Peste 500 de copii cu păduchi au fost depistaţi în urma unui control făcut în şcolile şi grădiniţele din judeţul Prahova, în urma verificărilor medicii descoperind, de asemenea, zeci de cazuri de angină şi varicelă. Conform unui comunicat dat publicităţii luni de Direcţia de Sănătate Publică Prahova, sute de copii din şcolile şi grădiniţele din acest judeţ au fost depistaţi cu păduchi, în urma unui control făcut în unităţile şcolare în perioada 11 - 25 martie.
Astfel, conform sursei citate, personalul de la cabinetele medicale şcolare şi cabinetele medicilor de familie a făcut un triaj epidemiologic în toate unităţile de învăţământ din judeţ, atât în grădiniţe, cât şi în şcoli şi licee. Au fost controlaţi 52.063 preşcolari şi elevi din mediul urban, reprezentând 96 la sută din numărul elevilor şi preşcolarilor de la oraşe şi 22.647 preşcolari şi elevi din mediul rural, respectiv 92 la sută din totalul elevilor de la sate. În urma triajului epidemiologic, personalul medical a descoperit aproape 600 de copii cu păduchi. Astfel, conform comunicatului DSP Prahova, în mediul urban au fost descoperiţi 421 de copii cu păduchi - între care 261 în şcoli primare şi gimnaziale, 156 în licee şi câte două cazuri în grădiniţe şi şcoli speciale. Numărul copiilor cu păduchi descoperiţi în şcolile din mediul rural a fost de 171, cei mai mulţi dintre aceştia, respectiv 147 fiind elevi în şcoli primare şi gimnaziale, 18 în grădiniţe şi şase în licee.
Triajul epidemiologic în unităţile de învăţământ din Prahova a fost făcut după ce, la începutul lunii trecute, zeci de elevi ai Colegiului Naţional "Mihai Viteazul" din Ploieşti, una dintre cele mai prestigioase unităţi de învăţământ din judeţ, au fost descoperiţi cu păduchi. În urma acestui triaj epidemiologic, medicii şi asistenţii medicali au descoperit, de asemenea, 21 de cazuri de varicelă (16 în mediul urban şi cinci în mediul rural) dar şi 46 de cazuri de angine acute, adică inflamaţii ale laringelui şi amigdalelor, toţi copiii bolnavi fiind elevi ai unor şcoli din mediul urban.
În urma controalelor, toţi copiii depistaţi că sunt bolnavi fie au fost izolaţi la domiciliu, fie au fost internaţi în spital şi au fost primiţi la şcoală numai după ce au făcut tratament şi au primit aviz epidemiologic de la cabinetul şcolar sau de la medicul de familie. În urma reverificării cazurilor de pediculoză, au fost descoperiţi 34 de copii din mediul urban şi 37 de copii din mediul rural cu păduchi, acestora recomandându-li-se continuarea tratamentului până la dispariţia paraziţilor.