x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Părinţii unui poliţist împuşcat cer să se facă dreptate

Părinţii unui poliţist împuşcat cer să se facă dreptate

de Mariana Zaharia    |    28 Sep 2020   •   11:05
Părinţii unui poliţist împuşcat cer să se facă dreptate

Un polițist împușcat, o anchetă care durează de un an și părinții care așteaptă și acum să afle adevărul este ceea ce a rămas după o tragedie întâmplată într-o pădure din Argeș. Agentul de poliție Cătălin Ristescu, în vârstă de 28 de ani, a fost dus la spital la două ore după ce a fost rănit cu o armă de vânătoare în pădurea din Mușătești – și nu cu o ambulanță, ci cu autoturismul. Cei doi suspecți nu au explicat nici până acum de ce au așteptat atâta până să ceară ajutor.

 

„Noi, ajunși la 76, respectiv 70 de ani, când puterile ne părăsesc cu fiecare zi ce trece, suntem distruși”, spune, șocat, Ion Ristescu, tatăl polițistului care a murit. „Suferința și dorul fără leac după băiatul nostru ne macină clipă de clipă, și anii bătrâneții, pe care îi parcurgem, ni se arată fără speranță, fără sprijin și fără soluții. Cătălin a fost singurul nostru copil. Pentru noi, era cel care urma să ne dea o cană cu apă, să ne ridice când deveneam neputincioși și să ne ducă la groapă atunci când ne-ar fi venit timpul”.
 

Lăsat să sângereze

Părinții au încă multe semne de întrebare și vor să știe dacă nu cumva fiul lor a fost ucis cu intenție. Sunt trei persoane anchetate, spune Ion Ristescu. „Două dintre ele l-au chemat insistent pe fiul meu să vină la vânătoare, în cursul zilei de 29 iulie 2019. După ce unul dintre ei l-a împușcat, nu au chemat ajutor prin 112. L-au lăsat în pădure să sângereze, timp în care şi-au dus armele acasă, au curățat dovezile și şi-au făcut scenariul pentru apărare. Abia după aceea l-au dus pe fiul meu la spitalul din Curtea de Argeș, cu mașina noastră, care fusese tot timpul la locul evenimentului. Cătălin pierduse însă mult sânge și, respectiv, șansa la viață, în timpul îndelungat scurs de la împușcare. L-au lipsit, totodată, de primul ajutor și i-au luat şi telefonul, ca să nu comunice cu nimeni”.

 

Ce spun suspecţii

În vara anului trecut, agentul Cătălin Ristescu le-a spus părinților că pleacă la vânătoare cu doi prieteni. Au ajuns în pădurea din Mușătești în jurul orei 18.00 și, din cercetări, s-a aflat că agentul a fost împușcat trei ore mai târziu. De către cine și în ce condiții, nu s-a stabilit încă. Bărbații cu care era au spus că au auzit o împușcătură, dar că nu și-ar fi dat seama că tovarăşul lor a fost rănit și ar fi aflat abia pe la ora 23.00, când l-ar fi găsit căzut la pământ.

Agentul a ajuns la spitalul din Curtea de Argeș la două ore după ce a fost împușcat, a fost transferat la Spitalul Floreasca din Capitală, unde a murit după aproape două săptămâni.

 

Picaţi la testul poligraf

În acest timp, anchetatorii au făcut o percheziție în curtea celor doi, care fuseseră cu poliţistul – un bărbat şi fiul său. Acolo au găsit bile de plumb, pe care ei le foloseau la vânătoare. Același material a fost găsit în corpul victimei, dar și pe pantalonii unuia dintre bărbați și pe mâna lui dreaptă. Pentru a arăta asta, procurorii au cerut două expertize, una criminalistică și o alta chimică.

Testul poligraf, făcut fiului celui pe care plumbul găsit în curte și pe haine îl leagă de moartea polițistului, a arătat un comportament simulat, atunci când cel în cauză a fost întrebat de posibila vinovăție a părintelui său. Un alt martor din apărarea suspecților a picat și el testul.

 

Arestarea preventivă, respinsă

Suspecţii au trimis armele acasă și apoi au plecat cu tânărul împușcat la spital, reiese din informațiile adunate de anchetatori. Polițiștii au găsit imaginile unor camere de supraveghere din zonă, în care se vede fiica suspecților conducând o mașină în care sunt puștile. Conform surselor noastre, tânăra trece prin raza camerelor cu autoturismul și merge spre pădure, se întoarce după o oră, cu armele în mașină. Până când au sosit la faţa locului organele de anchetă, puștile erau curățate, iar cei care au fost cu polițistul au negat, la primele audieri, chiar și faptul că ar fi avut armele la ei și ar fi tras.

Tânăra a fost audiată de procurori, și după aceea a plecat din țară și nu s-a mai întors. Procurorii au solicitat arestarea preventivă a celui către care duc dovezile, dar judecătorii au respins cererea.

 

Medicii spun că victima ar fi supraviețuit dacă era adusă la timp la spital. Tânărul a zăcut în pădure două ore, iar decesul a fost provocat de hemoragie. Anchetatorii au arătat că suspecții au tras de timp, ca să acopere urmele.

 

Familia victimei a cerut ajutorul Ministerului Justiției în acest caz.

 

×