x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Pericolele Sărbătorilor, de la excese la sindromul Italia

Pericolele Sărbătorilor, de la excese la sindromul Italia

de Diana Scarlat    |    05 Dec 2016   •   10:50
Pericolele Sărbătorilor, de la excese la sindromul Italia
Sursa foto: Bogdan Iurascu/Intact Images

Crăciunul și Revelionul au devenit foarte periculoase pentru români. Tradiția ultimilor ani arată că secțiile de Urgențe din toată țara sunt luate cu asalt în perioada Sărbătorilor, când ajung peste 200 de oameni zilnic, astfel încât mii de români suferă în aceste perioade. Medicii se plâng și ei că Sărbătorile sunt cele mai solicitante pentru personalul de la UPU. Sfaturile lor se referă atât la verificarea alimentelor și evitarea exceselor, cât și la pericolele din bucătărie, baie sau curte, pentru scăderea numărului de cazuri care ajung la Urgență sau la știri.

 

Lista pericolelor care-i amenință pe români în sezonul Sărbătorilor este foarte lungă. Trichineloza este unul dintre ele în această perioadă, iar Direcția de Sănătate Publică recomandă verificarea la veterinar a porcului, care este gratuită în România. Carnea de porc are prețuri foarte mici în unele județe, între 4 și 12 lei pe kilogram, „în viu”, în funcție de județ, dar este absolut necesar ca porcul să aibă analize. Și porcul mistreț poate fi purtător de Trichinella. Pe lângă aceaste pericole, care au făcut mai puține victime în ultimii ani, datorită analizelor gratuite, medicii recomandă o alimentație cât de cât rațională și atenție sporită în bucătărie, unde se înregistrează foarte multe accidente, unele chiar grave. De asemenea, se cere evitarea folosirii substanțelor periculoase și supravegherea atentă a copiilor.

Riscuri pentru femei și bărbați

„Este o explozie sezonireră de cazuri pe care le primim la UPU, cu patologie legată de excesele alimentare și alcoolice. Am avut ani cu 50% astfel de cazuri, inclusiv cu patologie traumatică legată de așa ceva: accidente casnice, violență și tentative suicidale. Cazurile cu probleme digestive sunt dominante, dar, din ce în ce mai mult, cele cu patologie traumatică tind să le egaleze”, explică medicul Tudor Ciuhodaru, șeful Unității de Primire Urgențe (UPU) din cadrul Spitalului de Urgențe Sf. Ioan, din Iași. Din statisticile făcute de medici reiese că cele mai multe pericole pentru femei sunt în bucătărie, iar cel mai periculos loc pentru bărbați este curtea. Foarte multe accidente casnice cresc numărul celor ajunși la Urgențe de Sărbători. „E periculos să fii femeie în această perioadă, pentru că cele mai multe accidente sunt în bucătărie. Doamna care se urcă pe scaun sau pe masă și cade, doamna care spală cu detartrant și ajunge intoxicată la spital, și ceea ce deja numim «patologia de bucătărie». Noi le recomandăm să poarte mănuși și mască, să țină geamurile deschise atunci când folosesc substanțe toxice, pentru curățat, însă nu se ține cont de recomandări. Pe de altă parte, doamnele gătesc, ceea ce înseamnă arsură și plagă. Se scapă apa clocotită sau cuțitul, și astfel sunt foarte multe victime”, mai spune medicul Ciuhodaru. Și domnii au de suferit, mai ales la ritualul tăierii porcului. Săptămâna trecută, un bărbat a murit, într-un sat din Bârlad, după ce s-a accidentat în timp ce-și fugărea porcul cu drujba. Medicii spun că accidentele sunt mult mai frecvente atunci când oamenii consumă și alcool înainte sau în timpul ritualului, conform tradiției.

Băutura nu provoacă doar comă alcoolică

Tot alcoolul face și victime printre cei care nu-și pot stăpâni furia, în aceste perioade. „Foarte mulți ajung la UPU cu plăgi multiple, după o bătaie strașnică între rude sau între vecini. Mai mult, în perioada aceasta se întorc acasă foarte mulți români care simt nevoia să epateze în fața rudelor și a vecinilor. Se poate observa ceea ce putem numi «sindromul Italia», adică vine românul acasă și-i provoacă pe toți, afișându-și agoniseala, până când se revarsă asupra lui furia satului și ajunge la noi, cu plăgi multiple”, mai spune șeful de la UPU Iași.

Postul Crăciunului e foarte lung și, în contextul reluării alimentației, efectele digestive sunt foarte grave: hemoragii digestive, ulcere, gastrite. Mai mult, e frig, iar oamenii cred că alcoolul îi încălzește, numai că alcoolul asociat cu frigul înseamnă moarte sigură. Tudor Ciuhodaru, șeful UPU Iași 

Atenție și la igienă! Foarte multe cazuri de hepatită A și alte boli infecțioase apar în această perioadă.

 

 

×