x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Observator - Romania in 5 minute

Observator - Romania in 5 minute

07 Iun 2006   •   00:00

Teapa cu buletinul


Aproximativ 1.900 de persoane au pacalit sistemul bancar romanesc, in primele patru luni, prin obtinerea de credite cu documente false. Politistii sustin ca aceste infractiuni sunt posibile din pricina procedurilor simple de obtinere a creditelor, dar si din cauza functionarilor bancari. (P. Zoltan)

Proiect - Locuintele de la ANL, spre vanzare


Tinerii vor putea cumpara casele construite prin intermediul ANL in care locuiesc cu chirie dupa o perioada de cinci ani de la inchiriere, a declarat pentru Mediafax ministrul delegat pentru Lucrari Publice, Laszlo Borbely. Locuintele vor fi vandute la un pret sub nivelul practicat pe piata, iar cu sumele astfel obtinute se va constitui un fond special destinat constructiei de imobile.

Sibiu - Acuze la Capitala Culturala 2007


Directorul Complexului National Muzeal ASTRA, Corneliu Bucur, a declarat ieri ca programul cultural 2007 devine un prilej de profituri. El il acuza pe primarul Klaus Johannis ca nu se implica destul de mult in sprijinirea proiectelor culturale care au legatura cu istoria orasului. Directorul l-a atacat in termeni duri si pe comisarul guvernamental Sergiu Nistor, pe care il acuza si de faptul ca are "interese personale legate de programul Sibiu - Capitala culturala europeana 2007". (Dan Tomozei)

Valea Jiului - Minerii vor bonuri de masa


Minerii din Valea Jiului doresc sa primeasca bonuri de masa in locul hranei calde de care beneficiaza la intrarea in schimb, transmite Rompres. Presedintele executiv al Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului (LSMVJ), Marian Holban, a declarat ieri ca peste 80% dintre mineri au solicitat bonuri de masa in locul hranei calde, conform unui sondaj efectuat in randurile sindicalistilor. LSMVJ a intocmit o nota referitoare la solicitarile minerilor si a inaintat documentul Ministerului Economiei si Comertului. (Monalise Hihn)

Anticoruptie - Mircea Chelaru, la instanta


Mircea Chelaru, fiul fostului sef al Statului Major al Armatei, a fost ieri trimis in judecata la Tribunalul Bucuresti, alaturi de alte doua persoane, sub acuzatia de trafic de influenta, informeaza DNA. El este acuzat ca in octombrie 2005, in complicitate cu sotii Scutaru, in schimbul rezolvarii unui transfer in randurile politiei, ar fi pretins si primit de la un agent de politie bani si bunuri, facandu-l sa creada ca are influenta asupra chestorului de politie Lazar Carjan si asupra comisarului- sef Silviu Luncasu.

Mures - Detinutul evadat a fost prins


Detinutul evadat duminica de la punctul de lucru din Sancraiu de Mures al Penitenciarului Targu-Mures, Chereches Franscisc, 26 ani, a fost prins ieri intr-o padure din comuna Mica, transmite Rompres. Evadatul avea asupra sa un cutit, dar nu a opus rezistenta in momentul retinerii de catre politisti. (M.H.)

E 85 - Vitezomani prinsi de Big Brother


Mai mult de 4.000 de soferi au fost surprinsi incalcand regimul de viteza in Ialomita, pe Drumul European 85, in doar doua zile de la punerea in functiune a Sistemului Integrat de Supraveghere a Vitezei si Management de Trafic, informeaza Centrul Regional pentru Siguranta Rutiera (IRSA). Autoritatile publice locale beneficiaza de acest sistem de supraveghere a traficului fara investitie initiala, iar banii stransi din amenzi vor ajunge la bugetele consiliilor locale pe raza carora sunt inregistrate contraventiile.

Mehedinti - Accesul in Serbia platit in dinari


Romanii care trec granita in Serbia pe la Portile de Fier I, sunt obligati de autoritatile din aceasta tara sa achite 200 de dinari, taxa de dezinfectie a autovehiculelor, transmite Rompres. Masura a fost luata din cauza aparitiei virusului gripei aviare in Romania, si nici un autovehicul nu va putea avea acces in Serbia daca nu va fi dezinfectat. Cum in vama sarbeasca Gerdap I nu exista nici un serviciu de schimb valutar, romanii care nu au dinari risca sa fie intorsi de la vama.

Teste nationale - Elevii de a VIII-a in vacanta de vineri


Cei peste 238.000 de elevi din clasele a VIII-a care s-au inscris pentru sustinerea testelor nationale vor incheia, vineri, 9 iunie, cursurile anului scolar. Ei mai au zece zile pana la examen. 16.593 de candidati sunt din Bucuresti si vor sustine probele in 57 de centre de testare, iar lucrarile vor fi evaluate in 19 centre. Pentru examenul din acest an, Ministerul Educatiei a aprobat, la nivel national, 1.043 de centre de testare si 205 centre de evaluare. (Eugenia Mihalcea)

Acuze la Cenad - Vamesii ungari au batut un roman


17 romani care au incercat luni seara sa treaca granita in Ungaria pe la Vama Cenad, din judetul Timis, cu mai multe cartuse de tigari decat prevedea legea, ii acuza pe vamesii ungari ca au batut un tanar si l-au stropit cu spray lacrimogen. Romanii sustin ca au fost amendati cu 1.000 de euro fiecare si, pentru ca nu aveau bani sa plateasca, le-au fost oprite masinile.

Dosarul mineriadei - Caramitru si Opris, audiati la Parchet


Ion Caramitru, fost membru al FSN, si Remus Opris, vicepresedintele PNTCD, au fost audiati ieri de procurorii militari, ca martori, in dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990. Dupa ancheta, Caramitru a subliniat ca "toate mineriadele sunt inrudite intre ele prin acel sistem de chemare a minerilor, a muncitorilor, care s-a practicat". El a refuzat insa sa spuna jurnalistilor despre cine e vorba.

Bucuresti - Transport in comun gratuit pe RATB


Pensionarii bucuresteni pot circula gratuit cu mijloacele de transport in comun ale RATB, potrivit unei hotarari adoptate saptamana trecuta de consilierii municipali. Potrivit deciziei CGMB, toti pensionarii pot circula gratuit pe mijloacele de transport - cu exceptia liniilor expres - , indiferent de veniturile lunare ale acestora. Ei trebuie sa aiba asupra lor un act de identitate si ultimul talon de pensie.


Elevii din Sectorul 1, premiati de primar


Zeci de elevi de la scolile din Sectorul 1 al Capitalei, care au participat la Cupa Primariei de sector, au fost premiati ieri de edilul Andrei Chiliman. La manifestare au participat sportivi ca Otilia Badescu sau Andreea Raducan, dar si realizatorul de emisiuni Daniel Buzdugan.
×
Subiecte în articol: observator