x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Raţele sălbatice şi lebedele umplu Oltul la Slatina!

Raţele sălbatice şi lebedele umplu Oltul la Slatina!

02 Dec 2009   •   00:00

Câteva mii de raţe sălbatice şi peste 200 de lebede pot fi văzute pe râul Olt, în apropierea podului de la intrarea în Slatina, păsările fiind atrase de hrana consistentă, clima favorabilă şi habitatul propice.



Purtătorul de cuvânt al Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului (APM) Olt, Daniela Bălşanu, a precizat că, la sfârşitul lunii noiembrie, s-a constatat că pe lacul de acumulare Slatina erau aproximativ 250 de lebede din diferite specii, respectiv lebăda de iarnă (cygnus cygnus), lebăda de vară (cygnus olor) şi lebăda mică (cygnus columbianus ), cea mai numeroasă şi răspândită specie de lebede de pe Olt fiind lebăda de vară.

Daniela Bălşanu a subliniat că prezenţa lebedelor la Slatina este un semn de sănătate pentru mediu, deoarece această specie de păsări este sensibilă. 'Cel mai important lucru referitor la prezenţa lebedelor pe Olt, dincolo de faptul că ele înfrumuseţează peisajul, este acela că ecosistemul de pe lacul de acumulare Slatina nu a fost distrus, deoarece supravieţuirea păsărilor depinde foarte mult de mediul în care trăiesc şi sunt foarte sensibile la ecosistemul lor. Chiar şi deteriorări minore ale mediului lor pot avea urmări catastrofice asupra populaţiei de păsări', a arătat Daniela Bălşanu.

Reprezentantul APM a mai explicat că habitatul de pe lacul de acumulare Slatina a fost preferat de lebede deoarece în ultima perioadă clima a fost mai blândă pentru această perioadă a anului în această zonă geografică şi pentru că au găsit şi o sursă de hrană consistentă. Lebede mai pot fi văzute pe Olt şi în zona lacului de acumulare Arceşti, dar şi în zona Slătioara şi Ipoteşti.

Luciul de apă al lacului de acumulare de la Slatina constituie Aria de Protecţie Avifaunistică Slatina, fapt pentru care APM Olt a întocmit un plan de măsuri pentru conservarea acesteia, respectiv a speciilor de floră şi faună sălbatică. Din lista speciilor de păsări sălbatice protejate, din această arie, face parte lebăda de iarnă (cygnus cygnus), capturarea sau deţinerea păsărilor sălbatice fiind interzise, pentru încălcarea legislaţiei în domeniu fiind prevăzute amenzi de peste 30.000 lei.

Daniela Bălşanu a precizat că până acum nu au fost depistate cazuri de încercări de capturare a lebedelor de pe Olt.

×
Subiecte în articol: observator