x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Primar din Biled, trimis în judecată de DNA

Primar din Biled, trimis în judecată de DNA

de Mircea Opris    |    12 Mar 2010   •   00:00
Primar din Biled, trimis în judecată de DNA

Primarul localităţii timişene Biled, pedelistul Leontin Duţă, va fi judecat pentru tentativă de fraudare a fondurilor europene, după ce în urmă cu câteva zile la instanţă a ajuns rechizitoriul DNA. Primarul portocaliu este acuzat că a încercat să obţină subvenţii europene pentru o parte din păşunea comunei, chiar dacă respectivul teren era închiriat. Acum, el a fost trimis în judecată de către DNA, pentru încercarea de a deturna fonduri europene. PD-L repetă, la scară mai mică, figura făcută primarului Craiovei, în încercarea de a cosmetiza imaginea de partid corupt la toate nivelele.



Joaca cu bani europeni dăunează libertăţii

În 2006, Primăria Biled a încheiat un contract prin care Asociaţia crescătorilor de animale Viitorul Bilezean a închiriat o parte din păşunea comunei. Un an mai târziu, acelaşi primar a încheiat un alt contract, pentru aceiaşi suprafaţă, cu Asociaţia Crescătorilor de Vaci cu Lapte din Judeţul Timiş. Cele două asociaţii s-au judecat, iar instanţa a constatat ilegalitatea comisă, dând câştig de cauză celor de la Viitorul Bilezean. Mai mult, în mai 2009, primarul Leontin Duţă a semnat, fără aprobarea Consiliului local, documente prin care solicita APIA subvenţii europene pentru o suprafaţă de 63,70 de hectare din păşune, care era deja arendată. Pedelistul a semnat chiar şi declaraţii pe proprie răspundere prin care susţinea că terenul respectiv nu a fost arendat. Printr-o altă solicitare, a mai cerut subvenţii de 50 de euro pe hectar pentru alte 318 hectare. Angajaţii APIA au descoperit că terenul respectiv era închiriat şi au refuzat plata subvenţiilor, sesizând DNA. Procurorii DNA Timişoara îl acuză pe primarul PD-L de săvârşirea infracţiunii de folosirea sau prezentarea de documente sau declaraţii false, inexacte sau incomplete, care au ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri de la bugetul general al UE. Pentru tentativa sa, el poate primi o pedeapsă între un an şi şase luni şi şapte ani şi şase luni de puşcărie.

Traseist cu antecedente

0-115916-afiscuprimarulpenaldutaleontin.jpgÎn aprilie 2008, acelaşi primar împreună cu  viceprimarul, secretarul şi 19 consilieri locali au fost cercetaţi penal pentru provocarea unui prejudiciu de peste 730.000 de lei. Conducerea şi funcţionarii din Primăria Biled au fost acuzaţi că au dat 400.000 de lei pentru materiale de construcţii care nu au fost livrate, iar consilierii locali, conform poliţiştilor, au înstrăinat mai multe terenuri contrar legii. Ofiţerii Serviciului de Investigare a Fraudelor din I.P.J. Timiş, cu avizul Parchetului de pe lângă Judecătoria Timişoara, l-au acuzat pe Leontin Duţă că, în calitatea sa de ordonator principal de credite, a dispus efectuarea unor plăţi din bugetul primăriei către trei societăţi comerciale în condiţii ilegale. Tot atunci, viceprimarul David Mircea a fost cercetat alături de alţi patru funcţionari, în calitate de preşedinte, respectiv membri ai Comisiei de Inventariere din cadrul Primăriei Biled, pentru că au semnat notele de recepţie şi listele de inventariere pentru mărfurile înregistrate fictiv în contabilitatea instituţiei, deşi acestea nu au intrat în gestiunea primăriei. Dan Ioan, secretarul Primăriei Biled, a fost acuzat pentru că a semnat listele de inventariere pentru mărfurile fictive. În plus, împreună cu cei 19 consilieri locali din localitate, a semnat Hotărâri de Consiliu Local prin care s-a stabilit vânzarea terenurilor aferente imobilelor care făceau obiectul Legii 112/1995, contrar prevederilor legale, producând un prejudiciu de peste 330.000 de lei. În scandalul din 2008, primarul Duţă Leontin afirma că acuzaţiile erau o făcătură politică, apărute în precampanie electorală, pentru că a plecat de la P.N.L. la P.D.-L. La nici doi ani de la scandal, primarul penal este cercetat din nou, de această dată reuşind să mânjească imaginea şi aşa şifonată a PD-L Timiş.


mircea.opris@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: observator