x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Punţi către Israel. Sorin Oprescu, primit de Shimon Peres

Punţi către Israel. Sorin Oprescu, primit de Shimon Peres

de Mihaela Stănescu    |    26 Mar 2014   •   19:09
Punţi către Israel. Sorin Oprescu, primit de Shimon Peres

Aflat într-o vizită oficială în Israel, Primarul general Sorin Oprescu a fost primit  astăzi de preşedintele Israelului, Shimon Peres, în semn de recunoaştere a eforturilor pe care Primăria Municipiului Bucureşti le-a făcut de-a lungul timpului pentru Comunitatea Evreiască din România.

Memorialul Holocaustului şi lucrările de refacere a Templului Coral sunt doar câteva din acţiunile în care Sorin Oprescu a fost implicat. Cei doi au discutat despre întărirea relaţiilor româno-israeliene, în special în privinţa unor domenii de interes major: agricultura, sănătatea şi turismul. Referindu-se la colaborarea dintre cele două state, Sorin Oprescu şi-a exprimat încrederea în reluarea unora dintre investiţiile blocate pentru moment, dar şi-a luat şi angajamentul să sprijine eforturile investitorilor israelieni, reducând timpul de aşteptare cauzat de birocraţie, cel puţin din punctul de vedere al Administraţiei locale.

“România a avut o agricultură puternică. Noi punem pe picioare o agricultură medicală ştiind că cele mai multe leacuri se găsesc în alimentele pe care le consumăm. Am fi bucuroşi să colaborăm în acest domeniu şi, bineînţeles şi în cel medical, Israelul producând peste 15% din aparatura medicală la nivel global. Vom încuraja investiţiile israeliene în România. Ţinem minte că România a salvat sute de mii de evrei, mulţi dintre ei trăind astăzi în Israel şi amintindu-şi cu bucurie şi cu mândrie de ţara de unde au plecat. Există o prietenie istorică între cele două ţări şi apreciem poziţia României în mai toate subiectele de interes.  Sunt bucuros că aţi venit la Iersualim şi îmi doresc să menţinem legăturile de prietenie”, a declarat Shimon Peres, preşedintele Israelului.

Sorin Oprescu a avut o întrevedere şi cu premierul israelian Benjamin Netayahu, la sediul Guvernului. Cei doi oficiali au convenit asupra unei colaborări mai apropiate între cele două ţări. “Îmi reamintesc cu plăcere de vizita pe care am făcut-o la Templul Coral. Este o sinagogă unică în lume, pe interiorul cupolei fiind trecute numele tuturor rabinilor importanţi. Ultimul dintre cei ce se găsesc acolo este Theodor Herzl care, deşi în viaţă la data inaugurării, a fost inclus între cei mai importanţi lideri spirituali ai poporului nostru. Importanţa şi contribuţia lui Herzl la crearea statului israelian demonstrează viziunea pe care au avut-o înaintaşii noştri şi, de aceea, pentru noi, Templul Coral are o semnificaţie aparte. Vă mulţumesc şi pe această cale pentru grija pe care aţi arătat-o în toţi aceşti ani comunităţii noastre şi acestui templu. Vreau să colaborăm pentru viitor, Israelul fiind probabil următorul loc din lume după România, ca ţară în care se vorbeşte limba dumneavoastră”, a declarat prim-ministrul Israelului.

Primarul General s-a întâlnit şi cu primarul oraşului Ierusalim, Nir Barkat, pe care l-a asigurat de acelaşi interes, legat de o colaborare trainică pe viitor, mai ales în domeniul sănătăţii. "După mai bine de 40 de ani, în Bucureşti se construieşte un nou spital public. Acest spital, proiectat la nivelul cerinţelor de performanţă ale actului medical al zilelor noastre, va fi unul de pediatrie, aflat în administrarea directă a Primariei Municipiului Bucureşti. Doresc să beneficiem de sprijinul colegilor nostri israelieni pentru dezvoltarea secţiei de chirurgie cardio-vasculară pediatrică şi am convingerea că împreună putem lucra în folosul tuturor semenilor noştri, deopotrivă israelieni şi români", a declarat Sorin Oprescu.

Nir Barkat a declarat că Israelul este interesat să-l sprijine în domeniul medical. Centrul Medical Universitar Hadassa a dezvoltat cercetare de nivel înalt şi este al 10-lea în lume.

În cadrul vizitei sale în Israel, Oprescu va avea o întrevedere bilaterală cu omologul său de la Tel Aviv, precum şi întâlniri cu alte oficialităţi israeliene responsabile de siguranţa cetăţeanului.

×
Subiecte în articol: Sorin Oprescu