x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Piloţii, inginerii de zbor şi stewardesele vor primi, din nou, o pensie specială. Propunerea legislativă, raport favorabil

Piloţii, inginerii de zbor şi stewardesele vor primi, din nou, o pensie specială. Propunerea legislativă, raport favorabil

02 Sep 2014   •   19:52
Piloţii, inginerii de zbor şi stewardesele vor primi, din nou, o pensie specială. Propunerea legislativă, raport favorabil
Sursa foto: Piloţii, inginerii de zbor şi stewardesele vor primi, din nou, o pensie specială. Propunerea legislativă, raport favorabil

Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor a dat raport favorabil unei propuneri legislative prin care piloţii, inginerii de zbor şi stewardesele vor primi, din nou, o pensie specială. Propunerea legislativă de modificare şi completare a Legii nr.223 din 2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România a beneficiat de susţinerea ministrului Muncii, Rovana Plumb.

"Este vorba de 1.200 de piloţi şi personal civil navigant. (...) Dorim ca să reparăm toate aceste nedreptăţi. Pensia este un drept special. Atât timp cât acest drept a fost încălcat prin tăierea pensiilor de serviciu de către Guvernul Boc, noi ne-am angajat că vom face toate aceste reparaţii", a spus ministrul Muncii, Rovana Plumb.

Preşedintele Comisiei pentru muncă, Florin Iordache, a explicat că piloţii, inginerii de zbor şi stewardesele au avut o pensie specială.

"O parte dintre ei au câştigat în instanţă dreptul de a primi în continuare pensia specială şi altă parte au pierdut în instanţă.
Această lege spune că, ţinând cont de media veniturilor pe care le-au avut în ultimele douăsprezece luni, se aplică o corecţie de 80% şi acesta este pensia specială pe care aceşti oameni o vor avea. Cei care au câştigat în instanţă merg mai departe cu pensia stabilită în instanţă pentru că este un lucru deja judecat', a precizat Iordache.

El a arătat că un pilot va avea o pensie medie de 7.000 - 8.000 de lei şi 4.000 -5.000 de lei o stewardesă şi a menţionat că "situaţiile aberante"cu pensii foarte mari vor fi evitate tocmai prin modul de calcul cu media veniturilor din ultimele 12 luni.

"În jur de 9.000 de lei poate să fie pensia cea mai mare", a adăugat Iordache. Propunerea legislativă va fi dezbătută de plenul Camerei Deputaţilor şi va intra în vigoare în 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

×