x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Observator - Romania in 5 minute

Observator - Romania in 5 minute

19 Oct 2006   •   00:00

9:11 - GER

MUNTII RODNEI. Stratul de zapada depaseste cinci centimetri in Muntii Rodnei, dupa ce a nins trei nopti consecutiv, transmite Mediafax.
CONSTANTA. Cei 200 de palmieri din Mamaia au fost transferati intr-o sera speciala de la marginea Constantei, din cauza frigului.

9:16 - INCENDIU

IASI. Cartierul Copou, inclusiv Spitalul de Urgenta si Spitalul "C.I. Parhon", a ramas fara energie electrica, ieri, timp de o ora, dupa ce un transformator electric din subsolul Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" a luat foc. O parte din aparatura medicala a fost afectata.
MIERCUREA-CIUC. Peste 3.000 de elevi din patru scoli din municipiul Miercurea-Ciuc invata in frig din cauza ca unitatile de invatamant, racordate la o centrala separata, nu au montate gigacalorimetrele necesare masurarii consumului, transmite Mediafax.

RECHIZITORIU DNA - Hauca&co.,dati pe mana instantei
Cazul mitei date pentru actiunile SOFERT SA Bacau a ajuns pe rolul Tribunalului Bucuresti. Dan Dimitrie Hauca, reprezentantul AVAS in fata instantelor judecatoresti de pe raza Curtii de Apel Bacau, Vasile Dumbrava, profesor la Facultatea de Drept a Universitatii "George Bacovia" din Bacau, fost ofiter al politiei bacauane, si Ciprian Alexandru Rusu, consilier juridic la o firma de lichidatori judiciari, vor fi judecati pentru comiterea infractiunii de trafic de influenta, contra sumei de 75.000 de euro. (Violeta Fotache)

INFLATIE - Tarifele la CFR pot creste trimestrial
CFR calatori poate majora trimestrial tarifele, adaugand 7% la inflatie. Ajustarea trimestriala a tarifelor va fi posibila pe baza unei ordonante de urgenta aprobate ieri de Guvern. Ordonanta de urgenta are in vedere cresterea veniturilor proprii ale CFR Calatori, astfel incat sa compenseze majorarile de preturi si tarife practicate de furnizorii de combustibili, energie electrica si alte produse care depasesc indicele de inflatie, in functie de care societatea isi ajusteaza tarifele.

BUCURESTI - Palatul CEC trece la Primaria Capitalei
Palatul CEC va fi transferat municipalitatii pentru 17,787 milioane de euro, bani care vor fi platiti de Guvern. CEC-ul va primi in schimb un alt teren, de 2700 mp pentru a-si construi un nou sediu, in timp ce Palatul va fi transformat in muzeu de arta si administrat de Consiliul General al Municipiului Bucuresti. CEC-ul va mai putea functiona in actualul sediu inca maximum doi ani de la trecerea Palatului in proprietatea municipalitatii, iar sigla cu imaginea Palatului CEC va putea fi folosita de banca inca 20 de ani. (Aniela Nine)

DECIZIE - Ministrul Apararii ramane suspendat
Instanta Suprema a respins ieri cererea ministrului suspendat al Apararii, Teodor Atanasiu, de a fi inlaturate efectele decretului prezidential prin care a fost inlaturat din functie. Apararea a prezentat ordonanta prin care procurorii au inchis dosarul lui Atanasiu cu "neinceperea urmaririi penale" si a sustinut ca suspendarea clientului lor nu mai are obiect. Reprezentantii Presedintiei au cerut in schimb mentinerea actului prezidential si au avut castig de cauza. (M.P.)

CONCURS DE MISS - O romanca a castigat 100.000 de dolari
Cristina Dumitru, reprezentanta Romaniei la Miss Maxim Worldwide, a fost desemnata castigatoare a concursului, care a fost organizat de revista Maxim la nivel international, dupa ce s-a aflat in competitie cu finaliste din alte 23 de tari. Cristina Dumitru a castigat, astfel, un contract in valoare de 100.000 de dolari si un angajament pe o durata de doi ani cu agentia de modeling din SUA.

REEVALUARE - 1.000 de adoptii, din nou in calcul
Europarlamentarii liberali Jean-Marie Cavada si Claire Gibault au declarat ieri ca au avut discutii atat cu premierul Calin Popescu Tariceanu, cat si cu Theodora Bertzi, seful Oficiului Roman pentru Adoptii, in care s-a propus constituirea unor comisii paritare pentru cele 1.000 de cazuri ale copiilor romani a caror adoptie a fost blocata de impunerea Moratoriului in 2001. (Maria Toader)

MIERCUREA CIUC - Cea mai scazuta temperatura
Termometrele de la statia meteo din Miercurea-Ciuc au masurat ieri la ora 7:30 o temperatura de - 9 grade Celsius, cea mai scazuta din acest sezon. Temperaturi apropiate au mai fost consemnate la Joseni - 7 grade, la Toplita - 6 grade Celsius, precum si la Odorheiu Secuiesc si la statia Meteo Bucin, unde au fost - 4 grade. Minima absoluta a lunii octombrie, de - 13,5 grade, a fost inregistrata la Miercurea-Ciuc in 1988. Meteorologii prognozeaza pentru urmatoarea perioada o incalzire a vremii, care se va resimti, la inceput, la deal si la munte.

PETROM - Carburanti mai ieftini
De azi, Petrom reduce preturile carburantilor comercializati in reteaua proprie de distributie, cu 8 bani pe litru la benzina si cu 6 bani pe litru in cazul motorinei. Un litru de benzina ECO Premium va costa 3,24 lei, fata de 3,32 lei in prezent, Premium 95 fara plumb va costa 3,22 lei, iar Top Premium 99+ va fi cumparat cu 3,54 lei. La motorina, preturile vor cobori la 3,22 lei pentru Top Euro Diesel 4 si 3,17 lei pentru Euro Diesel 4.

BUCURESTI - Tanara lovita de masina politiei
O bucuresteanca a fost ranita usor ieri-dimineata, dupa ce o masina a politiei, aflata in misiune, dar care a intrat in intersectie pe culoarea rosie a semaforului, a lovit taxiul in care calatorea tanara. In cauza a fost intocmit dosar de cercetare penala pentru vatamare corporala din culpa, a fost retinut permisul de conducere al politistului.

CAZUL "LOTERIA" - A treia amanare consecutiva
Procesul in care fostul vicepremier George Copos este judecat, alaturi de alte patru persoane, pentru prejudicierea statului cu peste un milion de euro a fost amanat ieri pentru a treia oara. Copos s-a prezentat in fata instantei supreme, insa o alta parte, Stelian Ioan Ratiu, a cerut un nou termen pentru ca nu a avut aparator. Patronul echipei Rapid a fost deferit justitiei de procurorii anticoruptie sub acuzatia de frauda. Impreuna cu el mai este judecat si fostul director general al Loteriei Romane, Nicolae Cristea (foto). (M.P.)

NUMIRE - Un nou consilier de stat la Cotroceni
CSM a aprobat transferul judecatorului brasovean Silviu Barbu, de la Tribunalul Brasov la Palatul Cotroceni, pe functia de consilier de stat al presedintelui Traian Basescu. Magistratul a fost procuror la Parchetul Militar Brasov, dupa care a devenit comandant al Penitenciarului Codlea, fiind totodata profesor la Facultatea de Drept Brasov. In cursul acestui an a devenit judecator la Tribunalul Brasov, sectia penala, pozitie din care a fost selectat pentru functia de consilier in Directia Juridica a Administratiei Prezidentiale. (L.M.)


EXPOZITIE. Cele mai noi si mai moderne vagoane de calatori produse de industria romaneasca au fost expuse in Gara de Nord cu prilejul Zilelor Feroviare. O premiera a fost vagonul de dormit cu toaleta si cabina de dus in interiorul compartimentului, realizat la Atelierele CFR Grivita. Ministrul Berceanu s-a delectat si el la vagonul restaurant.
×
Subiecte în articol: observator