x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Observator - Romania in 5 minute

Observator - Romania in 5 minute

06 Sep 2006   •   00:00

14:43 ACCIDENT

LUGOJ. Trei tineri si-au pierdut viata, iar al patrulea a fost grav ranit, dupa ce soferul masinii in care se aflau a adormit la volan.
AMANARE. Procesul lui Ion Tiriac Jr a fost amanat, pentru ca instanta Tribunalului Bucuresti nu a primit o serie de precizari de la procurori.

14:48 CAPTURA

SUCEAVA. Politia de Frontiera suceveana a anuntat ca peste 1.200 de pachete de tigari au fost descoperite intr-un microbuz ucrainean la punctul de trecere a frontierei Siret, ascunse in coroane mortuare, in canistre de carburanti cu fundul decupat si in sacosele pasagerilor. Marfa a fost confiscata.
CRITIC. Directorul medical al Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti, Catalin Carstoiu, a anuntat ca starea de sanatate a lui Silviu Brucan se mentine critica. El a mai precizat ca au aparut complicatii renale si pulmonare, care erau de asteptat. Medicii au decis ca pacientul sa fie supus dializei.


CONTRAST. Limuzina Maybach a lui Gigi Becali, in fata unei cladiri darapanate din care se uita curiosi doi locatari, in apropiere de Piata Victoriei din Bucuresti. Liderul PNG s-a dus la CNSAS, unde a depus o lista cu 52 de lideri ai partidului, solicitand verificarea acestora, insa numele sau nu se regaseste pe aceasta lista.

EDUCATIE - Anul scolar incepe cu greva
Anul scolar ar putea incepe cu un miting de protest, daca profesorii nu vor primi majorarile salariale pe care le solicita. Intalnirea dintre reprezentantii Guvernului si sindicatele din invatamant, care a avut loc ieri, s-a incheiat fara nici un rezultat concret, sindicalistii asteptand peste o saptamana o propunere concreta din partea guvernantilor in ce priveste majorarea salariilor cadrelor didactice incepand din 2007. In 2005, greva generala din invatamant a fost deblocata doar ca urmare a promisiunii guvernantilor de a realiza o lege a salarizarii bugetarilor. (Eugenia Mihalcea)

ACTIUNILE ADEVARUL - Andrei Iucinu a pierdut procesul
Magistratii Judecatoriei Sectorului 1 au respins ieri actiunea prin care Andrei Iucinu, fiul nelegitim al lui Dumitru Tinu, a cerut interzicerea instrainarii actiunilor de la ziarul "Adevarul". Instanta a respins ca neintemeiate patru dintre cele cinci exceptii invocate de paratii Ana Maria Tinu, Tamara Tinu si Dinu Patriciu. Pe fond, actiunea a fost respinsa in cazul celor doua mostenitoare ca neintemeiata, iar in cazul omului de afaceri pentru ca acesta nu avea calitate procesuala. (V. Fotache)

FINANTE - Datoria irakiana, 1,7 miliarde de dolari
Romania are de recuperat de la Irak datorii in valoare de 1.726,2 milioane de dolari pe relatia devize convertibile, conform Ministerului Finantelor. Aceasta datorie dateaza inca din 31 decembrie 1989 si reprezinta 78% din creantele statului roman. De asemenea, tot pe relatia devize convertibile, Romania are de recuperat 382,5 milioane de dolari de la mai multe state africane catalogate printre cele mai sarace tari din lume. (E.S.)

BUCURESTI - Medic acuzat de tentativa de viol
Un medic bucurestean este acuzat de tentativa de viol dupa ce luni dupa-amiaza a intrat in apartamentul unei tinere de 18 ani si a incercat sa intretina relatii sexuale cu ea. Barbatul lucreaza la o clinica privata din Capitala. Fata, care locuieste in acelasi imobil cu el, a reusit sa fuga si sa alerteze vecinii. Pentru ca politistii nu s-au putut intelege cu medicul, care avea "grave tulburari de comportament", acesta a fost dus la sectia de psihiatrie a unui spital. (Mediafax)

SENAT - DNA si-a prezentat raportul de activitate
Directia Nationala Anticoruptie si-a depus raportul de activitate pe anul 2005 la Senat. Problema fundamentala a institutiei semnalata in document este esecul in combaterea coruptiei la nivel inalt, fapt remarcat si de evaluarile externe. Documentul mai arata ca procurorii anticoruptie au solutio- nat anul trecut peste 1.100 de dosare. 744 de inculpati au fost trimisi in judecata. (L.F.)

PARCHETUL GENERAL - Macovei, somata sa aleaga noul sef
Intarzierea numirii unui inlocuitor al lui Ilie Botos in functia de procuror general al Parchetului Instantei Supreme creeaza probleme in justitie. Ieri, in sedinta CSM, magistratul Ion Pandrea a aratat ca cinci-sase recursuri in interesul legii, cu importanta in unificarea practicii judiciare, sunt tinute in loc, deoarece numai procurorul general poate semna aceste recursuri. Ministrul Macovei ne-a declarat ca nu s-a decis inca, dar a promis ca o va face pana la publicarea raportului de tara din 26 septembrie. (Violeta Fotache)

PARCUL BORDEI - Legea mediului ar putea fi schimbata
Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, solicita conducerii Senatului abrogarea articolului 71 din Ordonanta de Urgenta 195/2006 care face referire la schimbarea destinatiei terenurilor amenajate ca spatii verzi. El mentioneaza in solicitarea catre presedintele Senatului ca exista "presiuni deosebite din partea unor investitori imobiliari". "Un exemplu este demersul actual pentru realizarea unui proiect rezidential in Parcul Bordei, structurat si configurat ca parc pe harta Bucurestiului inca anterior anului 1940", se arata in document.

INDEMNIZATIE - Ajutor pentru somerii care se angajeaza
Somerii carora li s-a stabilit dreptul la indemnizatia de somaj si se angajeaza pe perioada nedeterminata, cu carte de munca, beneficiaza, din momentul angajarii si pana la data la care ar fi primit acest ajutor, de 30% din valoarea lui. Masura a fost anuntata de Agentia Municipala pentru Ocuparea Fortei de Munca (AMOFM). De aceste drepturi beneficiaza si persoanele care au satisfacut stagiul militar. (Eugenia Mihalcea)

BRASOV - Traficanti de persoane arestati
Cea mai mare retea de traficanti de persoane din Brasov a fost anihilata de politistii si procurorii de la criminalitate organizata. Opt persoane din clanul "Didica" au fost arestate, iar alte trei sunt date in urmarire prin Interpol. Oamenii legii i-au filat pe infractori timp de doi ani. Membrii retelei au racolat copii si persoane cu handicap din toata Romania, obligandu-le sa cerseasca in Italia si Germania. Traficantii traiau in conditii de lux, in case de la marginea Brasovului. (Ramona Tintea)

LEGISLATIE - Reguli noi pentru bebelusii abandonati
Intocmirea actului de nastere al copilului gasit se face in termen de 30 de zile de la data gasirii acestuia de catre serviciul public comunitar de evidenta a persoanelor. Obligatia revenea pana acum administratiei locale in a carei raza era gasit. De asemenea, rectificarea actelor de stare civila se face de primarul unitatii administrative care il are in pastrare. Modificarile intra in vigoare la sfarsitul acestei saptamani. (Elena Stan)

VASLUI - Carne de cal vanduta in loc de vita
Un vasluian care vindea carne de cal, sustinand ca este de fapt vita, a fost prins de politistii vasluieni. Comerciantul mergea din poarta in poarta si atragea oamenii cu preturi foarte mici. Pana a fost prins, negustorul vanduse peste 40 de kilograme de carne cu 7 lei/kg. Reprezentantii Politiei au spus ca cercetarile continua, pentru ca exista suspiciunea ca exista un abator clandestin in regiune, unde ar fi sacrificate animale furate. (Ana Ionascu)

"VIZITA" - Comisie parlamentara la SRI
Reprezentantii Comisiei parlamentare de control al activitatii SRI, in frunte cu secretarul Comisiei, deputatul PSD Ioan Stan, au fost ieri la sediul SRI pentru mai multe audieri legate de cazul Omar Hayssam. Deputatul a precizat ca fostul director al Serviciului, Radu Timofte, este inca in exercitiul functiei pana la validarea demisiei sale de catre Parlament si ca vine in fiecare zi la birou. Stan a reluat ideea potrivit careia, in Legea privind functionarea SRI, nu exista institutia interimatului la conducerea Serviciului.

TIMIS - Drumul tirurilor spre vama, blocat
Circulatia tirurilor spre vama Jimbolia a fost blocata timp de cateva ore, ieri dupa ce o betoniera s-a rasturnat de-a lungul drumului, intre localitatile Beregsau si Carpinis, transmite Mediafax. Doar masinile mici au mai putut trece prin zona, mergand prin santul de pe marginea drumului. Soferul betonierei a declarat ca a vrut sa evite un tir ce venea din fata si nu a mai reusit sa-si redreseze masina. Politistii spun insa ca omul avea viteza prea mare.

MASURI - Se ieftineste benzina
Incepand de azi preturile carburantilor comercializati in reteaua de distributie a Petrom vor fi mai mici cu 9 bani/litru la benzina si cu 6 bani/litru la motorina, ca urmare a scaderii cotatiilor internationale la produsele petroliere. Astfel, un litru de benzina ECO Premium va costa 3,47 lei, fata de 3,56 lei, benzina Premium 95 fara plumb va fi comercializata cu 3,45 lei/litru, iar tipul Top Premium 99+ va costa 3,77 lei. In privinta motorinei, preturile coboara la 3,41 lei la Top Euro Diesel 4 si 3,36 lei pentru Euro Diesel 4. (Eugenia Mihalcea)
×
Subiecte în articol: observator