x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Reteaua "Dragonul" de pe plaiuri mioritice

Reteaua "Dragonul" de pe plaiuri mioritice

de Violeta Fotache    |    30 Noi 2005   •   00:00
Reteaua "Dragonul" de pe plaiuri mioritice

Lumea crimei organizate din Romania a fost "guvernata" in ultimii zece ani de reteaua "Dragonul", care simbolizeaza puterea neagra. Reteaua este activa pe teritoriul Romaniei inca din 1995, are o structura piramidala, in varful careia se afla "Marele sef", asa-numitul "il capo di tutti capi".

"Dragonul" nu este un nume de cod la care sa fi apelat autoritatile judiciare pentru a nominaliza operatiunea de anihilare a unei retele de crima organizata. Este chiar numele pe care l-au ales intemeietorii "piramidei infractionale" transnationale.

Dragonul a "guvernat" in ultimii zece ani lumea crimei organizate din Romania. Si simbolizeaza puterea neagra.

IL CAPO. Reteaua transnationala de crima organizata "Dragonul", cunoscuta ca activa pe teritoriul Romaniei inca din 1995, are o structura piramidala, in varful careia se afla "Marele sef", asa-numitul "il capo di tutti capi". El este cel care are viziunea de ansamblu asupra activitatii "Dragonului", care primeste informatii si da ordine, din umbra, fara a fi implicat in mod "direct" in activitatile infractionale desfasurate de retea. Este principalul beneficiar al fondurilor obtinute ilicit, dar numai la capatul unor operatiuni repetate de spalare a acestor bani, de regula, sumele de bani intrand in conturile sale dupa "legalizarea afacerii". Identitatea lui este foarte greu de aflat, iar implicarea "penala" este si mai greu de probat.

INTERMEDIARUL. Este o persoana abila, puternica si extrem de inteligenta. Influenta. Rolul sau este asemanator cu cel al unui crupier, numai ca masa la care imparte "cartile" este nevazuta. Asigura comunicarea de sus in jos si invers, fiind puntea de legatura dintre Il Capo si asa-numitul "Esalon de decizie".

ESALONUL DE DECIZIE. In cazul "Dragonului", grupul decizional este format din trei persoane, fiecare conducand, din culise, propria "filiera". Pentru acestia muncesc "executantii", impartiti si ei pe diverse ranguri. Cei trei capi comunica intre ei, pe orizontala, dar si pe verticala, fiecare in parte, fie cu "intermediarul", fie cu "locotenentii" lor. Sunt cunoscuti oameni de afaceri care, la un moment dat, si-au impletit in activitatea financiara culori politice, pentru a-si spori si mai mult pu-terea, influenta.

EXECUTANTII. Clanul fratilor Camataru, ori grupul Claparu, "reteaua Alexa" se afla la etajele inferioare ale "Dragonului". De regula, fiecare din cele trei filiere se ocupa indeosebi de o anumita activitate, cum ar fi traficul de droguri, de diamante si chiar afaceri imobiliare, dar in anumite momente si la diferite paliere, pe anumite operatiuni, exista colaborare intre executanti din cele trei filiere. "Caderea" unui clan in ghearele Justitiei nu afecteaza prea mult activitatea de crima organizata a "Dragonului". Locul ramas gol este preluat imediat de grupul urmator din constructia piramidala, producandu-se astfel o "ridicare in rang".

ARESTARI. Prima tentativa romaneasca de a ajunge la personajele cu rang mai inalt, membre ale "Dragonului", a esuat in urma cu cativa ani. Din cauza coruperii unor oameni ai legii. La acea vreme s-a descoperit la o banca din Austria un cont colector in care ajungeau bani obtinuti din traficul de droguri. Cont ce apartinea unui ofiter din Ministerul de Interne. Ancheta a fost blocata insa, reteaua beneficiind de o protectie inalta, sub umbrela careia s-au castigat sume fabuloase, prin economia subterana. Pana in prezent s-au produs arestari in mai multe din tarile in care activeaza "Dragonul". Au "picat" cativa "solzi". In America de Sud, spre exemplu, a fost arestat cel care este considerat un sefulet al retelei din acea zona. Este vorba despre Aurel Beldeanu, zis Bob Iulian, alias "Roberto", arestat la San Jose. In Italia a fost arestat un alt cetatean roman, Aurel Ulucean, zis Ceaka sau "Joko", traficant scapat de mana legii romane de mai multe ori si dat apoi in "urmarire generala".
×
Subiecte în articol: observator