x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Relu Fenechiu, CONDAMNAT la 5 ani de închisoare, în dosarul "Transformatorul". Ponta, interimar la Transporturi

Relu Fenechiu, CONDAMNAT la 5 ani de închisoare, în dosarul "Transformatorul". Ponta, interimar la Transporturi

12 Iul 2013   •   08:11
Relu Fenechiu, CONDAMNAT la 5 ani de închisoare, în dosarul "Transformatorul". Ponta, interimar la Transporturi
Sursa foto: Dragos Savu/Intact Images
UPDATE 18:04 - Presedintele Traian Basescu a semnat decretul de revocare din functie a ministrului Transporturilor, Relu Fenechiu.

UPDATE 15:20
- Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare, în dosarul "Transformatorul", pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată. Fratele ministrului, Lucian Fenechiu, a primit o pedeapsă tot de 5 ani de închisoare cu executare. Sentinţa nu este definitivă.

În acelasi dosar, Ioan Turbatu, director general al SISEE Moldova în perioada 2002-2004 a fost condamnat la 6 ani de închioare şi 5 ani interzicerea unor drepturi. Ion Marghidan, director general al SISEE Moldova în perioada 2004-2005, a fost condamnat la 6 ani de inchisoare şi 5 ani pedepasă complementară prin interzicerea unor drepturi. Petru Andronache, director comercial al SISEE Moldova în perioada 2002-2005, a fost condamnat la 7 ani de inchisoare si 5 ani interzicerea unor drepturi.

În solidar cu fratele său şi ceilalţi inculpaţi, Fenechiu trebuie să plătească daune materiale în valoare de 6,3 milioane lei.

DNA ceruse pedeapsa maximă pentru Relu Fenechiu şi ceilalţi inculpaţi, adică 15 ani de închisoare cu executare.

În urma anunţării sentinţei, premierul Victor Ponta a declarat că va prelua portofoliul ministerului până când PNL va face o altă propunere. "Am discutat cu Relu Fenechiu în urmă cu câteva minute. El mi-a confirmat că nu doreşte să continue la ministerul Transporturilor. Conform Constituţiei, voi propune preşedintelui să-mi asum eu portofoliul până când PNL va face o propunere pentru această funcţie", a declarat Victor Ponta la România TV.

Conform unor surse oficiale citate de Mediafax, Relu Fenechiu a demisionat din functia de ministru al Transporturilor.
------------------------------------

Instanţa supremă este aşteptată să anunţe astăzi decizia în dosarul "Transformatorul" al ministrului Transporturilor. La ultimul termen, DNA a cerut pedeapsa maximă pentru Relu Fenechiu şi ceilalţi inculpaţi, adică 15 ani de închisoare cu executare. Decizia nu va fi una definitivă, ea putând fi atacată cu recurs la Completul de cinci magistraţi al instanţei supreme.

Ieri, ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a remis presei un comunicat cu "informaţii relevante privind dosarul penal", în care susţine că "prin analizarea probelor aflate la dosarul cauzei rezultă, dincolo de orice dubiu, contrariul celor reţinute în rechizitoriu".

"La data de 10.07.2013 am depus concluzii scrise prin care am solicitat achitarea, pentru că, în esenţă nu a fost săvârşită nicio faptă penală, nu există prejudiciu, nu a existat nicio înţelegere, activitate de ajutor sau de înlesnire pentru săvârşirea vreunei fapte prevăzute de legea penală, astfel că nu sunt întrunite elementele constitutive ale vreunei infracţiuni, nici ale faptei de abuz în serviciu, cu atât mai puţin cele ale vreunei forme a participaţiei la săvârşirea acestei infracţiuni", arată Fenechiu.

Completul care judecă dosarul "Transformatorul", formată din preşedintele Francisca Vasile, Ilie Iulian Dragomir şi Mirela Sorina Popescu, au respins, la termenul din 4 iulie, toate probele şi excepţiile invocate de avocaţii lui Fenechiu şi ai celorlalţi inculpaţi. Tot la termenul din 4 iulie, procurorul DNA a cerut pedeapsa maximă pentru toţi inculpaţii din dosar. De asemenea, procurorul DNA a solicitat ca inculpaţii să plătească despăgubiri civile. Astfel, procurorul a cerut ca Ioan Turbatu, Relu Fenechiu, Lucian Fenechiu şi Mihai Bogdan Damian să plătească, în solidar, 3,3 milioane de lei, plus TVA, iar Ion Mărghidan, în solidar cu Relu Fenechiu, Lucian Fenechiu şi Mihai Bogdan Damian, alţi 2,2 milioane de lei. Reprezentantul DNA a mai cerut ca Petru Andronache să plătească, în solidar cu Relu Fenechiu, Lucian Fenechiu şi Mihai Bogdan Damian, 5,3 milioane de lei, plus TVA. Procurorul a solicitat instanţei şi să menţină sechestrul asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpaţilor.

Premierul Victor Ponta declara că nu exclude să preia ca interimar conducerea Ministerului Transporturilor în cazul în care Relu Fenechiu va fi condamnat de instanţă, dar a precizat că ar regreta înlocuirea acestuia.

Deputatul PNL Relu Fenechiu a fost trimis în judecată de procurorii DNA în iunie 2012, în dosarul cunoscut ca "Transformatorul", fiind acuzat că prin firmele sale a vândut transformatoare şi întreruptoare uzate şi vechi la preţuri de produse noi către Sucursala de Întreţinere si Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova, cu complicitatea fostei conduceri a instituţiei.

În acest dosar, alături de Fenechiu sunt judecaţi fratele acestuia, Lucian Fenechiu, acţionar sau administrator la aceleaşi firme, şi Mihai Bogdan Damian, asociat unic şi administrator la SC Euro Plus SRL Iaşi şi acţionar al SC Fene Grup SA, pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată şi continuată şi complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial.

Procurorii anticorupţie i-au trimis în judecată şi pe Ioan Turbatu, director general al SISEE Moldova în perioada 2002 - 2004, pentru abuz în serviciu în formă calificată şi continuată, Ion Mărghidan, director general al SISEE Moldova în perioada 2004 - 2005, pentru abuz în serviciu în formă calificată şi continuată şi abuz în serviciu contra intereselor publice dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial, în formă continuată, Petru Andronache, director comercial al SISEE Moldova în perioada 2002 - 2005, pentru abuz în serviciu în formă calificată continuată şi abuz în serviciu contra intereselor publice dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial, în formă continuată.

Potrivit DNA, pe lângă achiziţiile normale de echipamente şi piese de schimb, în perioada 2002 - 2005, SISEE Moldova a realizat şi achiziţii de la un grup de patru firme - SC La Rocca SRL, SC Tehnorom SRL, SC Fene Grup SA şi SC Euro Plus SRL - fără să respecte prevederile legislaţiei cu privire la achiziţiile publice, în condiţii de favorizare a acestor firme, de la care s-au cumpărat, la preţuri de produse noi, transformatoare şi întreruptoare uzate şi vechi, fabricate în anii 1970 - 1980, potrivit procurorilor. Totodată, procurorii au arătat că 99,98 la sută dintre produsele respective au rămas permanent în stocul SISEE Moldova, devenind în final achiziţii de produse vechi, folosite, fără justificare economică, inutile şi cauzatoare de prejudicii bugetului societăţii, făcute cu scopul de a favoriza firmele ce le livrau.

Potrivit rechizitoriului, prejudiciul total este de 7.529.594,1 lei (6.327.390 de lei plus TVA) şi reprezintă valoarea echipamentelor necorespunzătoare achiziţionate. Prejudiciul este rezultatul a 46 acte materiale, derulate în perioada 2002 - 2005, fiecare act material însemnând o achiziţie publică efectuată de SISEE Moldova de la firmele SC La Rocca SRL, SC Fene Grup SA, SC Euro Plus SRL şi SC Tehnorom SRL. Filiala de Întreţinere şi Servicii Energetice "Electrica Serv" SA - SISE Electrica Moldova s-a constituit parte civilă în această cauză, pentru suma reprezentând valoarea prejudiciului.


×