x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Preşedintele Ungariei îşi petrece concediul în Harghita

Preşedintele Ungariei îşi petrece concediul în Harghita

21 Iul 2013   •   14:48
Preşedintele Ungariei îşi petrece concediul în Harghita

Preşedintele Ungariei, János Áder, îşi petrece concediul, alături de familie, în judeţul Harghita, el aflându-se în România în vizită privată, informează agerpres.ro.

Şeful statului ungar a mers în acest weekend în localitatea Crişeni, acolo unde se desfăşoară Festivalul Pălăriilor de Paie şi unde există singurul muzeu al pălăriilor de paie din România.

János Áder a încercat cea mai mare pălărie de paie existentă în muzeu, care are diametrul de doi metri şi cu care se fotografiază fiecare turist. El şi-a exprimat bucuria că numărul vizitatorilor din zonă a crescut şi că oamenii păstrează intacte tradiţiile locului.

"Cum am sosit, am şi primit vestea că am ajuns exact când au loc zilele satului şi am venit să vedem dacă sunt schimbări atât demografice, cât şi economice faţă de perioada trecută şi constat că sunt din ce în ce mai mulţi turişti interesaţi de această zonă şi de acest festival, mulţumită efortului depus de organizatori, familiei care întreţine acest muzeu al pălăriilor din paie, dar mai ales populaţiei din Crişeni, care păstrează şi duce mai departe tradiţiile zonei, care erau pe cale de dispariţie. Aici este dovada cum un sat mic poate să devină, cu eforturi mari, renumit la nivel naţional şi european", a declarat presei preşedintele Ungariei.

János Áder s-a aflat pentru a treia oară în satul Crişeni şi, la fel ca altă dată, a primit în dar o pălărie de paie.

Singurul muzeul al pălăriilor de paie din România a fost înfiinţat de Szocs Lajos, a cărui familie se ocupă de patru generaţii de confecţionarea pălăriilor. Muzeul este găzduit de o casă ţărănească tradiţională, care a fost renovată, iar turiştii pot admira 150 de modele de pălării din Transilvania. 

×
Subiecte în articol: janos ader palarie paie Harghita