x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Observator - Romania in 5 minute

Observator - Romania in 5 minute

31 Mar 2006   •   00:00

Elevii testeaza BAC-ul


Aproape 180.000 de elevi sunt asteptati incepand de luni la simularea examenului national de Bacalaureat, care se va desfasura intre 3 si 11 aprilie. Prezenta nu este obligatorie, iar notele nu vor fi trecute in catalog. In Capitala, examenul va fi organizat in 67 de centre. (Eugenia Mihalcea)

Gripa aviara - Focarul din Lunca a fost inchis


Focarul de gripa aviara din localitatea Lunca, judetul Tulcea, a fost inchis ieri, a anuntat Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara (ANSVSA). Si in localitatea ilfoveana Pruni s-a efectuat dezinfectia finala, urmand ca la inceputul saptamanii viitoare sa fie introduse pasarile santinela. Daca timp de 14 zile acestea nu se vor imbolnavi, focarul va fi inchis. (Florina Zainescu)

Bilantul furtunii - Sute de localitati ramase fara lumina


Furtuna care s-a abatut asupra mai multor judete din intreaga tara, miercuri seara, a lasat fara curent electric aproape 350 de localitati. Problema nu fusese remediata ieri-dimineata in mai mult de jumatate din cazuri. Sute de acoperisuri au fost smulse, iar o tanara din Targu-Jiu, ranita de un obiect luat de vant, a fost adusa in stare grava la un spital din Capitala. Tot din cauza vantului puternic, un tanar de 13 ani, vicecampion national la canotaj, a disparut pe lacul hunedorean Cincis dupa ce furtuna l-a surprins la antrenament. (Monalise Hihn)

Curtea de Apel - Alecu Chitaru contesta arestarea


Alecu Chitaru, afaceristul iesean care l-a injunghiat in urma cu o saptamana pe directorul de la Administratia Domeniilor Statului, Barna Tanczos, a fost ieri la Curtea de Apel Bucuresti. Chitaru contesta masura de arestare preventiva dispusa de Tribunalul Bucuresti, judecatorii urmand sa se pronunte asupra recursului. Ieseanul a declarat in fata instantei ca este constient de fapta sa si ca o regreta. Victima a fost externata ieri din Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti.

Suceava - Case inundate si familii evacuate


23 de case din localitatile sucevene Carlibaba si Vatra Dornei au fost inundate in urma revarsarii Raului Bistrita. 67 de persoane au fost evacuate de jandarmi in ultimele zile din zonele in care apa ajunge pana la 1,5 metri. Conducerea Administratiei Nationale Apele Romane sustine ca solicitase de acum doua zile spargerea podului de gheata care a determinat inundatiile. Si locuitorii din localitatile traversate de Dunare sunt in alerta. Debitul fluviului continua sa creasca, depasind in mai multe zone din judetul Cons-tanta cotele de inundatii. (Nicu Amuraritei)

Bihor - Birouri politice, sparte pentru cafea


Sediul PNL Bihor si cabinetul unui deputat PSD de Bihor, situate in centrul municipiului Oradea, au fost sparte miercuri noapte. Suspectul principal este barbatul care la inceputul lunii a patruns prin efractie si in sediul PSD Bihor. De data aceasta, hotul nu a luat decat doua pungi de cafea. Potrivit politistilor, barbatul a fost diagnosticat cu o afectiune psihica. (Teodora Ivan)

Proteste - Mii de agricultori vin in Capitala


Cateva mii de agricultori sunt asteptate sa participe, pe 4 aprilie, la un mars organizat in Capitala, pentru a protesta fata de pretul ridicat al motorinei si de concurenta neloiala exercitata de producatorii externi, a anuntat Tudor Dorobantu, secretar general al Federatiei sindicale Agrostar. Marsul va avea loc pe traseul Piata Charles de Gaulle - Piata Aviatorilor - Piata Victoriei - Piata Romana - Ministerul Agriculturii, incheindu-se in Piata Constitutiei, cu un miting de protest.

Comemorare - 11 ani de la Balotesti


Astazi se implinesc 11 ani de la tragedia aviatica de la Balotesti, cand 60 de persoane si-au pierdut viata. La 31 martie 1995, o aeronava TAROM, cu destinatia Bruxelles, s-a prabusit la numai doua minute de la decolare. Ancheta Ministerului Transporturilor a evidentiat drept cauze ale accidentului tractiunea asimetrica a motoarelor, dar si posibila incapacitate medicala a pilotului comandant, survenita in timpul zborului.

Vaslui - Noi audieri in cazul Tanacu


Fostul preot de la Manastirea "Sfanta Treime" din Tanacu, Petru Corogeanu, a fost audiat ieri la Vaslui de procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Cu o zi inainte au trecut prin fata anchetatorilor si maicutele implicate in moartea Irinei Cornici. Procurorii au schimbat incadrarea juridica initiala din omor deosebit de grav in lipsire de libertate in mod ilegal, urmata de moartea victimei. (Ana Ionascu)

Curtici - Paznici fugariti de hotii de fier vechi


Paznicii Statiei CFR Curtici au fost atacati cu pietre si pusi pe fuga de un grup de rromi care a venit miercuri noapte sa fure fier vechi. Pana la sosirea fortelor de interventie rapida ale Politiei, barbatii au reusit sa sustraga aproape o tona de fier. Mascatii au reusit totusi sa prinda decat doi dintre hoti.

Sanatate - Bolnavii fara acte vor fi amprentati


Bolnavii care se vor prezenta la spitale fara acte de identitate vor trebui amprentati si fotografiati, a anuntat, ieri, la o reuniune a liberalilor dedicata reformei din sanatate si dezvolarii rurale, directorul spitalului Caritas, Bogdan Jansen. El a subliniat ca masura este necesara, avand in vedere ca, fara o identificare a pacientilor tratati in spitale, casele de asigurari de sanatate nu deconteaza contravaloarea ingrijirii. Din acelasi motiv, fiecare nou-nascut va primi din start codul numeric personal.

Dolj - Elevi intoxicati cu bomboane cadou


17 elevi ai Scolii Generale din comuna Daneti - Dolj au ajuns ieri la spital, cu simptome de intoxicatie alimentara cauzata de consumul de bomboane. Dulciurile fusesera primite cu o zi inainte de la fundatia craioveana "Cuvantul care Zideste". Elevii au fost dusi la Spitalul de Boli Infectioase din Craiova, cadrele medicale afirmand ca situatia lor nu este grava. Conform profesorilor, bomboanele erau expirate de pe 25 martie. (Mihai Gavrila)

Piatra Neamt - Pericol: viitura pe Bistrita


Prefectul de Neamt, Toader Mocanu, a activat comitetele locale pentru situatii de urgenta din comunele Borca, Farcasa si Poiana Teiului, amenintate de inundatii. Motivul: riscul unei viituri puternice pe raul Bistrita, umflat de topirea zapezii si de ploile din ultimele zile. Viitura a fost prognozata de specialisti ca posibila vineri dimineata, ora 1:00. Pentru prevenire s-a procedat deja la deversari controlate.

Satu Mare - Detinut recidivist, evadat din arest


Recidivistul Stan Sergiu Sorin, 28 de ani, a evadat aseara din arestul IPJ Satu Mare. Neatentia supraveghetorilor si faptul ca usa de la intrarea in incapere fusese lasata deschisa au facut posibila scaparea acestuia. El a iesit neobservat, a sarit gardul si a disparut. A fost dat in urmarire generala si in consemn la frontiera.


Stop! Nu intrati in apa!


Zeci de hectare de teren agricol au fost acoperite de apele raului Mures, iesit, din matca. Nivelul apei a crescut ieri, in numai cateva ore, cu zeci de centimetri. Si drumul care face legatura intre localitatile Iernut si Lechinta a fost inundat pe o portiune de doi kilometri.


Tariceanu, bikerul "cap de zmeu"


In drumul spre casa, premierul Calin Popescu Tariceanu a facut miercuri seara o "halta" printre bikerii stransi la Arcul de Triumf. Spre disperarea SPP-istilor, el nu numai ca s-a tras in poze, dar s-a si plimbat cu unul dintre motoare, povesteau ieri motociclistii pe site-ul lor. "Cap de zmeu", cum l-au poreclit bikerii, a promis un bis miercurea viitoare. (Florina Zainescu)
×
Subiecte în articol: observator