x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Observator - Romania in 5 minute

Observator - Romania in 5 minute

01 Iul 2006   •   00:00

16:56 MANDAT


RETINUT. Alex Radulescu a primt mandat de retinere pentru 24 de ore, dupa ce a impuscat un tanar care facea baie intr-un lac ce-i apartinea.

BLOCAJ. Ministrul Eugen Nicolaescu a ramas ieri blocat in ascensorul Spitalului Judetean Satu Mare, pe care il vizita pentru evaluare.

17:01 EXAMEN


BACALAUREAT. O absolventa a Liceului de Arta din Miercurea Ciuc, diagnosticata cu "stare dupa meningo-encefalita acuta, hipoacuzie bilaterala si astm bronsic", a sustinut examenul de bacalaureat in conditii speciale.

PERICOL. Locuitorii satului vasluian Solesti au fost la un pas de a asista la o catastrofa. O salvare a Serviciului de Ambulanta Vaslui transporta doua butelii pline cu oxigen s-a izbit violent de un copac de pe marginea soselei.

TRANSFAGARASAN. Compania Nationala de Drumuri a decis ca Transfagarasanul este pregatit pentru a fi deschis traficului rutier de astazi, insa va fi mentinuta interdictia de circulatie pe timpul noptii. Utilajele de deszapezire au curatat ieri portiuni de drum cuprinse intre km 57 si km 122, unde stratul de zapada era de cinci metri grosime. Transfagarasanul a fost inchis la 17 octombrie 2005. (Mediafax)

DRAJNA-FETESTI - Spre litoral, pe inca un fir Circulatia pe sectorul de autostrada Drajna-Fetesti a fost ieri deschisa pe un singur fir. Prezent la eveniment, ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a anuntat ca acest tronson va fi redat integral circulatiei, pe toate cele patru benzi, abia in luna iunie a anului viitor. Pana atunci insa, acest sector va mai fi inchis o data, in septembrie, pentru finalizarea definitiva a lucrarilor. Furtul unor elemente de semnalizare a parapetilor de protectie l-a determinat pe Berceanu sa gandeasca o colaborare "mai atenta" cu Politia. (E. Sava)

BILLY IDOL - Mai sunt 1.200 de bilete la concert Pentru concertul Billy Idol de la data de 10 iulie, de la Arenele Romane, din cele 4.000 de bilete emise nu au mai ramas decat circa 1.200 bilete, de 120 RON. Dupa epuizarea acestora, se vor pune in vanzare bilete de 150 RON (la scena si in tribune), iar in zona VIP un bilet va costa 200 RON. La concertul Billy Idol, cu Zob in deschidere, biletele se pot procura de la Sala Palatului, Arenele Romane, reteaua Diverta si pe www.rol.ro. In plus, Events ofera si posibilitatea rezervarii telefonice, la numerele (021-311. 50.63/4), persoana de contact Ana Maria Dinu. (Alex Revenco)

MEDIU - Incepe programul "rabla" Pentru masina mai veche de 12 ani dusa la casat, posesorul care se inscrie in Programul de Innoire a Parcului Auto va putea achizitiona una dintre marcile Peugeot, Dacia, Opel, Ford, Citroen, Daewoo, Fiat, Lada, Mitsubishi, Renault, Hyundai, Chevrolet, Audi, Seat, Porsche si Volkswagen. Cele 16.500 de autoturisme care fac parte din program vor putea fi achizitionate de la 29 de producatori, importatori si distribuitori autorizati si validati de Comitetul de Avizare al Administratiei Fondului pentru Mediu. (Elena Stan)

DN 1 - 10 tone de dinamita varsate pe carosabil O tragedie de proportii se putea intampla ieri pe DN 1, unde un camion plin cu 10 tone de dinamita s-a rasturnat intre localitatile Sercaia si Persani. Autocamionul apartinand societatii UEE RUMANIA ducea 10 tone de material exploziv de la Combinatul Chimic Viromet Victoria la Campulung Muscel. Conform primelor declaratii ale soferului date politistilor brasoveni, incidentul ar fi avut loc dupa ce acesta ar fi incercat sa evite un autoturism care venea pe contrasens, al carui sofer ar fi adormit la volan, moment in care camionul a intrat in sant. (R.T.)

DE GUINESS BOOK - Coliva record la Orastie Cea mai mare coliva din istoria omenirii, cu o greutate de peste doua tone, va fi preparata astazi in municipiul Orastie, la comemorarea a 1900 de ani de la moartea regelui dac Decebal. Reteta dupa care va fi preparata coliva include grau, miere, zahar, nuca, cacao si bomboane. Coliva va fi fiarta la o unitate militara de jardarmi din Orastie si va fi pregatita de sase bucatari. La final, ea va fi turnata intr-o forma dreptunghiulara, cu laturile de trei si cinci metri. (Monalise Hihn)

MAMAIA - Turisti printre buldozere Hotelierii din Mamaia se plang ca turistii cazati in statiune reclama faptul ca din cauza santierelor in lucru nu pot face plaja, fiind deranjati de zgomotul buldozerelor si al betonierelor care intra direct pe nisip. Conform Mediafax, Asociatia Patronala Mamaia acuza Directia Apelor Dobrogea Litoral ca incurajeaza operatorii de plaja sa construiasca ilegal, intrucat actul normativ care le-ar da acest drept inca nu a fost promulgat de presedinte. In timp ce autoritatile nu se inteleg la masuri, turistii sunt pe cale de a deveni si mai putini.

TERORISM - Verdict Lesch, de Ziua Americii Judecatorii Instantei Supreme vor stabili chiar de Ziua Americii, 4 iulie, daca tanarul suspectat de terorism, Florin Ioan Lesch, va ramane in arestul preventiv, au anuntat surse judiciare. Arestat de Curtea de Apel Timisoara pentru 29 de zile, Lesch a facut recurs impotriva privarii de libertate. In sarcina lui s-a retinut ca ar fi trecut la punerea in aplicare a unui plan de atac terorist cu o masina-capcana asupra populatiei din Timisoara.

CNA - Mandatele, prelungite ilegal Presedintele Consiliului National al Audiovizualului (CNA), Ralu Filip, cere Parlamentului anularea deciziei privind prelungirea mandatelor unor membri ai CNA, pe motiv ca ea este ilegala. Durata mandadatului este de sase ani fara posibilitatea de a fi prelungita. In plus, Ralu Filip spune ca prin Hotararea 22 Parlamentul a prelungit pana si un mandat expirat deja de la inceputul lunii iunie. In cazul in care solicitarea lui va fi refuzata, Ralu Filip se va adresa instantei de judecata.

TIMIS - Favorizatorii lui Zaher, la judecata Doi fosti sefi ai Directiei Generale a Finantelor Publice Timis, implicati in favorizarea firmelor lui Zaher Iskandarani, au fost ieri dati pe mana judecatorilor. Potrivit DNA, Iulius Jighici - fost director executiv al DGFP si Gheorghe Gruici - fost director adjunct in cadrul aceleiasi directii vor fi judecati, alaturi de alti doi functionari, pentru instigare la abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata si instigare la fals intelectual. (Violeta Fotache)

DEPUTATI ABSENTI - Un proces ca si pierdut Motivele absentarii deputatilor de la vot ar putea deveni cu adevarat publice. Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a anuntat ieri ca acest for legislativ ar putea pierde procesul intentat de Institutul de Politici Publice (IPP). Astfel ca instanta ar putea sa oblige Camera sa faca publice nu doar prezentele parlamentarilor la vot, ci si ratiunile motivarii absentelor lor. In urma refuzului Camerei de a publica astfel de date, IPP a intentat un proces si cere daune morale de 2.000 RON.

CORUPTIE LA JUSTITIE - 300 de euro spaga pentru o hotarare Vicepresedintele Judecatoriei Campina, Matilda Lorelia Marinescu, a fost ieri arestata de magistratii Curtii de Apel Bucuresti pentru 15 zile, dupa ce procurorii anticoruptie au surprins-o in flagrant delict. Joi, ea a fost retinuta de DNA Ploiesti, imediat dupa ce judecatoarea primise 300 de euro de la o persoana. In schimbul banilor, magistratul a promis ca va interveni pe langa colegii sai judecatori pentru a-i obtine o hotarare favorabila mituitoarei. (Violeta Fotache)

SIBIU - Campanie pentru salvarea copacilor Un grup de sibieni a demarat o actiune de protest fata de administratia locala, dupa ce aceasta a dispus taierea unui lant de castani situati pe Calea Dumbravii, din Sibiu. Condusi de Sebastian Muntean, sibienii au lipit pe copaci afise cu mesajul "Nu ma taia!" si au realizat un site-manifest impotriva initiativei lansate de Primaria Sibiu. "Imi reprezint propriii plamani, ce au nevoie de un aer respirabil. Va rog sa meditati asupra implicatiilor pe care le are acest plan de largire a carosabilului si sa opriti raul aici!", spune Muntean. (Dan Tomozei)
×
Subiecte în articol: observator