x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc: Extinderea internă a UE va avea loc, chiar dacă Barroso nu e de acord

Preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc: Extinderea internă a UE va avea loc, chiar dacă Barroso nu e de acord

de Agerpres    |    17 Sep 2012   •   13:33
Preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc: Extinderea internă a UE va avea loc, chiar dacă Barroso nu e de acord

Extinderea interna a Uniunii Europene cu preconizatele statele noi care se vor crea in cadrul statelor membre, cum ar fi Catalonia, va avea loc, chiar daca liderul Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso, nu este de acord, a declarat, astazi, la Targu Mures, presedintele Consiliului National Secuiesc, Izsak Balazs.

"Uniunea Europeana, fiind inaintea unor schimbari structurale care vor fi puse in evidenta tocmai de catre Catalonia si Scotia - care in scurt timp vor deveni si vor fi state independente ale Uniunii Europene, - practic se poate vorbi despre o extindere interna a UE, si se vorbeste de o posibila extindere interna a UE. Eu sunt convins ca aceasta extindere nu consta numai in aparitia a doua state noi, ci in regandirea relatiei intre regiune si stat, deci nivele decizionale actuale in cadrul UE, regandirea si reasezarea relatiei intre comunitatile din UE si tarile membre, reasezarea relatiei intre comunitatile din UE si uniune, deci trebuie sa aiba loc o schimbare structurala spre democratizare (...) Pozitia lui Barosso - nu este de acord nici cu notiunea extinderii interne, dar va avea loc, chiar daca domnul Barosso nu este de acord", a spus Izsak Balazs.

Declaratia liderului CNS vine la cateva zile dupa ce s-a intors din Catalonia, unde a avut intalniri cu reprezentantii Partidului National Basc si cu liberalii din CDC (Convergencia Democratica de Catalunya).

Izsak si-a exprimat convingerea ca regiunea Catalonia 'va fi stat independent', ca poate UE va fi pusa intr-o situatie dificila, intrucat va trebui sa decida cum trateaza aceasta problema in privinta extinderii interne.

"Din 1978, majoritatea investitiilor din UE care s-au indreptat spre Spania s-au concentrat in Catalonia, unde au fost asigurate conditiile sociale de pregatire profesionala unde a meritat si era rentabil sa investeasca. Ce o sa faca? Germania o sa plateasca vama atunci cand o sa aduca propriile sale produse din intreprinderile din Catalonia? Nu o sa fie Catalonia stat membru, dar Spania, care devine mult mai saraca decat Catalonia, da? Mai gresesc si oamenii mari ai UE. Probabil stiti ca in Scotia, la anul, o sa fie un referendum, in Catalonia, probabil - spun analistii - referendumul va avea loc dupa ce Parlamentul declara independenta statala si va intari hotararea parlamentului Cataloniei. Asa spun analistii", a afirmat presedintele CNS.

Izsak Balazs a precizat ca in acest context trebuie tratata si initiativa Consiliului National Secuiesc de nivel de unional, intrucat exista o cooperare intre statele membre in cadrul UE, iar schimbarile in viitor se desfasoara pe baza unei consultari reciproce.

"Consideram ca in cadrul unei cooperari sunt sanse mult mai bune ca Parlamentul Romaniei sa adopte o asemenea lege. Romania va fi nevoita sa faca descentralizarea, si intreaga elita politica romaneasca vorbeste despre descentralizare. Autonomiile europene, majoritatea acestora, cum s-a intamplat in Italia sau Marea Britanie, s-au nascut intr-un proces de descentralizare si toate acestea se leaga intre ele", a mai spus Izsak Balazs.

×