x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Procurorul Ponea admite că i-a retras dosarul Bercea lui Iacobescu. Explicaţia: Pentru că aşa a vrut ea

Procurorul Ponea admite că i-a retras dosarul Bercea lui Iacobescu. Explicaţia: Pentru că aşa a vrut ea

24 Iul 2014   •   22:17
Procurorul Ponea admite că i-a retras dosarul Bercea lui Iacobescu. Explicaţia: Pentru că aşa a vrut ea
Sursa foto: Procurorul Ponea admite că i-a retras dosarul Bercea lui Iacobescu. Explicaţia: Pentru că aşa a vrut ea

Elisabeta Ponea, procuror general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Craiova, cea care i-a retras dosarul Bercea Mondial procurorului Eugen Iaconescu, a raspuns solicitarii Antena 3 privind motivele care au stat la baza deciziei sale. Potrivit doamnei Ponea, singura explicatie pe care a putut-o oferi a fost că legea i-a permis, neavand alte precizari de facut.

"Preluarea dosarelor privind pe Anghel Sandu, zis Bercea Mondialul, in anul 2011, cand ocupam functia de procuror general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Craiova, s-a facut cu repectarea prevederilor legale, respectiv art. 209 al.4 din vechiul Cod de procedura penala si a dispozitiilor deciziei nr. 1058/14.11.2007 a Curtii Constitutionale. Astfel, potrivit art. 209(..) din vechiul Cod de procedura penala "procurorii din cadrul parchetelor ierarhic superioare pot prelua in vederea efectuarii urmaririi penale cauze de competenta parchetelor ierarhic inferioare, prin dispozitia conducatorului parchetului ierahic superior. De asemenea, prin decizia sus-mentionata Curtea Constitutionala a statuat ca preluarea cauzelor se face "fara acordul procurorului care efectueaza sau supravegheaza urmarirea penala" conform principiului controlului ierarhic ce guverneaza activitatea procurorilor, inscris in dispozitiile art. 131 al. 1 din Constitutia Romaniei. Dosarele au fost inaintate in baza dispozitiei sus-mentionate de conducerea Parchetului de pe langa Tribunalul Olt, cusute si numerotate, fiind repartizate in aceste conditii Sectiei de urmarire penala. Documentele clasificate "Secret" si, respectiv "Secret de serviciu", au fost inaintate de conducerea Parchetului de pe langa Tribunalul Olt in plicuri sigilate, fiind repartizate direct procurorului de caz prin Compartimentul de documentele clasificate", a declarat Elisabeta Ponea.

×