, a recunoscut ieri la CNA ca postul se afla intr-o "situatie dificila" din punct de vedere financiar, potrivit Agentiei Mediafax. Declaratia a survenit in urma reclamatiilor a doua salariate, potrivit carora, ele nu si-au mai primit drepturile salariale de patru-cinci luni. Ficeac a spus ca, in ceea ce priveste programul, grila a fost refacuta si trimisa la CNA. El a precizat ca peste cateva zile va avea loc o adunare generala a actionarilor, in cadrul careia se va decide daca postul va fi inchis, vandut sau daca se va majora capitalul social al firmei.

GENEVA - Cozma, judecat in lipsa statului
Plangerea depusa de fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, impotriva statului roman la Organizatia Internationala a Muncii (OIM), cu sediul la Geneva, se va judeca in lipsa pozitiei oficiale a statului. Fratele lui Miron, Tiberiu Cozma, a declarat ca statul roman nu si-a precizat pozitia oficiala in termenul legal de 30 de zile, desi oficialii OIM au solicitat in scris acest lucru. Miron Cozma a atacat la forul international decizia de revocare a decretului de gratiere adoptata de fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, in decembrie 2004. (Monalise Hihn)

VAMA ALBITA - Parlamentarul contrabandist
Parlamentarul Coltza Vasile din Republica Moldova a incercat sa introduca in Romania prin punctul de trecere a frontierei de la Albita peste 11.000 de pachete de tigari de contrabanda. Moldoveanul a intrat in vama pe culoarul corpului diplomatic sperand ca astfel nu va fi controlat de vamesii vasluieni. Parlamentarul moldovean a fost amendat cu suma de 30 de milioane de lei. (Ana Ionascu)

ESEC IN HIMALAYA - Alpinistii au renuntat la expeditie
Echipa de alpinisti din Brasov, Covasna si Cluj, plecata sa escaladeze Varful Nanga Parbat din Himalaya, de 8.125 m, a esuat a doua oara. Primul esec s-a produs in anul 1998. Dupa o disparitie de trei zile la peste 7.000 de metri altitudine a uneia din echipele care ar fi trebuit sa cucereasca Nanga Parbat, respectiv a lui Imre Szocs si a lui Ianos Torok, acestia au revenit teferi la baza de la 7.000 de metri, luandu-se decizia intoarcerii in tara. Echipa va reveni pe Aeroportul Otopeni la 27 septembrie. (Libiu Mateescu)

GIULESTI - Rafuiala armata in pizzerie
Doua persoane au fost ranite usor azi-noapte in urma unei altercatii armate, care a avut loc intr-un restaurant din cartierul bucurestean Giulesti. Potrivit lui Marian Tutilescu, seful Politiei Capitalei, trei indivizi inarmati cu sabii si cu cel putin un pistol cu bile au intrat in pizzerie si au atacat cinci persoane aflate la una din mese. Tutilescu a declarat ca este vorba probabil despre o rafuiala intre doua grupari rivale. Patru persoane au fost duse la politie pentru audieri, iar criminalistii au evacuat restaurantul pentru cercetarea la fata locului.

RAPORT SRI - Spionii, interesati de privatizari
Potrivit raportului SRI pe 2005 depus la Parlament, spionii care au actionat pe teritoriul Romaniei au vizat, in principal, influentarea zonelor decizionale si a celor economice, pentru a afla informatii despre privatizari sau a participa la adjudecarea unor contracte de pe pozitii avantajoase. Servicii de informatii adverse au urmarit in mod consecvent promovarea intereselor economice ale propriilor tari, cu potentiale repercusiuni asupra celor ale Romaniei, se arata in raportul SRI. Potrivit documentului citat, cetateni straini s-au implicat in spionaj pe teritoriul Romaniei, derulat prin intermediul unor firme specializate pe care le conduc.


SAPTAMANA MOBILITATII EUROPENE. Mai multe persoane cu dizabilitati fizice au participat ieri la un meci de baschet, organizat in cadrul Saptamanii Mobilitatii Europene. Meciul a fost disputat in sala de sport a Liceului "Jean Monnet" din Bucuresti.
×
Subiecte în articol: observator