x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Primarul General, Sorin Oprescu, anunță lucrări de amploare în Capitală

Primarul General, Sorin Oprescu, anunță lucrări de amploare în Capitală

de Mihaela Stănescu    |    29 Iun 2014   •   10:54
Primarul General, Sorin Oprescu, anunță lucrări de amploare în Capitală
Primarul General, Sorin Oprescu, a susținut o conferință de presa astăzi, la sediul Primăriei Municipiului București, unde a anunţat începerea unor lucrări de amploare în această vară în Capitală.

La multe din lucrări s-au dat oridenele de începere sau începe organizarea de șantier luna aceasta ori luna viitoare. Primarul General a așteptat ca elevii să intre în vacanță și să înceapă perioada concediilor, pentru ca Bucureștiul să fie mai liber și lucrările să se dezvolte într-un ritm mai alert. Primarul a explicat că lucrările vizează “reţele ale Apa Nova, Distrigaz, Enel, vechi de zeci de ani, care pentru siguranţa noastră, trebuie înlocuite”. Edilul a adăugat că este vorba, de asemenea, de lucrări de infrastructură care pot fluidiza traficul în Bucureşti, construcţii de spitale sau reabilitări de monumente istorice.

Reabilitarea sistemului rutier

Sorin Oprescu a vorbit despre infrastrustura majoră a lucrărilor în curs de desfășurare, începând cu pasajul Mihai Bravu, unde se lucrează în ritm alert. ''Pe 1 iunie am deschis circulației primul pod al pasajului, pe sensul Big Berceni-Văcărești, spre Mihai Bravu. Sunt foarte mulțumit de cum s-a lucrat, începând din octombrie anul trecut. Avem speranța că spre sfârșitul acestui an, și cel de-al doilea pod va fi finalizat, având în vedere că lucrăm pe perioada de vară.''

La pasajul subteran de la Piața Presei Libere au fost demarate lucrările de deviere a rețelelor, de lărgiri a străzilor și s-au realizat peteri mulați ai pasajului. Totul se face etapizat pentru a se menţine fluenţa traficului. ''Pasajul este amplasat la intersecția a patru artere cu trafic ridicat, șos București-Ploiești, șos. Kisselef, bd Mărăști, bd Poligrafiei; Această intersecție este traversată de volume mari de trafic (aprox. 12.000 vehicule pe oră) și înregistrează o circulație greoaie, cu numeroase abuteiaje.'' Pasajul este realizat doar pe un singur sens, având două ieșiri: una pe bulevardul Kiseleff și una pe bulevardul Mărăști. Termenul de finalizare este de nouă luni de la demararea lucrărilor.

Odată cu deschiderea bulevardului Buzeşti-Berzei-Uranus, care este alternativă la Calea Victoriei şi care preia o parte importantă din traficul de la Nord la Sud, a devenit posibilă extinderea trotuarelor de pe Calea Victoriei. Scopul lucrarii este transformarea acestei artere in zona de promenadă a Centrului Bucureştiului. La finalul lucrarilor, strada va putea fi străbătută la pas de către pietoni, de la Guvern şi până la Cheiul Dâmboviţei.

Lucrările de modernizare vizeaza şi amenajarea pistelor pentru biciclişti. Spaţiul necesar acestor lucrări este obţinut prin renunţarea la o bandă şi jumătate din carosabil. Traficul se va desfașura pe două benzi de circulație cu sens unic, creându-se în preajma intersecțiilor o a treia bandă de încadrare pentru virajul la stânga sau la dreapta. De asemenea, vor fi montați bolarzi pe marginea trotuarelor care să îi împiedice pe șoferi să parcheze pe trotuar. În plus, va fi modernizată și rețeaua de iluminat public prin montarea de stâlpi noi. Proiectul prevede și refacerea spațiilor verzi și a mobilierului urban, prin montarea de bănci pentru odihnă și de jardinere cu flori pentru decorarea zonei. Termenul de finalizare a lucrărilor pe toată artera, inclusiv pistele de biciclete, este prevăzut pentru decembrie 2014, în funcție de condițiile meteorologice.

Tronsonul 1, între Camil Ressu – Nicolae Grigorescu, câte două benzi pe sens, este finalizat, iar acum se lucrează la cel de-al doilea tronson, între Nicolae Grigorescu și 1 Decembrie, tot câte două benzi pe sens. Lucrările sunt executate în proporție de 15%.

În acest moment, pe șoseaua Iancului se lucrează la refacerea căii de rulare, peroanelor și a rețelei de contact. Lucrarea este realizată în proporție de 44 %.

Pe șoseaua Pantelimon se construiește o zona centrală, inierbată, destinată transportului public cu tramvaiul, delimitată de restul carosabilului. Zonele laterale, destinate circulației pasive, vor cuprinde: zona verde (1-2m), piste pentru bicicliști, spații de parcare în lung sau în spic. Trotuarele vor fi de minim 2 m, iar carosabilul va avea trei benzi pe sens. La acest moment, lucrările la carosabil sunt executate în proporție de 44%, iar cele privind calea de rulare în proportie de 17%.

În acest moment se lucrează la pilonii și pilele podului hobanat. La această lucrare, Consiliul General din vechea legislatură a tăiat fondurile alocate proiectului, autorizația de construire a fost atacată în instanță și, de asemenea au fost necesare modificări ale proiectului inițial (care fusese elaborat în 2007). ''În continuare consider că „Penetrația Splaiul Independenței - autostrada București-Pitești este o lucrare de infrastructură absolut necesară, că este nevoie neapărat de o alternativă la bulevardul Iuliu Maniu.”Proiectul constă în realizarea infrastructurii unui drum cu trei benzi pe sens, mărginit în anumite zone, de-o parte și de alta, de străzi colectoare a traficului zonal, asigurându-se astfel circulația în regim de prioritate pentru cei care tranzitează zona.

Cel mai mare proiect de infrastructură cu fonduri europene din București, realizat prin Programul Operațional Regional 2007-2013, este modernizarea infrastructurii rutiere Piaţa Sudului.  În data de 8 mai a fost semnat contractul de execuție, apoi a fost predat amplasamentul constructorului, care, în momentul de față, obține avizele necesare pentru devierea circulației în vederea începerii lucrărilor. Durata totală a contractului de finantare a proiectului este de 26 de luni, iar execuția lucrărilor se va face în 18 luni de la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor.

Se vor executa lucrări și la rețeaua de energie electrică- ENEL pe un tronson de 2.800 m, pe bulevardele Poligrafiei, Mărăşti, Aviator Alexandru Şerbănescu, pe strazile Barbu Văcărescu, Gara Herăstrău, Pechea, Baiculești. Lucrările sunt în curs de obținere a autorizațiilor, urmează a fi demarate în luna august 2014 și se estimează că se vor finaliza în noiembrie 2014. Se estimează că lucrările vor fi demarate la începutul lunii august 2014.

Două spitale noi în București: Foișor și Gomoiu

La Spitalul Clinic de Ortopedie Traumatologie și TBC Osteoarticular Foișor, au fost finalizate lucrările la Corpul B1, precum și branșamentul electric, pentru funcționarea acestuia. Corpul de spital care s-a dat în folosință a fost construit într-un an de zile.

La Spitalul clinic de copii dr. Victor Gomoiu, structura noii clădiri a fost ridicată până la etajul cinci, urmând să se toarne placa peste etajul șase. Structura noului spital este executată în proporție de 80%. În ceea ce privește ambulatoriul integrat al Spitalului Clinic de Copii dr. Victor Gomoiu, acesta va fi modernizat cu fonduri europene, contractate în octombrie 2012.

''Lucrăm și la Sistemul de Management al Situațiilor de Urgentă la nivelul Municipiului Bucuresti (SMSUMB). Acest proiect propune un mod de lucru îmbunătătit, prin crearea unui centru municipal pentru situații de urgentă, care să pună la dispozitia tuturor instituțiilor implicate o locație proprie pentru desfăsurarea activitătilor, un centru unic de comandă, care beneficiază de o infrastructură hardware de ultimă generatie și un sistem informatic performant ca și suport decizional, încurajând astfel o bună colaborare între acestea.'', a mai declarat Sorin Oprescu.

Reabilitarea monumentelor de patrimoniu

La Arcul de Triumf, s-a intrat efectiv la lucru în urmă cu trei luni iar stadiul lucrării este de 25%.
La Muzeul Nicolae Minovici, în aceste zile, a început organizarea de șantier. Aici vor fi făcute lucrări de consolidare, reabilitare, restaurare și amenajarea a curții extrem de generoase. E vorba despre un monument care are peste 109 ani. Va fi repus în circuitul turistic, anul viitor.
Anul trecut, în noiembrie, au început lucrările și la Casa Cesianu. Stadiul lucrării este de 50%. În luna august, lucrările vor fi finalizate și se va începe reabilitarea curții.

Observatorului Astronomic va intra în șantier începând de luna viitoare iar limita de finalizare este în aprilie 2015. În prezent se află în derulare procedura de achiziție publică în vederea încheierii unui contract pentru execuţia lucrărilor de consolidare şi modernizare a clădirii Teatrului Evreiesc de Stat.

Hanul Gabroveni este aproape gata

Partea veche a hanului, cea care este realizată în parte pe fonduri norvegiene, a fost finalizată la data de 30 aprilie. Corpul nou va fi finalizat până la data de 30 august 2014, în prezent fiind la stadiul de realizare a finisajelor. ''Prin realizarea acestui obiectiv, ne propunem să redăm Bucureștiului o clădire cu valoare istorică, imobilul fiind nominalizat în Lista Monumentelor Istorice și să introducem în circuitul cultural al Municipiului București o nouă sală de spectacol cu o capacitate de aproximativ 200 de locuri.''

Restaturări masive în învăţământ şi sport

Din 2008 până în prezent, 81 de şcoli din Bucureşti au fost consolidate, reabilitate, modernizate, recepționate și date spre folosinţa copiilor, 18 școli sunt aproape finalizate, se lucrează la anumite corpuri din incintă, au rămas de executat finisaje interioare, instalații și lucrări de amenajări exterioare. O școală se află integral în execuție.

‘’Construirea unei infrastructuri sportive competitive pe plan internațional este o prioritate pentru noi. Iar odată cu darea în folosință a Arenei Naționale, toți cetățenii Bucureștiului, ai României, au înțeles că investiția merită. Finala din 2012 a UEFA Europa League la București ne-a repus pe scena competițiilor internaționale, iar faptul că zeci de mii de turiști ne-au vizitat atunci orașul și alte mii vin să vadă spectacole mari care au loc pe Arena Națională, ne-au încurajat să mergem înainte și să construim și o sală Polivalentă – multifuncțională - cum i-am spus noi. Și pentru asta, mulțumim pentru sprijin Guvernului României.’’, a mai adăugat Sorin Oprescu.

Municipiul București își mai propune refacerea și modernizarea actualului patioanar Mihail Flamaropol și realizarea unui patinoar modern pentru sporturi pe gheață, dotat și echipat la standarde înalte de calitate. Se dorește includerea sa atât în circuitele competiționale internaționale, cât și într-un circuit sportiv public permanent.
 

×
Subiecte în articol: Sorin Oprescu lucrari de reabilitare