Institutul Internaţional al Presei (IPI) anunţă un bilanţ-record al ziariştilor ucişi de la începutul acestui an în timpul exercitării profesiei:119.
Este vorba despre cel mai grav bilanţ de când Institutul Internaţional al Presei a început să ţină o asemenea statistică, în 1997, se arată într-un comunicat al IPI. Aceasta în special din cauza conflictului din Siria, unde s-au înregistrat 36 de victime în ultimele 11 luni. În 2011, 102 jurnalişti şi-au pierdut viaţa făcându-şi meseria, în 2009, 110.
Somalia este, după Siria, un loc foarte periculos unde reporterii sunt omorâţi în atacuri ţintite, iar responsabilii nu sunt deranjaţi de justiţie, şi unde s-au înregistrat 16 morţi în rândul ziariştilor. Alte ţări de risc ridicat pentru jurnalişti: Mexicul, Pakistanul şi Filipinele.
Bilanţul îi include pe jurnaliştii decedaţi din cauza muncii pe care o depun în timpul unei misiuni, ceea ce înseamnă că accidentele de maşină, de exemplu, care se petrec în timpul programului, sunt şi ele luate în calcul.
Totuşi, trebuie subliniat faptul că majoritatea jurnaliştilor recenzaţi şi-au pierdut viaţa ca urmare a unor atacuri punctuale, precizează IPI.
UPDATE: A doua zi după difuzarea comunicatului IPI, vineri, din Siria a sosit vestea că încă un jurnalist sirian şi-a pierdut viaţa.
Bassel Tawfiq Youssef, jurnalist din cadrul televiziunii siriene de stat, a fost asainat într-o zonă din sudul Damascului, a anunţat agenţia oficială Sanaa, care susţine că este o crimă comisă de "terorişti", relatează cotidianul francez Le Figaro. Numărul total al jurnaliştilor ucişi de la începutul anului este acum de 120.