x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Protest spontan la ministerul Finanţelor pe motivul reducerii cu 60 % a veniturilor

Protest spontan la ministerul Finanţelor pe motivul reducerii cu 60 % a veniturilor

13 Oct 2010   •   00:00
Protest spontan la ministerul Finanţelor pe motivul reducerii cu 60 % a veniturilor
Sursa foto: Dragoş Stoica/Jurnalul Naţional

UPDATE: Peste o sută de angajaţi ai Direcţiei Finanţelor Publice Covasna au declanşat, miercuri, un protest spontan, timp de aproximativ o oră, nemulţumiţi de reducerea salariilo.
Directorul Direcţiei Finanţelor Publice Covasna, Balint Bela, a declarat că cei peste o sută de angajaţi ai instituţiei au oprit lucrul în jurul orei 15.00 şi s-au adunat în faţa sediului instituţiei din municipiul Sfântu Gheorghe.

UPDATE: Cei aproximativ 500 de sindicalişti din cadrul Direcţiei de Finanţe Publice Harghita au declanşat, miercuri, un protest spontan, solidarizându-se cu acţiunea declanşată de cei de la ministerul de resort. La ora 15.45, angajaţii din Harghita au încetat lucrul şi au ieşit în faţa sediilor finanţelor publice, protestând faţă de tăierile salariale drastice. "Am pierdut 70-75 la sută din veniturile lunare încasate înainte de 1 iulie. Cu aceşti bani nu putem să trăim. Nu cerem decât să ni se acorde veniturile extrabugetare care provin din executări silite şi din stabilirea sumelor suplimentare aduse din evaziunile fiscale constatate în urma controalelor. Ţin să precizez că aceste sume nu sunt amenzi, ci sunt sume stabilite în urma controalelor la societăţile comerciale şi la persoanele fizice autorizate verificate", a declarat liderul sindicatului din Direcţia Finanţele Publice Harghita, Ferencz Katalin.

UPDATE
: Cei aproximativ 300 de angajaţi ai Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Bacău au întrerupt lucrul, miercuri după-amiază, solidarizându-se cu angajaţii din sistem. Oamenii protestează pe holurile instituţiei, nemulţumiţi de salariile mici. Liderul de sindicat Iulian Cerbu a spus că cel mai mic salariu în instituţie a fost de 350 de lei, iar cel mai mare de 1.300 de lei. "Este a doua lună când primim aceste salarii, iar oamenii au rate mai mari decât câştigurile. Aşa ceva nu se mai poate", a afirmat liderul sindicatului Sed Lex Bacău, Iulian Cerbu.

UPDATE
: Toţi cei peste 300 de angajaţi ai Direcţiei Finanţelor Publice Bihor şi-au încetat activitatea, miercuri după-amiază, protestând faţă de faptul că Ministerul Finanţelor nu le-a plătit de două luni sporurile cuvenite. Protestul a început în jurul orei 14.00, când angajaţii au ieşit din birouri şi au coborât în holul de la parter al instituţiei, "A fost un protest spontan. Pe la ora 14.00, am văzut cum iese din birouri absolut toată lumea, toţi cei peste 300 de salariaţi, şi m-au chemat şi pe mine să cobor în hol. Am închis porţile, ca să nu intre publicul, am pus jandarmii să explice oamenilor ce se întâmplă,ă şi am protestat în acest fel faţă de faptul că de două luni nu ni s-a mai acordat sporul din veniturile suplimentare extrabugetare realizate. Supărarea oamenilor este perfect de înţeles. Avem salarii foarte mici, iar mulţi dintre colegi nu mai pot să îşi plătească ratele şi unii au primit chiar somaţii că vor fi evacuaţi din locuinţe", a declarat corespondentului MEDIAFAX liderul Sindicatului din Finanţele bihorene, Dorin Micle.

UPDATE
: Peste o sută de angajaţi ai Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Dâmboviţa au ieşit, miercuri, în faţa instituţiei, raliindu-se protestului spontan declanşat de majoritatea colegilor lor din ţară. Protestatarii scandează "Jos guvernul", "Jos hoţii" şi "Vrem salarii decente". "Este o acţiune spontană, apărută după ce am văzut nemulţumirile colegilor noştri din Bucureşti. Este o solidarizare cu aceştia. Cu asemenea salarii nu se poate trăi, iar dacă nu se vor respecta obligaţiile legale vom organiza şi alte acţiuni de protest", a declarat Maria Răduica, liderul Sed Lex Dâmboviţa.

UPDATE
: Sute de angajaţi ai Direcţiilor de Finanţe Galaţi, Giurgiu şi Piteşti au oprit lucrul, miercuri după-amiază, şi s-au raliat protestului spontan declanşat de majoritatea angajaţii din sistem, unii dintre aceştia ieşind în faţa sediilor instituţiilor.

Cei aproximativ 200 de salariaţi de la Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Galaţi au declanşat, miercuri, după ora 14:00, un protest spontan, oprind lucrul., o parte dintre aceştia ieşind în afara sediului instituţiei. Protestatarii sunt nemulţumiţi că au primit salariile pentru luna trecută diminuate şi fără sporuri şi susţin că vor relua lucrul atunci când se va reveni asupra deciziei care a dus la diminuarea veniturilor lor. Participaţii la acţiunea spontană nu scandează lozinci, iar protestul se desfăşoară fără incidente. Potrivit purtătorului de cuvânt al DGFP Galaţi, George Marinescu, în instituţie activitatea a fost oprită complet ca urmare a protestului angajaţilor.

Peste 150 de angajaţi ai Direcţiei Finanţelor Publice Giurgiu au întrerupt, miercuri, activitatea şi s-au adunat în faţă instituţiei, protestând faţă de diminuarea salariilor şi solicitând să se renunţe la reducerea de 25 la sută a acestora, să fie plătite stimulentele şi să se elimine incompatibilităţile pe care le au funcţionarii publici. Funcţionarii au întrerupt lucrul, inclusiv programul cu publicul, şi şi-au manifestat zgomotos nemulţumirile strigând "Jos Guvernul", "Jos Băsescu" şi "Vrem salarii decente" şi fluierând. Potrivit lui Petre Pană, unul dintre liderii de sindicat, protestul este spontan şi se desfăşoară la Direcţia Finanţelor Giurgiu şi la Administraţiile Financiare din Bolintin Vale, Mihăilesti, Călugareni şi Hotarele.

Şi la Piteşti peste 200 de angajaţi ai Direcţiei Finanţelor Publice Argeş au oprit, miercuri, activitatea şi s-au adunat în holul mare al unităţii, protestând faţă de diminuarea salariilor şi cerând demisia ministrului de Finanţe. Ei au huiduit şi au strigat "Jos Guvernul", "Daţi-ne banii" şi "Jos ministrul de Finanţe".

UPDATE: Aproximativ o sută de angajaţi ai Direcţiei Finanţelor Publice Mureş au declanşat, miercuri, un protest spontan, solidarizându-se cu acţiunea iniţiată de colegii lor din Ministerul de Finanţe. Aproximativ o sută de angajaţi de la toate compartimentele Direcţiei Finanţelor Publice Mureş - de la Trezorerie, Administrarea Veniturilor şi Control - au ieşit pe scările instituţiei şi în faţa clădirii, protestul fiind unul spontan. Potrivit directorului Direcţiei Finanţelor Publice Mureş, Denes Iren, protestatarii l-au anunţat că se solidarizează cu acţiunea colegilor lor din Ministerul de Finanţe şi au aceleaşi revendicări.

UPDATE
: Peste 200 de angajaţi ai Direcţiei Generale de Finanţe Publice (DGFP) Prahova au ieşit în stradă, miercuri după-amiază, în faţa sediului direcţiei şi protestează în semn de solidaritate cu colegii lor din Ministerul Finanţelor Publice. Angajaţii DGFP Prahova au ieşit în stradă, miercuri, în jurul orei 14,15, în semn de solidaritate cu colegii lor din Ministerul Finanţelor Publice. Angajaţii DGFP Prahova nu scandează, ci doar stau pe trotuarul din faţa sediului instituţiei. Liderul de sindicat din cadrul DGFP Prahova, Aurel Fănică, a afirmat că nu şi-a mai putut convinge colegii să rămână în birouri, că în acestă perioadă strângea semnături pentru declanşarea grevei generale pe termen nelimitat şi că peste 80 la sută dintre angajaţii direcţiei au semnat în favoarea declanşării acţiunii de protest.

Participanţii la protest au afirmat că salariile lor au scăzut, în ultimele luni, cu aproximativ 70 la sută, nu cu 25 de procente, întrucât au fost eliminate şi unele sporuri. În zona în care se desfăşoară protestul au apărut echipaje ale Jandarmeriei şi ale Poliţiei, care s-au autosesizat şi le-au solicitat participanţilor să protesteze în linişte. De asemenea, 36 din cei 39 de angajaţi ai Vămii Ploieşti au întrerupt lucrul şi au ieşit în faţa sediului instituţiei în semn de solidaritate cu colegii lor din Ministerul Finanţelor Publice, protestând faţă de scăderea salariilor.

UPDATE: Aproximativ 250 de angajaţi ai Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Satu Mare au declanşat, miercuri după-amiază, un protest spontan, ieşind în faţa instituţiei în semn de solidaritate cu colegii lor din Bucureşti şi din alte oraşe. Angajaţii de la DGFP Satu Mare au ieşit în faţa instituţiei în jurul orei 15.00, protestul fiind programat să dureze aproximativ jumătate de oră. Liderul sindicatului din cadrul DGFP Satu Mare, Darius Filip, a declarat, corespondentului MEDIAFAX că în acelaşi timp au declanşat un protest spontan şi angajaţii administraţiilor financiare din oraşele Carei, Negreşti Oaş şi Tăşnad. Filip a precizat că angajaţii din finanţe se află într-o situaţie dramatică după reducerile salariale şi tăierea stimulentelor. "Practic, de două luni, 80 la sută dintre noi avem salarii sub 650 de lei pe lună. Oameii au ajuns la limita suportabilităţii", a spus liderul sindical.

UPDATE
: Aproximativ 60 de angajaţi ai Administraţiei Finanţelor Publice Arad au declanşat, miercuri, un protest spontan, oprind lucrul pentru 30 de minute. Angajaţii s-au adunat, la ora 15.00, în holul instituţiei, oprind programul cu publicul şi celelalte activităţi. Liderul sindical Ionică Trifa a declarat că angajaţii au dorit în acest fel să se solidarizeze cu angajaţii din celelalte administraţii financiare din ţară, susţinând toate revendicările formulate la nivel naţional.

UPDATE
: Peste 500 de angajaţi ai Direcţiei Judeţene de Finanţe Publice Hunedoara şi-au întrerupt, miercuri, activitatea, aceştia cerând acordarea drepturilor salariale care nu le-au mai fost date în ultimele două luni. Peste o sută de angajaţi ai Administraţiei Financiare din Deva protestează în faţa instituţiei, în timp ce colegii lor de la administraţiile din judeţ au încetat lucrul şi au ieşit pe holurile instituţiilor, protestul lor fiind unul spontan.

UPDATE: Protest spontan al angajaţilor din DGFP Suceava, cei din Botoşani susţin protestele. O parte dintre angajaţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Suceava au întrerupt activitatea, în jurul orei 14.30, peste 60 de salariaţi fiind adunaţi în holul de la intrarea în instituţie, iar sindicatul DGFP Botoşani anunţă că susţine protestele din MFP. Salariaţii protestează în linişte şi intenţionează să iasă în faţa instituţiei. Ei sunt nemulţumiţi din cauza deciziei de a nu mai primi stimulentele financiare.

Şi sindicatul salariaţilor din DGFP Botoşani susţine revendicările iniţiate de angajaţi din Ministerul Finanţelor Publice şi ANAF. Sindicatul din DGFP Botoşani a întocmit o scrisoare prin care susţin acţiunea spontană a angajaţilor din MFP. Liderul sindical Andrei Paramanov arată în scrisoare că liderii vor merge luni la Bucureşti urmând să stabilească dacă se va intra în grevă dacă nu li se soluţionează revendicările.

UPDATE: Activitatea în Direcţia Generală a Finanţelor Publice Buzău este blocată, miercuri, după ce angajaţii instituţiei au declanşat un protest spontan, acţiuni similare fiind organizate in toate administratiile financiare din judeţ. Potrivit liderului de sindicat al finanţiştilor buzoieni, Adrian Radu, peste o sută de angajaţi ai Direcţiei de Finanţe Buzău au aderat, miercuri, la protestul spontan, din cauza reducerilor salariale şi a sărăciei în care sunt condamnaţi să trăiască.

Urmare a acţiunii declanşate de angajaţii de la Finanţe Publice, activitatea în instituţia menţionată este paralizată la ora transmiterii acestei ştiri. Oamenii care au treabă la Finanţe intră în sediul instituţiei, însă sunt rugaţi de jandarmi să iasă afară, întrucât angajaţii sunt în greva. Finanţiştii buzoieni care protestează în faţa direcţiei nu au pancarte asupra lor şi nu scandează nimic. Oamenii discută cu presa şi îşi etalează fluturaşii de salariu, plângându-se că au ajuns că după 30 de ani de muncă să încaseze salarii de 380 de lei.

Liderul de sindicat al finanţiştilor buzoieni, Adrian Radu, susţine că nu se ştie cât timp vor rămâne oamenii în stradă, o decizie urmând să fie comunicată în scurt timp. Sursa citată a precizat că pe lângă finanţiştii de la instituţia centrală, la protestul spontan au aderat toţi angajaţii administraţiilor fiscale din judeţ, oamenii fiind nemultumiţi de reducerile salariale operate.

Radu a explicat că finanţiştii din Buzău au de recuperat trei salarii, iar ultima remuneraţie a fost făcută cu o diminuare de 70 de procente, rezultată din scăderea salariilor cu 25 la sută, iar restul de neplata sporurilor.

UPDATE: Peste 200 de angajaţi ai Direcţiei Finanţelor Publice Cluj au declanşat, miercuri, un protest spontan şi au întrerupt lucrul, adunându-se în curtea instituţiei. Liderul sindicatului Sed Lex Cluj, Ilie Rostogol, a declarat corespondentului MEDIAFAX că protestul este unul de solidaritate cu angajaţii de la Ministerul Finanţelor de la Bucureşti. "Angajaţii Direcţiei de Finanţe Cluj au întrerupt activitatea într-un protest spontan. Este un protest de solidaritate cu colegii de la Bucureşti. Suntem în curtea instituţiei şi nu vom mai relua activitatea până ce probleme de la Ministerul Finanţelor nu se soluţionează", a spus Rostogol.

UPDATE:
Angajaţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Iaşi au întrerupt activitatea, în jurul orei 14.00, aproximativ 200 de salariaţi fiind adunaţi în holul de la parterul instituţiei.

"S-a întrerupt şi la noi activitatea. Acum se adună oamenii. Sunt deja 200 de salariaţi în holul de la parterul instituţii. Nu am putut ieşi afară, din cauza sărbătorilor Iaşiului, lângă clădirea instituţiei fiind organizate mai multe acţiuni. Se scandează «Hoţii», sunt aceleaşi lozinci auzite şi la Bucureşti. E un gest de solidaritate cu colegii noştri de la Ministerul Finanţelor. Şi noi suntem în aceeaşi situaţie cu colegii din Capitală", a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX Maria Ţăran, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale a Finaţelor Publice din Iaşi.

UPDATE: Angajaţii Direcţiei Finanţelor Publice Alba şi ai celor 11 administraţii financiare din judeţ au întrerupt, miercuri, lucrul şi s-au adunat în faţa instituţiilor, protestând faţă de diminuarea salariilor. Protestatarii, angajaţi ai Direcţiei Finanţelor Publice Alba şi ai celor 11 administraţii financiare din oraşele din judeţ, s-au adunat în faţa sediilor instituţiilor, organizând un protest spontan, prin care solicită să se renunţe la reducerea de 25 la sută a salariilor, să li se plătească în continuare stimulentele şi să se elimine incompatibilităţile pe care le au funcţionarii publici. În toate cele 12 instituţii funcţionarii şi-au întrerupt activitatea, chiar şi cea cu publicul.

La Alba Iulia, aproximativ o sută de funcţionari se află în faţa Direcţiei Finanţelor Publice Alba, unii dintre ei având fluiere şi sirene, manifestându-se zgomotos şi blocând accesul în instituţie.

UPDATE: Peste 200 de angajaţi ai Direcţiei Finanţelor Publice Timiş au declanşat, miercuri, un protest spontan, în sediul instituţiei, aceştia fiind nemulţumiţi de reducerea salariilor. Cei peste 200 de angajaţi ai Direcţiei Finanţelor Publice Timiş au oprit lucrul la ora 14.00 şi s-au adunat în holul de la intrarea în instituţie. Liderul sindicatului din cadrul Direcţiei Finanţelor Publice Timiş, Adrian Găvruţă, a declarat că protestul este unul spontan, cauzat de reducerea salariilor angajaţilor Agenţiei Naţionale de Administraţie Fiscală şi structurilor subordonate.

UPDATE:
Peste o sută de salariaţi ai Direcţiei Judeţene a Finanţelor Publice (DJFP) Constanţa au oprit lucrul, miercuri la prânz, şi au ieşit în curtea instituţiei, într-un protest spontan declanşat faţă de reducerile salariale şi de pierderea stimulentelor. Protestatarii spun că au decis întreruperea lucrului după ce au auzit despre acţiunea colegilor lor din Bucureşti şi din alte judeţe ale ţării, astfel că, miercuri, în jurul orei 13.00, au ieşit în curtea DJFP Constanţa.

Proteste similare se înregistrează şi la sediul Administraţiei Finanţelor Publice, de pe bulevardul Mamaia, precum şi la Trezoreria Constanţa, o parte din angajaţii acestei instituţii mergând să se alăture colegilor lor de la DJFP Constanţa.

UPDATE: Protestul spontan, ca model de exprimare a nemultumirilor, a fost preluat si de Directiile Judetene de Finante Publice Constanta si Timis.

UPDATE:
Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a sosit la Guvern, însoţit de secretarii de stat Gheorghe Gherghina şi Bogdan Drăgoi, pentru a discuta cu premierul Emil Boc despre protestul angajaţilor din cadrul instituţiei.

Preşedintele Federaţiei Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici, Sebastian Oprescu, a declarat că protestatarii din Finanţe şi ANAF îl vor aştepta pe ministru să se întoarcă de la discuţia cu premierul Emil Boc privind situaţia angajaţilor din cele două instituţii.

Vlădescu a declarat în repetate rânduri că va acorda sporuri angajaţiilor din Ministerul Finanţelor până la intrarea în vigoare a legii salarizării unice, întrucât eliminarea acestor stimulente echivalează cu o reducere a veniturilor de aproximativ 60%.

Unul dintre motivele inlocuirii fostului ministru al Finantelor, Sebastian Vladescu, a fost acela ca, spre nemultumirea publica a presedintelui Basescu, a continuat sa plateasca stimulente angajatilor din Finante, Vami si Fisc.

UPDATE
: Sorin Blejnar, presedintele ANAF, a anuntat prima cedare: salariatii isi vor lua stimulentele inapoi

Angajaţii din Ministerul Finanţelor care protestează pentru că nu au primit sporurile salariale au urcat pe holul de la primul etaj al instituţiei, unde se află cabinetul ministrului Gheorghe Ialomiţianu, iar numărul acestora a ajuns la câteva sute.

Salariaţii din sediul central al Ministerului Finanţelor, dar şi din Agenţia Naţională de Administrare Fiscală reclamă că după eliminarea sporurilor veniturile lor au scăzut drastic, după ce anterior salariile de bază le-au fost reduse cu 25%.

"Uitaţi-vă, să vadă toată lumea cu ce salarii trăim. Salarii nesimţite?! Nu poţi să trăieşti cu 4-5 milioane de lei (vechi -n.r.). Am 20 de ani de muncă în Ministerul Finanţelor. Directorii noştri cu răspundere au 19 milioane de lei (vechi - n.r.). Ne spune lumea că avem salarii nesimţite? Nesimţiţi sunt cei care afirmă aşa ceva!", a declarat  unul dintre participanţii la protest, care avea în mână fluturaşul de salariu.

Câteva zeci de protestatari au intrat într-o sală de întâlniri din cadrul ministerului unde au prezentat nemulţumirile pe un ton vehement secretarilor de stat Gheorghe Gherghina şi Bogdan Drăgoi, precum şi preşedintelui ANAF, Sorin Blejnar.

Blejnar a recomandat protestatarilor să nu fie prezenţi la discuţii şi reprezentanţii mass-media , dar salariaţii au refuzat, argumentând că o parte din vină revine presei şi ar fi mai bine ca ziariştii să rămână în sală şi să afle adevărul.

"Auziţi ce spun oamenii din sindicate şi angajaţii, că dumneavostră aţi manipulat (presa - n.r.) (...) Dumneavoastră, din presă, aveţi o parte din vină la faptul că aceşti oameni sunt neplătiţi. La Antena 3, de exemplu, am auzit următoarea frază: Cei de la Ministerul Finanţelor au trecut mai uşor peste scăderea de 25%, pentru că au avut salarii nesimţite", a afirmat Blejnar.

Ziariştii l-au întrebat pe preşedintele ANAF dacă apreciază că are la rândul său vreo vină pentru această situaţie.

"Pe partea mea, cred că voi rezolva problema, omenii o să-şi primească banii pentru ce au lucrat", a răspuns Blejnar.

Angajaţii MFP şi ANAF protestează pentru că nu au mai primit sporurile de două luni.

Întâlnirea dintre angajaţi şi oficialii ministerului s-a terminat în scurt timp, fără ca părţile să ajungă la o înţelegere, iar salariaţii continuă protestul, strigând printre altele: "hoţii, hoţii" şi "banii, banii".

Acordarea sporurilor pentru personalul din Ministerul Finanţelor Publice a fost unul dintre motivele invocate de preşedintele Traian Băsescu la momentul remanierii fostului ministru al Finanţelor Sebastian Vlădescu.

Ulterior, actualul ministru al Finanţelor, Ghoerghe Ialomiţianu, a anunţat că sporurile şi stimulentele trebuie eliminate pentru nu crea avantaje unor funcţionari în defavoarea altora, mai ales într-o perioadă de criză, deşi este adeptul unor modalităţi de cointeresare pentru angajaţii din Ministerul Finanţelor.


×
Subiecte în articol: observator