x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Polițiști terorizați de infractori, în fabrica de hoţi de la Borşa

Polițiști terorizați de infractori, în fabrica de hoţi de la Borşa

de Diana Scarlat    |    18 Sep 2017   •   13:10
Polițiști terorizați de infractori, în fabrica de hoţi de la Borşa
Sursa foto: AlexKalashnikov/Getty Images/iStockphoto

Maşinile a doi poliţişti au fost incendiate, la Borşa, în ultimele patru zile. Se presupune că faptele au fost comise de membri ai mafiei locale. Deşi soluţii ar exista pentru oprirea grupărilor infracţionale, MAI nu le aplică. Cea mai bună metodă ar fi aducerea unor poliţişti din alte zone ale ţării, prin detaşare pe o durată scurtă, de până la patru ani, astfel încât să se poată rezolva o problemă veche de 27 de ani, creată în urma aplicării prea blânde a legii, imediat după 1990.

 

Numărul mic de poliţişti, dotările precare, dar şi problemele mai vechi au transformat zona Borşa într-un cuib de infractori care par de neoprit, iar mai nou terorizează poliţişti. În numai patru zile, un ofițer proaspăt penionat şi şeful biroului de Arme, Explozibili şi Substanţe Toxice de la Borşa s-au trezit cu maşinile incendiate noaptea. “Se presupune că incendierile au fost provocate de cei împotriva cărora acei poliţişti au luat măsuri, în anumite situaţii. Este clară răzbunarea. Este evident că faptele vor putea fi probate, dar infractorii cred că dacă nu declară faptele, nu pot fi trimişi în judecată, exact ca în cazul şefului de post ucis la Vişeu de Jos, la începutul anului”, a declarat, pentru Jurnalul Naţional, un poliţist care doreşte să-şi păstreze anonimatul, pentru a nu intra pe lista hoţilor. La începutul acestui an, un şef de post al Poliţiei Rurale de la Vişeu de Jos a fost omorât de doi infractori, în timpul serviciului, chiar în secţia în care-şi desfăşura activitatea. În urma articolelor care au apărut în mass-media, s-a autosesizat şi Avocatul Poporului, care a demarat o anchetă, pentru a afla starea reală din Poliţia Română. Recent, premierul Mihai Tudose a decis ca patrulele de poliţie să fie formate din patru oameni, însă secţiile de poliţie din mediul rural au rămas cu acelaşi număr insificient de angajaţi, deci măsura nu se aplică, nici cu privire la angajaţii MAI din secţii, nici cu privire la patrule. Decizia fusese luată tot după o tragedie - când un poliţist de la transporturi a fost ucis în gara Burdujeni, din Suceava, în această vară. Între timp, însă, au mai fost atacaţi şi alţi poliţişti, mai ales de hoţii de lemne din diverse zone ale ţării. Cei mai mulţi dintre infractorii periculoşi care atacă acum poliţişti în Maramureş sunt sau au fost hoţi de lemne.

 

Penalii cu 8 clase

Oamenii legii din Maramureş spun că Borşa a fost mereu un fel de stat în stat, iar infractorii au prins curaj imediat după 1990, cu ajutorul unui procuror. “E un conglomerat de culturi la Borşa. Sunt localnicii, dar şi cei veniţi din toate părţile ţării, care au lucrat la exploatările miniere din zonă. Astfel s-a creat o cultură infracţională a zonei, alimentată de un fost procuror de pe lângă Judecătoria Vişeu, care a dat soluţii foarte blânde împotriva infractorilor, imediat duppă 1990. S-au creat astfel mai multe grupări infracţionale”, mai explică poliţistul. Grupările infracţionale au fost la început preocupate de furtul de lemn. Apoi au plecat la muncă, dar şi la furat, în străinătate. S-au ocupat şi de traficul cu utilaje de construcţii furate din străinătate, pentru care foarte mulţi au dosare penale şi au primit condamnări. Nimic nu i-a oprit, însă, din activitatea infracţională, nici în ţară, nici în celelalte ţări în care s-au dus la furat. “Se ştie că circa 30% sunt plecaţi în Italia, dintre care jumătate muncesc şi jumătate fură. Au cam opt clase cei mai mulţi dintre ei. Ar trebui să existe o mai mare fermitate în aplicarea legii, instanţele de judecată să dea pedepse cu executare şi nu cu suspendare. Acum sunt în floare contrabanda cu ţigări şi braconajul. Încă se mai practică şi furtul de lemne, iar pădurarii sunt mână-n mână cu hoţii de lemne. Recent a fost trimis în judecată un pădurar, pentru furt de lemne şi ulterior pentru că a-ncercat să dea mită procurorului”, spune poliţistul.

 

Omerta de Maramureș

Povestea infracţionalităţii de la Borşa a continuat, după deciziile procurorului cunoscut de toţi hoţii, cu o slăbire a activităţii poliţiştilor, după ce au văzut că procurorii şi instanţele îi lasă liberi pe infractori. O soluţie pe care au găsit-o chiar unii poliţişti ar fi să se aducă poliţişti din altă parte, care să nu se stabilească la Borşa, pe modelul francezilor. “Mai este o problemă cu populaţia din zonă, care nu sprijină poliţiştii, chiar dacă unii au fost parte vătămată. Le este frică. În plus, asta e cultura lor, pentru că sunt şi unii tentaţi să fure, care se gândesc să nu fie ei daţi în vileag de ceilalţi”, mai explică poliţistul.

 

Au trecut doar patru zile de la incendierea primelor două maşini care îi aparţineau unui poliţist ieşit la pensie recent, iar mafia de la Borşa a mai făcut o demonstraţie de forţă, incendiind altă maşină a unui poliţist.

Din păcate, problemele la Borşa sunt vechi, populaţia nu colaborează cu poliţiştii, nici poliţiştii, mulţi dintre ei, nu mai sunt motivaţi să alerge după hoţi, după ce au văzut că procurorii au dat decizii care i-au încurajat pe infractori, iar instanţele dau condamnări cu suspendare. Poliţist din zona Borşa

 

Politistii au deschis o nouă anchetă pentru a identifica autorul sau autorii incendierilor.  

×